Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Ελα μαζί μας στον αγώνα για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων»

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ

Κάλεσμα συμπόρευσης «στον αγώνα για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» απευθύνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας προς τους σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ. Στη σχετική ανακοίνωση τους εύχεται καλή αρχή στο νέο κεφάλαιο που ξεκινά στη ζωή τους, τους καλεί να παλέψουν για όσα δικαιούνται μέσα από τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τα Σωματεία, να βαδίσουν μαζί με την ΚΝΕ στον αγώνα για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

***

Σπουδαστή, σπουδάστρια στα Δημόσια ΙΕΚ,

Ενα νέο κεφάλαιο ξεκινά στη ζωή σου!

Καλή αρχή!

Σε καλούμε να βαδίσουμε μαζί έναν δρόμο αγωνιστικό, όμορφο και συλλογικό! Τον δρόμο για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σπουδάσουμε με καλύτερους όρους. Να μάθουμε το επάγγελμα με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, να γνωρίσουμε οι νέοι και οι νέες τη θεωρία και τις αρχές λειτουργίας των τεχνολογικών εφαρμογών στην ειδικότητα που σπουδάζουμε, και όχι να βγαίνουμε απόφοιτοι με δεξιότητες μίας χρήσης.

Εσύ που θέλεις να μάθεις την ειδικότητα που επέλεξες ολοκληρωμένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία εφόδια, έλα να παλέψουμε:

  • Ωστε το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, αντί να επανεξετάζεσαι για να πιστοποιηθούν οι γνώσεις σου, πληρώνοντας μάλιστα και από την τσέπη σου!
  • Για πρακτική άσκηση με βάση την ειδικότητα, και όχι σε άσχετη θέση ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, με ουσιαστική εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Η αμοιβή να είναι με βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές ΣΣΕ, με πλήρη ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Για ενιαίο σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δηλαδή έναν τύπο σχολής, όπου τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της ειδικότητας και θα είναι στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Ο σπουδαστής θα μαθαίνει τα ίδια, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου βρίσκεται και την τεχνική κατάσταση της σχολής του, με κάθε σπουδαστή της ίδιας ειδικότητας πανελλαδικά.
  • Για επαρκή χρηματοδότηση, σύγχρονα βιβλία και εργαστήρια, αναλώσιμα που παρέχονται από το κράτος!

Διεκδικούμε τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της σχολής μας, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα rapid test για όλους, μαζικό εμβολιασμό με επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση, περισσότερους καθηγητές και αίθουσες, περισσότερα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτοί μιλάνε για «ευκαιρίες», εμείς μιλάμε για δικαιώματα!

Για να είναι μεγαλύτερη η κερδοφορία τους, θέλουν εργαζόμενους «ευέλικτους» σε οποιοδήποτε πόστο έχει ανάγκη η επιχείρηση, θέλουν εργαζόμενους φθηνούς, αξιοποιώντας και τη μαθητεία, αλλά και τη μεγάλη ανεργία στους νέους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά εργασίας: Η πλειοψηφία των αποφοίτων να βρίσκονται είτε στην ουρά της ανεργίας είτε να γυρνάνε από δουλειά σε δουλειά, πολλές φορές άσχετη και από την ειδικότητά τους, δουλεύοντας με χαμηλό μισθό, «ευέλικτα» ωράρια, ή να κυνηγάνε συνεχώς πιστοποιήσεις. Τέτοια σύνδεση με την αγορά εργασίας επιδιώκει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, κληρονομώντας τις «προσπάθειες» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η σύνδεση είναι αντίθετη με τις δικές μας ανάγκες για μόρφωση και επαγγελματικά δικαιώματα.

Μας προετοιμάζουν από την πρακτική άσκηση να αποδεχτούμε την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Θέλουν οι σπουδαστές να είμαστε απομονωμένοι, φοβισμένοι απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, να μη διεκδικούμε, να «τρωγόμαστε» με τον διπλανό μας για μια θέση κακοπληρωμένης δουλειάς. Με τον συμβιβασμό, όμως, δεν γλίτωσε κανείς!

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει!

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε σένα με την πεποίθηση ότι υπάρχει λύση! Λύση που βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα για όσα ονειρευόμαστε και έχουμε πραγματικά ανάγκη! Γι' αυτό πρωτοστατεί και δρα μέσα στους συλλόγους σπουδαστών, στην προσπάθεια για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Δημόσιο ΙΕΚ, για να δυναμώσει αποφασιστικά η οργανωμένη, συλλογική διεκδίκηση στις σχολές!

Οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ που υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις ή Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύεται ότι είναι το στήριγμά μας για να τα καταφέρουμε στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας. Είναι υπόθεση όλων να δυναμώσουμε τους Συλλόγους μας, τη συζήτηση, την αγωνιστική δράση. Με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα εμπόδια που συναντάμε στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε ολοκληρωμένα το επάγγελμα που επιλέξαμε. Με την οργάνωση και συμμετοχή μας στα σωματεία και στη δράση τους, σε κινητοποιήσεις και απεργίες, για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς, για το δικαίωμα στην υγεία κ.λπ. Ετσι καταφέραμε μέσα από τον Σύλλογό μας να καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους και παράλληλα πρακτικάριους σπουδαστές!

Οι αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι η δύναμη για να βελτιώσουμε τη ζωή, τις σπουδές, το μέλλον μας, να ανοίξουμε τον δρόμο για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Ελα στον αγώνα με την ΚΝΕ!

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να σπουδάσουμε όπως μας αξίζει, για να ζήσουμε καλύτερα!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όσους μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουμε όπως επιτάσσει η εποχή μας, η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Ενάντια στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, το κράτος του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, τις ενώσεις και τους οργανισμούς του, που βλέπουν τις ανάγκες μας ως «κόστος». Αυτό το σύστημα δεν διορθώνεται. Μόνο ανατρέπεται!

Ελα μαζί μας στον αγώνα για την κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org