Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» ξεκινά το κινηματογραφικό αφιέρωμα

Με τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξύδα ξεκινά την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, το κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες που αποτυπώνουν πλευρές από τις δεκαετίες του 1940 και του '50 και φιλοξενείται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ενα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη... Ενα ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Στο κάλεσμα για αυτή την πρωτοβουλία η ομάδα που επιμελείται το πρόγραμμα του Στεκιού σημειώνει: «Η δύναμη, ο ηρωισμός που έδειξε ο λαός μας, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την 7η Τέχνη όπως αυτή εξελίχθηκε τα μετέπειτα χρόνια στην Ελλάδα, έως τις μέρες μας. Μέσα από το κινηματογραφικό γυαλί παρουσιάζονται εικόνες από την περίοδο της Αντίστασης, από τον αγώνα των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, ενώ από την άλλη φωτίζεται και ο ρόλος της αστικής τάξης, των αστικών και φασιστικών πολιτικών της δυνάμεων της εποχής και οι γενικότερες κοινωνικές - οικονομικές συνθήκες της περιόδου. Ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο λαός μας ενάντια στους εκμεταλλευτές του ακτινοβολεί στο κινηματογραφικό έργο πολλών Ελλήνων σκηνοθετών».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org