Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Πράσινες» μπίζνες μαζί με... υπερδιπλασιασμό της παραγωγής υδρογονανθράκων

Ενιαίο κριτήριο η κερδοφορία των μονοπωλίων και οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Η μεγάλη υποκρισία των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη, που «ντύνουν» τους στόχους τους και τους ανταγωνισμούς τους για τις κερδοφόρες «πράσινες» μπίζνες με «ενδιαφέρον» δήθεν για την «προστασία του περιβάλλοντος», αποτυπώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνει έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή που παρουσίασε χτες το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, UNEP, όπως και έκθεση από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ετσι, την ίδια ώρα που οι ισχυρότερες και «πλουσιότερες» χώρες (οι περισσότερες μέλη του G20) ανακοινώνουν «μεγαλεπήβολους» στόχους για την «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», σχεδιάζουν υπερδιπλασιασμό της παραγωγής Ενέργειας από υδρογονάνθρακες (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Κοινός παρονομαστής, βέβαια, και στο «πράσινο new deal» και στην αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων είναι η υπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και το τι εξυπηρετεί κάθε πλευρά καλύτερα στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ που έως το 2030 έχουν σχεδιάσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 17% και της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Κατά τη γνωστή λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» (οπότε συνεχίζει να ρυπαίνει και... ο λογαριασμός τελικά πηγαίνει στον λαό), η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια, ανακοινώνοντας πως μελετά την πιθανή επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα, ως έναν ακόμη τρόπο για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»...

Οι ειδικοί του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ ανέφεραν πως με αυτούς τους ρυθμούς δεν είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, ούτε καν στους 2 βαθμούς.

Οι χώρες που εξετάστηκαν στη σχετική έκθεση είναι οι εξής: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Απουσίες στην επικείμενη σύνοδο της Γλασκόβης

Η παραπάνω έκθεση δημοσιοποιήθηκε μιάμιση βδομάδα πριν από την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γλασκόβη για το Κλίμα που ξεκινά στις 31 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται στις 12 Νοέμβρη.

Στη Διάσκεψη στη Σκοτία, που είναι γνωστή και ως COP26, αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες, ωστόσο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φαίνεται πως επιδρούν και στο επίπεδο της εκπροσώπησης ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Ετσι, ενώ αναμένεται η «φυσική» παρουσία όλων των βασικών ηγετών του ευρωατλαντικού μπλοκ, καταγράφονται ήδη μια σειρά από «ηχηρές» απουσίες.

Ηδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανακοίνωσε χτες πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν θα μεταβεί στη Γλασκόβη - επικαλούμενος την πανδημία - ενώ πρόσθεσε πως αναζητείται τρόπος παρέμβασής του στις εργασίες της συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πεσκόφ ανέφερε κατά τ' άλλα πως η ατζέντα της συνόδου «είναι μία από τις προτεραιότητες» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Πολύ πιθανή είναι και η απουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του.

Να σημειωθεί ότι ο Βλ. Πούτιν δεν θα συμμετάσχει με «φυσική» παρουσία ούτε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη (30 - 31 Οκτώβρη), από την οποία αναμένεται να απουσιάσει επίσης και ο Κινέζος Πρόεδρος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2021-11-04 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί για «πράσινες» επενδύσεις και οικονομία πίσω από «θολές» διατυπώσεις(2021-11-02 00:00:00.0)
Το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος Κορυφής του G20(2021-10-28 00:00:00.0)
Εστίασαν σε διμερείς σχέσεις και «κατάλληλη διαχείριση» των διαφορών(2021-10-27 00:00:00.0)
Στην αρένα του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού(2021-02-25 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ, η ΕΕ και η... «πράσινη επανάσταση»(2008-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ