Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στη «δικαίωση» των αξιώσεων του κεφαλαίου

«Δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής» για ενίσχυση της Επαγγελματικής Κατάρτισης χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την αύξηση των εγγραφών στα Δημόσια ΙΕΚ, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές που είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες και ο πρωθυπουργός με βάση στοιχεία που δείχνουν ότι οι εγγραφές σπουδαστών 18 - 20 ετών έφτασαν τις 12.078, από 6.715 πέρυσι.

«Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην Επαγγελματική Κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου και σημείωσε πως «η κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν».

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προσπάθεια να δείξει πως η στρατηγική κατεύθυνση για μαζική στροφή στην Επαγγελματική Κατάρτιση είναι επιλογή των νέων. Σαν να μην είχαν προηγηθεί η νομοθέτηση και η εφαρμογή των αλλαγών στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου όλοι γίναμε μάρτυρες του πώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε εκτός ΑΕΙ δεκάδες χιλιάδες νέους δείχνοντάς τους τον δρόμο προς τα ΙΕΚ. Στην πραγματικότητα, το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που αξιώνει να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο καθώς η Επαγγελματική Κατάρτιση συνδέεται πιο άμεσα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στη δεδομένη χρονική στιγμή από την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά δημιουργεί και ένα εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο σε εφήμερες δεξιότητες.

Οσο για τις «σύγχρονες δομές των δημόσιων ινστιτούτων», για τις οποίες έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές. Λίγες μέρες μετά το άνοιγμα των Δημόσιων ΙΕΚ - τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν από τα μέσα Οκτώβρη - οι σπουδαστές καταγράφουν σε διάφορες περιπτώσεις ελλείψεις σε καθηγητές, τμήματα με μεγάλο αριθμό σπουδαστών αντί για αραίωση ώστε να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια, τις ίδιες κακοσυντηρημένες υποδομές και εργαστήρια, το χέρι στην τσέπη από την πρώτη μέρα για βιβλία, αναλώσιμα κ.ο.κ.

Με αυτούς τους όρους, λοιπόν, υποδέχονται και τους επιπλέον σπουδαστές για τους οποίους κάνει λόγο η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο πως κριτήριο της πολιτικής της κάθε άλλο παρά οι ανάγκες των νέων είναι...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ