Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΑΣΤΕΛΙ - ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Με επιτυχία η χτεσινή στάση εργασίας

Σε στάση εργασίας, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Με τη χτεσινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι έδωσαν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία, που επιδιώκει να επιβάλει νέες ατομικές συμβάσεις, επιμηκύνοντας το ωράριο και ασφαλίζοντας τους οικοδόμους με υπαλληλικό ένσημο. Η συνέχεια θα δοθεί με τη συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία, όπως έχουν ήδη αποφασίσει σε συνέλευση, και τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 27 Οκτώβρη. Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικεί στο πλευρό της Ομοσπονδίας, είναι να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό στην περιοχή για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν και να υπάρξει άμεση μέριμνα για τη στέγασή τους.

Απεργούν στις 4 Νοέμβρη οι οικοδόμοι όλης της χώρας

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις

Από συγκέντρωση σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Από συγκέντρωση σε εργοτάξιο στην Αθήνα
Στο «πόδι» βρίσκονται οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα προετοιμάζοντας την πανελλαδική τους απεργία την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς. Από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και από οικοδομή σε οικοδομή, καθημερινά γίνονται εξορμήσεις και συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα και τα παραρτήματά τους, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία ενός κλάδου που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πάλης. Η δε επιτυχία της αφορά συνολικά την εργατική τάξη και τη μάχη που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, για το μπλοκάρισμα των αντεργατικών νόμων.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στις σημερινές συνθήκες που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, «τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει. Στο έδαφος αυτό, υπογραμμίζει, η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις μπορεί να γίνει «κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη, απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες».


Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις.

Οι οικοδόμοι διεκδικούν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με ουσιαστικές αυξήσεις. Κατώτατο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις). Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Υπόθεση των οικοδόμων η προετοιμασία της απεργίας

Την προετοιμασία της απεργίας του κλάδου, την οργάνωση της μάχης για να μείνουν στα χαρτιά ο πρόσφατος και οι παλιότεροι αντεργατικοί νόμοι, την ενίσχυση της αντεπίθεσης των εργαζομένων για να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση το πρωί της περασμένης Κυριακής το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι επικύρωσαν με την ψήφο τους τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην πανοικοδομική απεργία και στο συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σπόρτιγκ.

Οπως τονίστηκε τόσο εισηγητικά όσο και στις τοποθετήσεις των εργαζομένων που πήραν τον λόγο, η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας δεν φέρνει θετικές αλλαγές στο μεροκάματο και στους όρους δουλειάς των οικοδόμων: Τα ωράρια επιμηκύνονται, οι υπερωρίες υπερβαίνουν ακόμα και τα προβλεπόμενα από τον νόμο ανώτατα όρια, εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τις Κυριακές, το ένσημο με το οποίο ασφαλίζονται οι οικοδόμοι δεν αντιστοιχεί στο μεροκάματο, υπάρχει το φαινόμενο της υποασφαλισμένης και της ανασφάλιστης εργασίας.

Δουλειά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ...

Σε έργο στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι στην πρέσα μπετού «ξεκίνησαν στις 7 το πρωί και τους βρήκαμε στη δουλειά στις 11 το βράδυ», κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Η απάντηση του Συνδικάτου δόθηκε άμεσα με συνέλευση στον χώρο δουλειάς, με τη συμμετοχή πολλών μεταναστών οικοδόμων. Κατασκευαστικοί όμιλοι και εταιρείες προσπαθούν να επιβάλουν υπερωρίες χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή, με αντάλλαγμα ένα «μπόνους», γλιτώνοντας έτσι τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις προσαυξήσεις των υπερωριών. Αλλη κατασκευαστική εταιρεία φέρνει τους εργαζόμενους για δουλειά τις Κυριακές. Στην παρέμβαση που έκανε το Συνδικάτο, οι εκπρόσωποί της επέδειξαν ως υποτιθέμενη άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας ένα έγγραφο το οποίο είχε μόνο σφραγίδα της εταιρείας!

Δείγμα της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα αποτελεί η εκβιαστική απόλυση εργαζόμενου, μέλους της διοίκησης του Παραρτήματος Κέντρου του Συνδικάτου, η οποία ακυρώθηκε μετά την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου. «Μόνο οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, αποφασίζουμε πώς θα οργανωνόμαστε», ξεκαθάρισε όσον αφορά τις ρυθμίσεις με τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να επιτεθούν στα σωματεία και στην απεργία. Στο ίδιο μήκος κύματος, η συνέλευση έλαβε την απόφαση το Συνδικάτο να μην καταθέσει τα απαιτούμενα στοιχεία και να μην εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ) που δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας στο επίκεντρο τον αγώνα ενάντια στις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου.

Τέλος, στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης βρέθηκαν και οι διεκδικήσεις που αφορούν τα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, η αναγκαιότητα των οποίων έχει αναδειχθεί με δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Συνελεύσεις στα παραρτήματα

Με στόχο την προετοιμασία της απεργίας αλλά και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν, τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στα παραρτήματα του Συνδικάτου, ώστε να γίνει η απεργία υπόθεση των ίδιων των οικοδόμων και να βάλει τη «σφραγίδα» της στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Το πρόγραμμα των συνελεύσεων στα παραρτήματα έχει ως εξής: Αύριο Παρασκευή στο Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας (6.30 μ.μ., Ελλης και Αδριανουπόλεως, Αιγάλεω). Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βόρειων - Βορειοανατολικών (10.30 π.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Κέντρου (10 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας (11 π.μ., Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη), Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (10 π.μ., Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον) και Καλλιθέας (10 π.μ., καφετέρια «Ηλιόπετρα», Θησέως 99). Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Την Τρίτη 26 Οκτώβρη στο Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42, Μενίδι). Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη στο Παράρτημα Περιστερίου (6.30 μ.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) και Πειραιά (7 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν. Λάρισας διοργανώνει σύσκεψη στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο και στην άμεση υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασούλας.

Την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας διοργανώνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

ΠΑΜΕ: Ο αγώνας των οικοδόμων αφορά όλη την εργατική τάξη!

Την αλληλεγγύη και στήριξη του ταξικού κινήματος στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία στις 4 Νοέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογική Σύμβαση, στήριξη των ανέργων του κλάδου, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Καλεί κάθε εργαζόμενο στις Κατασκευές να πάρει μέρος στον αγώνα για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του, να μετατρέψει κάθε γιαπί «σε κέντρο αγώνα, κέντρο συλλογικής συζήτησης, οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργίας».

«Τόσα χρόνια εργοδότες και κυβερνήσεις επικαλούνταν χίλιες δικαιολογίες, εμπόδια, δυσκολίες για να μη δώσουν αυξήσεις. Για χρόνια έλεγαν ότι "τώρα έχουμε κρίση, περιμένετε την ανάπτυξη". Σήμερα που ο κλάδος της Οικοδομής ζει περίοδο "ανάπτυξης", με τεράστια κέρδη για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, θέλουν τους οικοδόμους να δουλεύουν με κίνδυνο ζωής, με νεκρούς και σακατεμένους, για μεροκάματα πείνας, εφτά μέρες τη βδομάδα, ήλιο με ήλιο», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Αναφέρεται ακόμα στις πρόσφατες πλημμύρες, στις καταστροφές σπιτιών και δημόσιων κτιρίων από τους σεισμούς, στη μετατροπή σχολείων σε πισίνες και δρόμων σε ποτάμια κατά την πρόσφατη κακοκαιρία. Η πραγματικότητα αυτή αποκαλύπτει «τις τεράστιες ανάγκες για κατασκευαστικά έργα, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης», που μένουν απραγματοποίητα την ίδια στιγμή που χιλιάδες οικοδόμοι «βρίσκονται στην ανεργία».

«Κανένας οικοδόμος δεν πρέπει να ανεχτεί την κοροϊδία, τις υπεκφυγές, αυταπάτες και προσδοκίες ότι κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία θα μας χαρίσουν αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα μας. Αυτοί θέλουν να μας στείλουν στον Μεσαίωνα! Η νίκη των εργαζομένων της "e-food" έδειξε την τεράστια δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης. Τώρα, ξανά, πιο δυνατά. Ολοι στην απεργία!», συνεχίζει το ΠΑΜΕ και καταλήγει:

«Ο αγώνας των οικοδόμων και των εργαζομένων στις Κατασκευές αφορά όλη την εργατική τάξη. Η νίκη του αγώνα τους θα αποτελέσει θετικό προηγούμενο για όλους τους κλάδους, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ακόμη χαστούκι στον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη».

Διαβάστε σήμερα στην ενότητα «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Ομοσπονδία & Συνδικάτα Οικοδόμων: Στο «πόδι» για την επιτυχία της απεργίας στις 4 Νοέμβρη
  • Ρεπορτάζ από συσκέψεις σωματείων και συνελεύσεις μπροστά στα μεγάλα συλλαλητήρια του Νοέμβρη και την οργάνωση της απεργιακής κλιμάκωσης
Δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων

Συγκέντρωση σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», απαιτώντας μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καμιά διακοπή, κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, ΣΣΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Μηνά.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διοργανώνει σύσκεψη με θέμα την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας σε όλο τον νομό, την Τετάρτη 3 Νοέμβρη.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια σειρά πόλεις.

Σήμερα, Πέμπτη: Στην Καρδίτσα, στις 6.30 μ.μ. στο αίθριο της δημοτικής αγοράς. Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην Εύβοια, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο Παρασκευή 22 Οκτώβρη: Στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου. Στην Ηλεία, στις 6.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας του νομού στον Πύργο.

Το Σάββατο 30 Οκτώβρη, στην Κεφαλονιά, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (λεωφόρος Αντ. Τρίτση 119, παραλία Αργοστολίου).

Δεκάδες σωματεία παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί ενόψει των συλλαλητηρίων στις αρχές Νοέμβρη και για την απεργιακή κλιμάκωση

Συνδικάτο ΟΤΑ
Συνδικάτο ΟΤΑ
Με συλλαλητήρια στις αρχές Νοέμβρη και αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το αμέσως επόμενο διάστημα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα οργανώνουν την πάλη σε χώρους δουλειάς και κλάδους.

Καθημερινές είναι οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις, οι συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, που μαζί με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων διαμορφώνουν τους όρους για μαζική κινητοποίηση, για να ορθωθεί τείχος ενάντια στην αντεργατική πολιτική και για να δυναμώσει η διεκδίκηση σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Αττική, με αφετηρία την πολύ μαζική σύσκεψη που οργανώθηκε στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο Σπόρτιγκ, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποφασίζουν τον συντονισμό της δράσης τους. Μέσα από την καθημερινή τους δραστηριότητα, τα σωματεία προετοιμάζουν μαζικό πανεργατικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της δύναμής του οργανώνουν συλλαλητήριο επίσης στις 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από συνδικαλιστική σύσκεψη, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, με το κάλεσμα να αγκαλιάζεται από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από τη Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Από τη Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Στη Λάρισα, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, πήρε απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κρήτη, συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη έχουν αποφασίσει συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά (7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς). Στην Καλαμάτα, μετά από σύσκεψη σωματείων της Μεσσηνίας, θα γίνει συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Νοέμβρη.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ από Γενικές Συνελεύσεις σωματείων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για την οργάνωση της πάλης.

«Σύγχρονο» σήμερα είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου και οι αυξήσεις στους μισθούς

Στο πλαίσιο αυτό, απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη πήρε η μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, που έγινε την περασμένη Κυριακή και στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι σε ηλικία.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Luismi Busto, γενικός γραμματέας του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Συνδικάτου AST (Alternativa Sindical de Trabajadores ) της Ισπανίας, μέλους της ΠΣΟ.


Εισηγητικά, ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των συνεπειών της εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη και στη συνέχεια έναν περιεκτικό απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε το ΣΕΤΗΠ στον κλάδο και σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων, ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς και ενάντια στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο, να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείου. Ασκησε κριτική στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη για να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί.

Για τις εξελίξεις στον κλάδο, που αφορούν στις εξαγορές, συγχωνεύσεις και μετασχηματισμό επιχειρήσεων, είπε πως έχουν κοινό παρονομαστή τις απολύσεις και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τα κρατικά ταμεία και τα κοινοτικά προγράμματα.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ήρθε πείρα από τους χώρους δουλειάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως οι συνέπειες του ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή από την εργοδοσία άπιαστων στόχων, που φέρνει εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, απλήρωτη εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου, παραβίαση συμβάσεων εργασίας κ.ά.

Οπως επισημάνθηκε, παρόλο που σήμερα «σύγχρονο» είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, μισθοί που να καλύπτουν τις ανάγκες, οι εργαζόμενοι τα στερούνται γιατί σε αυτά μπαίνει εμπόδιο η κερδοφορία των επιχειρήσεων, και διέξοδος από αυτήν την κατάσταση δεν είναι το παραμύθι της κυβερνητικής εναλλαγής. Οι εργαζόμενοι αποδόμησαν ακόμα τον μύθο πως οι πληροφορικάριοι είναι «συνεργάτες» και «καλά αμειβόμενοι», σημειώνοντας πως ξεζουμίζονται από τους εργοδότες εξασφαλίζοντάς τους ακόμα περισσότερα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι να στείλουν στα σκουπίδια την αντεργατική πολιτική

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από δήμους της Αττικής, με όλες τις σχέσεις εργασίας και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Οκτώβρη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στο θεατράκι Εθν. Αντίστασης στο Περιστέρι.

Η ομόφωνη έγκριση της εισήγησης του ΔΣ που παρουσίασε ο πρόεδρος, Σπύρος Κωνσταντάς, και η συζήτηση που ακολούθησε συνδύασαν τον απολογισμό της δράσης το προηγούμενο διάστημα με την ανάγκη ενίσχυσης του οργανωμένου αγώνα ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά διακαιώματα με κορωνίδα το νομοσχέδιο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «το ν/σ Χατζηδάκη είναι σκουπίδι και εμείς οι εργαζόμενοι στους δήμους ξέρουμε ότι τα σκουπίδια πάνε στη χωματερή, εκεί θα το στείλουμε με τον αγώνα μας». Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκαν η συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και η κλιμάκωση με απεργιακή απάντηση, ενώ θα προηγηθούν συνελεύσεις ανά δήμο, για την καλή συζήτηση και προετοιμασία των παραπάνω.

Στη συνέλευση χαιρετισμό εν μέσω χειροκροτημάτων απηύθυνε η Ελένη Καμπουρούδη, από την Επιτροπή Αγώνα σχολικών καθαριστριών, η οποία τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι το Συνδικάτο δέχτηκε στους κόλπους του τις εργαζόμενες καθαρίστριες που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ωράριο - λάστιχο που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και σπαστό. Ενώ η Σούλα Αξιώτη, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, αφού μετέφερε τη στήριξη στον αγώνα του Συνδικάτου, στάθηκε στο εν εξελίξει χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Το σημαντικό ζήτημα πως το Συνδικάτο αγκαλιάζει και συνενώνει όλους τους εργαζόμενους, πως παλεύει για σταθερή και μόνιμη δουλειά αναδείχθηκε από το σύνολο των τοποθετήσεων που παρέθεσαν την πληθώρα σχέσεων εργασίας που υπάρχουν στους εργαζόμενους των δήμων (μπλοκάκι, σύμβαση ορισμένου χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ, εργολαβικοί κ.λπ.) καλύπτοντας μάλιστα ζωτικές ανάγκες λειτουργίας. Στον αντίποδα, φωτίστηκε ο διασπαστικός ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην ΠΟΕ - ΟΤΑ που δεν εγγράφουν τους εργαζόμενους αυτούς στα σωματεία.

Τονίστηκε από τους εργαζόμενους που πήραν τον λόγο η σημασία της διεύρυνσης του αγώνα για μέτωπα και αιχμές που αφορούν όχι μόνο τους εργαζόμενους σε ένα δήμο αλλά και ευρύτερα τις λαϊκές οικογένειες, αποτελούν κοινό πεδίο δράσης με φορείς της γειτονιάς και άλλα σωματεία εργαζομένων. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν στον αγώνα για να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, ενάντια στην εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών των δήμων, ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, για αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα. Αντίστοιχα αναφέρθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες του Συνδικάτου που αφορούν ζωτικές ανάγκες των εργαζομένων, όπως η ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα, σε έναν κλάδο μάλιστα που μετράει 60 νεκρούς την τελευταία δεκαετία, για την υγεία και τη μητρότητα, όπως για τις συνθήκες εργασίας της γυναίκας στο απορριμματοφόρο κ.ά.

Τέλος, στο επίκεντρο τέθηκε ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των δημοτικών αρχών, που με στηρίγματα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό εξειδικεύουν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή στρατηγική κυβερνήσεων - κεφαλαίου. Αναδείχθηκε, για παράδειγμα, πείρα από την εναντίωση στους αναπτυξιακούς οργανισμούς, την προσπάθεια αποκάλυψης του ρόλου τους ως πρόσθετων στηριγμάτων της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οχημάτων για ιδιωτικοποιήσεις αλλά και για την περαιτέρω καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΗΠΕΙΡΟ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Σχέδιο μάχης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών

Συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη και άλλες δράσεις αποφασίστηκαν από δεκάδες σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη

Στιγμιότυπο από την εισήγηση στη σύσκεψη των σωματείων την περασμένη Κυριακή
Στιγμιότυπο από την εισήγηση στη σύσκεψη των σωματείων την περασμένη Κυριακή
Νέα πνοή στην οργάνωση της πάλης έδωσε η μαζική συμμετοχή 65 συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους 5 Εργατικών Κέντρων από την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, στην πλατιά σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Δεν ήταν η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης στην περιοχή. Ωστόσο η πείρα που μεταφέρθηκε, το μαχητικό κλίμα των ομιλιών, κυρίως η αγωνιστική ανάταση σε μία σειρά κλάδους αυτή την περίοδο, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν δυνάμεις ζωντανές και δραστήριες στο εργατικό κίνημα, που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους.

Να ανοίξει ο δρόμος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων

Οπλο στον αγώνα και την κοινή δράση για να μπει φρένο όχι μόνο στην αντεργατική επίθεση και στο νόμο Χατζηδάκη, αλλά για να υπάρξουν κατακτήσεις, είναι η συζήτηση που μπορεί και πρέπει να ανοίξει με ευθύνη των συνδικάτων για τις δυνατότητες που υπάρχουν αντικειμενικά να ζει καλύτερα η εργατική τάξη.

«Δεν είναι μονόδρομος και δεν είναι σύγχρονο οι ατελείωτες ώρες δουλειάς στα μεγάλα πτηνοσφαγεία της περιοχής, οι απλήρωτες υπερωρίες, η τρομοκρατία, οι απολύσεις», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Ν. Εξαρχος, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα, σύγχρονο και μονόδρομος είναι η ενιαία πάλη των εργαζομένων της Πίνδου του Νιτσιάκου, του Πτηνοτροφικού της Αρτας, του Αμβροσιάδη για υπογραφή Τοπικής Ομοιοεπαγγελματικές Σύμβασης που θα καθορίζει ωράριο, μισθό, συνθήκες υγείας με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας».


Παράλληλα, αναδείχτηκε εισηγητικά η πείρα από αγώνες στην Ανακύκλωση, στα «Market In», στο «e-food» στα Γιάννενα, για να επισημανθεί πως η διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων αποτελούν το καλύτερο «ξήλωμα» των αντεργατικών νόμων.

Στις 10 Νοέμβρη το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο

Από πολλούς ομιλητές τονίστηκε ότι κρίκος στην προσπάθεια αυτή είναι η πρωτοβουλία οργάνωσης πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου στις 10 Νοέμβρη. Στόχος να δοθεί συνέχεια και να κλιμακωθεί μια δράση από τα κάτω, συνενώνοντας και συντονίζοντας αγώνες σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και που μπορεί να απλωθούν σε ακόμη περισσότερους χώρους.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η πάλη με ενιαία αιτήματα και στόχους που από κοινού συμφώνησαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμά τους προς την εργατική τάξη της περιοχής, δημιουργεί όρους κλιμάκωσης του αγώνα. Η προετοιμασία πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μπορεί να στριμώξει την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, δίνοντας παράλληλα πνοή και κουράγιο σε ευρύτερες λαϊκές μάζες να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Γιατί, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για νέες χρεοκοπημένες αυταπάτες που αναζητούν λύσεις στην κυβερνητική εναλλαγή, στη λογική του μικρότερου κακού, για να σπείρουν την ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση.

Στη συσσωρευμένη αρνητική πείρα από τα παραμύθια των κυβερνήσεων για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που θα φέρουν καλούς μισθούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, Α. Βερροιώτης. Ανέδειξε πλευρές της σύγχρονης σκλαβιάς στα κάτεργα των ξενοδοχείων, του επισιτισμού και στην οικοδομή στο νησί, την ιδία ώρα που χαρίζονται εκατομμύρια ευρώ όπως στον δισεκατομμυριούχο Ρώσο ολιγάρχη στον Σκορπιό.

Δύναμή μας το δίκιο του εργάτη

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι ακόμη και με λιγοστές δυνάμεις όπως στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, η δύναμη που αντλείται από το δίκιο του εργάτη μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, αρκεί να είναι διαρκής η αποκάλυψη των εργοδοτικών σχεδιασμών, να οργανώνεται ανυποχώρητα η πάλη.

Με έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς το Σωματείο Εργαζομένων του «Νηρέα» στις ιχθυοκαλλιέργειες Θεσπρωτίας διεκδίκησε και απέσπασε μοριακά τεστ, την πληρωμή των καυσίμων για τις καθημερινές μετακινήσεις των εργατών προς τη δουλειά από την εταιρεία, εμπόδισε την εφαρμογή της κατάπτυστης ρήτρας εμπιστευτικότητας και επέβαλε την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου τους.

Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας

Ο Ν. Καλαντζής, εργαζόμενος στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Πίνδος», αναφέρθηκε στην απόλυσή του επειδή απέργησε πέρσι τον Δεκέμβρη, απαιτώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία. «Μαζί με μένα απολύθηκαν και άλλοι συνάδελφοι. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι προσπάθησε να γυρίσει στη δουλειά. Ο μόνος που αποφάσισε να διεκδικήσει τη δουλειά του με τον τρόπο του εργατικού κινήματος, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, ήμουν εγώ. Και είμαι ο μόνος που επέστρεψα», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τη δύναμη του άλλου δρόμου απέναντι στις αυταπάτες της ατομικής λύσης.

Τις πλάτες που βάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Συνεταιριστικών Υπάλληλων στα Γιάννενα στην εργοδοσία της «Πίνδος» τόνισε στην ομιλία της η Γ. Αλίκη, εργάτρια που απολύθηκε παλαιότερα και γύρισε νικήτρια στη δουλειά, με την υποστήριξη των ταξικών σωματείων. «Δικαιολόγησαν την απόλυση πρωτοπόρων εργατών, δεν είπαν κουβέντα για τα κρούσματα στην πανδημία», ανέφερε, καταγγέλλοντας ότι μετά από 17 χρόνια δουλειάς, της αρνούνται την εγγραφή της στο σωματείο, την ίδια ώρα που μέλος του είναι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας.

Παραδείγματα από την πείρα του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας μετέφερε στην τοποθέτησή του ο Γ. Λασθιωτάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Επισήμανε ότι αυτή η δράση ύψωσε τείχος προστασίας για χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους στο νησί από την εργοδοτική αυθαιρεσία, συνέβαλε να περάσει το Εργατικό Κέντρο σε ταξικά χέρια.

Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσαν μαζικά εκπρόσωποι σωματείων υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία. Ο Χ. Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λευκάδας, αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων.

Ξεχωριστό τόνο έδωσαν με την παρουσία τους οι εκπαιδευτικοί. «Μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κουλτούρα αξιολόγησης. Δεν λένε όμως την αλήθεια. Ξέρετε τι δεν έχουμε και δεν θα αποκτήσουμε ποτέ; Κουλτούρα ηττοπάθειας, συναίνεσης και υποταγής σε αυτήν την πολιτική», τόνισε ο Δ. Χριστοφίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, μεταφέροντας το κλίμα της μάχης που επικρατεί στα σχολεία με τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων κατηγοριοποίησης και έντασης των ταξικών φραγμών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και αυταρχισμό από την κυβέρνηση.

«Σφυροκόπημα» στην αντεργατική πολιτική ήταν η ομιλία του Β. Χήρα, αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ενάντια στην υποκρισία ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις βίαιες απεργίες. «Δεν μας έφεραν όμως κανένα παράδειγμα από έστω και έναν επιχειρηματία που έφαγε 4 γκλομπιές επειδή άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους... Δεν μας είπαν, πότε έγινε εισβολή των ΜΑΤ στα γραφεία των εργοδοτών, που ξετσίπωτα κλέβουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές; Γι' αυτούς η βία κατά των εργαζομένων είναι σαν καιρικό φαινόμενο. Κάτσε σπίτι, μην μιλάς, μην κουνιέσαι. Και αυτό το ζητάνε σαν καταστατική υποχρέωση της ζωής των εργατών», τόνισε χαρακτηριστικά, για να στρέψει τα βέλη του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. «Εχουμε μάθει πια ότι οι αγώνες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται στους δρόμους και όχι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών με τους εργάτες κλεισμένους στα σπίτια τους. Στην οικοδομή, το καλούπωμα δεν γίνεται ηλεκτρονικά, το τσιμέντο δεν πέφτει με το Facebook και το κρασί την ώρα που σχολάμε, πίνεται παρέα στο καφενείο και όχι στο Instagram».

Αντίστοιχα, τις βαθύτερες στοχεύσεις του νόμου Χατζηδάκη να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νομιμοποιώντας τις διώξεις συνδικαλιστών, ανέδειξε ο Σ. Κανταρέλης, πρόεδρος του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με το παράδειγμα της κατασκευής «σπουδαίου λόγου» για την απόλυση του ταμία του σωματείου, επειδή έβαζε εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Ηδη προετοιμάζονται ΓΣ, συνεδριάσεις ΔΣ, παράλληλα με ένα πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς. Στόχος, δίπλα στους συνδικαλισμένους εργάτες η μεγάλη μάζα των εργαζομένων που είναι ανοργάνωτοι και ειδικά οι πιο νέες ηλικίες που ζουν από πρώτο χέρι το εργοδοτικό ξεσάλωμα, να μπουν ορμητικά στην πάλη. Παράλληλα, ακόμη περισσότερα σωματεία να μην παραδώσουν μητρώα εργαζομένων, να μην εφαρμόσουν τις αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των συνδικάτων και τις απεργίες με όρους μαζικής οργανωμένης απειθαρχίας. Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τώρα τα συνδικάτα να μετρήσουν ένα βήμα παραπάνω στην οργάνωση του αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ