Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ινδίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ πραγματοποίησαν χτες την πρώτη τηλεδιάσκεψη με αυτή τη σύνθεση χωρών, αποκαλούμενη και ως «Quad της Δυτικής Ασίας». Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, με το βλέμμα στην όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντ. Τσιόλος δεν συγκέντρωσε χτες τις απαιτούμενες 234 ψήφους που χρειάζεται για να πάρει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν ακολουθήσουν δύο ακόμα αποτυχημένες απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης, αναμένεται να οριστούν νέες εκλογές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ κατηγόρησε τον διάδοχό του Εμ. Μακρόν για «έλλειψη συνέπειας» και «στροφή 180 μοιρών» σε βασικά θέματα. Σε συνέντευξή του με φόντο και διεργασίες που εντείνονται μπροστά στις προεδρικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, ο Ολάντ χαρακτήρισε τον Μακρόν «ταξιδιώτη χωρίς πυξίδα» που «εκλεγμένος κάτω από εξαιρετικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει εργαστεί για να συμφιλιώσει τους Γάλλους», αλλά «αντί να δουλέψει πάνω σε αυτό, έχει συγκεντρώσει την εξουσία, έχει παραμελήσει το κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς εταίρους».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φ. Μπιν Φαρχάν, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, συναντήθηκαν χτες στο Ριάντ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, συζήτησαν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κοινή δράση για να σταματήσουν «τη στήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές οργανώσεις (...) στη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Νέες επιδρομές πραγματοποίησαν χτες αιθιοπικά πολεμικά αεροσκάφη στην πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας, προκαλώντας νέα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του αντιπολιτευόμενου «Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού Τιγκράι» (TPLF).

ΤΥΝΙΔΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Κ. Σαΐντ είχε την Τρίτη ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ζητώντας τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την επαναφορά της «συνταγματικής ομαλότητας» στη χώρα, μετά την απόφαση του Σαΐντ να διαλύσει τη βουλή και να αποπέμψει την προηγούμενη κυβέρνηση ισλαμιστών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην συμβούλου του Ντ. Τραμπ, Στιβ Μπάνον, για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση του έργου» του, ζήτησε χτες ομόφωνα ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αφορά την έρευνα για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί αστυνομικοί επιτέθηκαν χτες με δακρυγόνα εναντίον συγκέντρωσης διαδηλωτών στο Λάγκος για τον ένα χρόνο από τις κινητοποιήσεις που έκαναν πέρσι κατά της αστυνομικής βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ