Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηριγμένοι στις επεξεργασίες και τις Αποφάσεις του Κόμματος, μπορούμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, στη συσπείρωση δυνάμεων με το ΚΚΕ

Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις των καθοδηγητικών Οργάνων του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς και των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, με θέμα την προώθηση των Αποφάσεων του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος μέσα απ' τον προγραμματισμό δράσης μέχρι τις αρχές του 2022. Υπογραμμίζουμε απ' την αρχή ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση των Αποφάσεων είναι η συνέχιση της μελέτης και της αφομοίωσής τους, σε συνδυασμό με τις θέσεις του Κόμματος για τις σημαντικές εξελίξεις.

Οι συνεδριάσεις αυτές πραγματοποιούνται με το βλέμμα στραμμένο και τη συζήτηση επικεντρωμένη στις σοβαρές εξελίξεις που διαδραματίζονται διεθνώς, στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντανάκλαση που έχουν αυτές στη χώρα μας, τις επιπτώσεις στη ζωή του εργαζόμενου λαού και τις αυξημένες ευθύνες του Κόμματος.

Η ΚΕ του Κόμματος, αμέσως μετά το Συνέδριο, εξειδίκευσε και συγκεκριμενοποίησε τις Αποφάσεις. Παρακολουθεί συστηματικά και παρεμβαίνει αυτοτελώς και στο κίνημα για τις διεθνείς εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, με τα νέα κρισιακά σημάδια, όπου επιδρά δραστικά η ονομαζόμενη «Ενεργειακή Κρίση», που οξύνουν παραπέρα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Φέρνουν ανακατατάξεις στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συγκρούσεις, με πρόβλεψη να ενισχύονται αυτές μέχρι το 2030.


Η ΚΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν πρωτόγνωρες εξελίξεις που πρέπει να τις παρακολουθούμε λεπτομερειακά. Γιατί όπως εκτιμά, έχουμε μπει στην πιο κρίσιμη δεκαετία του 21ου αιώνα, όχι μόνο από την άποψη των εξελίξεων και των απαιτήσεων, αλλά και από την άποψη των δυνατοτήτων που δημιουργούνται για το κίνημα.

Αναμφίβολα, όλα αυτά έχουν την αντανάκλαση και την επίδρασή τους στο εσωτερικό της χώρας. Πολύ δε περισσότερο, που η αστική τάξη της Ελλάδας συμμετέχει όλο και πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη θέση της στη νέα διάταξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Παραδείγματα είναι η νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις και με τη Γαλλία, μέσω της αγοράς εξοπλισμού και τις ταυτόχρονες δεσμεύσεις μέσα από την ονομαζόμενη Αμυντική Συμφωνία. Οι συμφωνίες αυτές παρουσιάζονται ως ωφέλιμες για την οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια. Η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς αντίθετη.

Βάζουν την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, με νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό και τους γειτονικούς λαούς.

Ταυτόχρονα, έχουμε όξυνση του συνόλου των λαϊκών προβλημάτων, με ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα ζητήματα και τα μέτωπα.

Υπάρχουν στοιχεία αφύπνισης

Απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία αφύπνισης και λαϊκής αγωνιστικής κινητοποίησης και αλληλεγγύης. Μέσα στα πλατιά λαϊκά στρώματα συντελούνται σοβαρές διεργασίες.

Οι επιτυχημένοι αγώνες στην «e-food», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι αγώνες των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τώρα πλημμυροπαθών, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, οι μαζικές συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνδικάτων, οι επιτυχημένες φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ, η μαζική απάντηση στην επανεμφάνιση των φασιστών εγκληματιών στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και αλλού, είναι ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα των διεργασιών λαϊκής αφύπνισης και ανασύνταξης. Ολα αυτά χρειάζεται να σταθεροποιούνται και να διευρύνονται συνεχώς.

Στις εσωοργανωτικές διαδικασίες του Κόμματος παίρνουμε υπόψη και μας απασχολούν όλες αυτές οι εξελίξεις. Κυρίως μας απασχολεί πώς το Κόμμα και η ΚΝΕ θα γίνουν, όπως θέτουν οι Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου, πιο ικανά να δράσουν ως πρωτοπορία στον τομέα των ιδεών, του πολιτισμού, της προβολής της διεξόδου, του δρόμου πάλης που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού γενικότερα, που έχει στόχο και παλεύει για τον σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική απάντηση για την ευημερία του λαού.

Μας απασχολεί πώς θα δράσουμε πρωτοπόρα, για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες, βάζοντας πιο ισχυρές βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία.

Πώς θα απευθυνθούμε πλατιά με το Κάλεσμα συμπόρευσης με το Κόμμα, για να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στη συσπείρωση νέων δυνάμεων, στη συμμετοχή τους στο κίνημα και στην πολιτική δράση του Κόμματος, για να ενταχθούν οι πιο πρωτοπόροι στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Με αυτοπεποίθηση και σιγουριά εκτιμάμε ότι με μπούσουλα τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου και της ΚΕ είμαστε σε σωστό δρόμο. Υπάρχει άνοδος της ικανότητας για πολιτική και μαζική παρέμβαση του Κόμματος, αλλά αυτό δεν κυριαρχεί παντού. Εχουμε συνείδηση ότι δεν μιλάμε για απλές βελτιώσεις στη δουλειά του Κόμματος.

Απαιτείται να γίνει στροφή με συγκεκριμένα βήματα, που έχουμε προσδιορίσει κυρίως στην καθοδηγητική δουλειά, αλλά και στη δράση των ΤΕ, των ΚΟΒ και των Κομματικών Ομάδων, ώστε το Κόμμα να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην πρώτη γραμμή για τη διαφώτιση του λαού, την οργάνωση της λαϊκής πάλης.

Νέα πείρα και εφόδια για αγωνιστική συσπείρωση

Η σύντομη περίοδος μετά το Συνέδριο μέχρι τώρα μας δίνει νέα πείρα και εφόδια για το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε. Οσο μας επιτρέπει ο χώρος, θα προσπαθήσουμε παρακάτω να θέσουμε ορισμένα παραδείγματα για το περιεχόμενο και τη σημασία της καθοδηγητικής δουλειάς, που δίνει ώθηση στη δράση των κομματικών δυνάμεων.

Ποιος ήταν ο κύριος και καθοριστικός παράγοντας που έδωσε ώθηση την περίοδο του καλοκαιριού να δράσουμε πρωτοπόρα εκεί που οξύνθηκαν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές;

  • Ηταν η σωστή πρόβλεψη του Κόμματος ότι απαιτείται ετοιμότητα και αγωνιστική επαγρύπνηση, γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται αντιμετωπίζει την υπεράσπιση, την προστασία της ζωής των ανθρώπων, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος ως κόστος. Γι' αυτό όλο και πιο συχνά θα έχουμε όξυνση τέτοιων προβλημάτων και άρα θα πρέπει οι κομματικές δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία του λαού.
  • Ηταν η προηγούμενη πείρα από την παρέμβαση των ΚΟ σε παρόμοιες καταστάσεις.
  • Ηταν το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Κόμματος με αφοβία και αυτοθυσία μπήκαν μαζί με οπαδούς και άλλους ανθρώπους από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια για την οργάνωση του αγώνα, για αποκατάσταση όλων των ζημιών, για αντιπλημμυρικά έργα, για πλήρεις αποζημιώσεις.
  • Ηταν τα καθοδηγητικά Οργανα που απέκτησαν άμεση και σαφή εικόνα πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση.
  • Ηταν ότι οι κομματικές δυνάμεις βρέθηκαν επιτόπου έγκαιρα και συλλογικά, με σωστό προσανατολισμό, ότι το κύριο καθήκον είναι η οργάνωση του λαού, για την υπεράσπιση της ζωής του και την αντιμετώπιση των τεράστιων συνεπειών.
  • Ηταν ότι συγκροτήθηκε άμεσα καθοδηγητικό επιτελείο που οργάνωσε την πολιτική παρέμβαση του Κόμματος. Αυτό πήρε πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα, τη διαμόρφωση ενοποιητικού και συνεκτικού πλαισίου πάλης, παίρνοντας υπόψη τις επεξεργασίες του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικροεπαγγελματίες.
  • Ηταν ότι συστηματοποίησε τη διαφώτιση του λαού με τον «Ριζοσπάστη», με ανακοινώσεις, με ανάπτυξη της δράσης των ΚΟΒ, με την παρουσία όλων των βουλευτών και στελεχών του Κόμματος, καθώς και του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, απ' τις πρώτες μέρες στα μέτωπα της φωτιάς, με τη συστηματική κοινοβουλευτική παρέμβαση.
  • Ηταν ότι έδωσε με επιμονή τεκμηριωμένη απάντηση στην παρέμβαση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν τον λαό και να τον κάνουν να περιμένει λύσεις από τα πάνω.
  • Ηταν ότι καθοδήγησε συγκεκριμένα την ανάπτυξη και οργάνωση του αγώνα από τα κάτω, με Επιτροπές Αγώνα, με συλλαλητήρια κ.λπ.
  • Ηταν ότι συνέβαλε στη συγκρότηση Ενιαίας Συντονιστικής Επιτροπής Πληγέντων με συμμετοχή διαφόρων μαζικών φορέων και Επιτροπών Αγώνα, έτσι που να αναπτυχθεί κίνημα με πλατύτητα στη συμμετοχή και άλλων δραστήριων ανθρώπων, που πήρε πάνω της την οργάνωση της υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων.

Ξεχωριστή σημασία έχει η συμβολή των κομματικών επιτελείων και των καθοδηγητικών Οργάνων:

  • Στην αποκάλυψη των κυβερνητικών παρεμβάσεων, του κρατικού μηχανισμού, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, των δήμων, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων που καλλιεργούσαν την επανάπαυση, τον εφησυχασμό και επεδίωκαν να χειραγωγηθεί η λαϊκή αγανάκτηση.
  • Στην οργάνωση του λαού, στις λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, στη σύνδεση των διεκδικήσεων αντιμετώπισης των συνεπειών από την πυρκαγιά (στέγαση, σίτιση κ.ά.) με τις άλλες, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Πολιτισμό, Αθλητισμό.
  • Στις μορφές πάλης, στην κλιμάκωσή τους, με παραστάσεις, συλλαλητήριο, συναυλία, συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Στη συγκρότηση πανελλαδικού συντονισμού πληγέντων από φυσικές καταστροφές που προετοιμάζει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη.
  • Στην ένταξη νέων ανθρώπων στις μαζικές διαδικασίες και στο κίνημα.

Αυτά γέννησαν και γεννούν νέους όρους και προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξη αγωνιστικών διαθέσεων, απόκτησης νέας πείρας και αγωνιστικής οργάνωσης νέων αγωνιστών, ριζοσπαστικοποίησης και πολιτικής ωρίμανσης. Αυτές οι προϋποθέσεις βάζουν το Κόμμα μπροστά στην ευθύνη του να συμβάλει ώστε να προχωρήσουν οι διεργασίες, με το μπόλιασμα αυτής της πείρας, με τη συνολικότερη πείρα του κινήματος και την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Στα μέτωπα που αναπτύχθηκαν και απόκτησαν μαζικότητα και νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις («e-food» κ.ά., εκπαιδευτικοί) συνέβαλε αποφασιστικά το γεγονός ότι μπήκαν μαζικά και ορμητικά νέα ηλικιακά τμήματα εργαζομένων.

Ολα αυτά μας διδάσκουν ότι η δουλειά διαφώτισης και συσπείρωσης απ' τα κάτω, απ' το Κόμμα και τα ίδια τα συνδικάτα, πρέπει να απευθύνεται και να εδράζεται μόνιμα και σταθερά στις πλατιές μάζες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και αλλού, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, όπου τα προβλήματα οξύνονται με ευθύνη κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Οι πιο δραστήριες δυνάμεις που συσπειρώνονται σήμερα στα σωματεία αποτελούν μια κρίσιμη αγωνιστική μάζα, αλλά αυτή δεν αρκεί. Η ευθύνη και ο ρόλος τους είναι να δράσουν πλατιά και να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συσπείρωση και κινητοποίηση νέων πλατιών τμημάτων εργαζομένων σε μια περίοδο που θα υπάρξει παραπέρα όξυνση των λαϊκών προβλημάτων.

Ταυτόχρονα έχουμε χρέος να εκτιμήσουμε σωστά και αντικειμενικά το αυξημένο, συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους, ενδιαφέρον πλατύτερων τμημάτων του λαού για τις θέσεις και τη γραμμή του Κόμματος, με την αυξημένη συμμετοχή στις κεντρικές φεστιβαλικές δραστηριότητες της ΚΝΕ και ορισμένων εκδηλώσεων του Κόμματος εκεί που προετοιμάστηκαν κατάλληλα. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκυριακά, αλλά είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των σωστών κεντρικών παρεμβάσεων του Κόμματος και μιας ολόκληρης δράσης που έχει αναπτυχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις Κομματικές Οργανώσεις και την ΚΝΕ.

Μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε ότι έχουν δημιουργηθεί ορισμένες σημαντικές δυνατότητες, που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε, δουλεύοντας κατάλληλα για να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα στη συσπείρωση νέων δυνάμεων με την πολιτική του Κόμματος, στην ένταξή τους στα μέτωπα μαζικής και πολιτικής πάλης, στην ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Να γίνουν βήματα στην ένταξη νέων εφεδρειών που θα δρουν μαζί με τους κομμουνιστές στην οργάνωση και ανάπτυξη της λαϊκής πάλης. Να δυναμώσει η κοινή δράση με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να γίνουν βήματα στην αλλαγή συσχετισμών στις αρχαιρεσίες.

Αντίστοιχα βήματα συσπείρωσης και κινητοποίησης χρειάζεται να γίνουν στο κίνημα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Στο χώρο των πανεπιστημίων και των σχολείων.

Προϋποθέσεις για την επιτυχή δράση του Κόμματος

Απαιτείται όμως να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε ορισμένες καθοδηγητικές, ιδεολογικοπολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις, για την ιεράρχηση της δράσης του Κόμματος το επόμενο διάστημα.

  • Να περάσουμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση σε μια συστηματική και κλιμακούμενη πολιτική δουλειά με όπλο το Κάλεσμα της ΚΕ που καλεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια δουλειά απαραίτητη και αναντικατάστατη, με μεγάλα περιθώρια και δυνατότητες συζήτησης με πολύ ευρύτερης πολιτικής προέλευσης εργαζόμενους και νεολαία.

Το ίδιο το Κάλεσμα της ΚΕ, εμπλουτισμένο συνεχώς με τις εξελίξεις και με επιχειρήματα, δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνουμε τη συζήτηση στην πολιτική πρόταση του Κόμματος. Για να την προσεγγίσει ο κάθε άνθρωπος που αναζητεί λύσεις, απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα και στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα στελεχών, κομματικών μελών, που με σχέδιο και στόχους συσπείρωσης μπορούν να μπουν άμεσα στη μάχη. Υπάρχει πείρα, αλλά και μεγάλες εφεδρείες φίλων, συνεργαζόμενων που μπορούν να αξιοποιηθούν. Δεν αντιμετωπίζουμε τα καθήκοντα αυτά ως μια καμπάνια διαφώτισης με ημερομηνία λήξης, αλλά ως μια μόνιμη προσπάθεια να αποτελέσει η πολιτική και ιδεολογική συζήτηση μόνιμο στοιχείο προτεραιότητας στη δουλειά του Κόμματος. Γιατί αυτή η δουλειά, με το συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, είναι που μπορεί να ενοποιήσει την πείρα, να βοηθήσει στην ωρίμανση, στην πολιτικοποίηση. Να γίνονται βήματα συμπόρευσης νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ.

Συνδυάζουμε το περιεχόμενο με τις μορφές δουλειάς, που δίνουν τη δυνατότητα συζήτησης, απόκτησης επαφής για τη συνέχεια της προσπάθειας. Σ' αυτή την κατεύθυνση προτάσσουμε τη μορφή της σύσκεψης αλλά και των πολλών θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από τις ΚΟ.

Μιλάμε για Κάλεσμα σε συμπόρευση με την πολιτική του ΚΚΕ και πρέπει να εξυπακούεται ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που είναι αναμενόμενο να έχουν διαφορετική γνώμη σε πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν το ΚΚΕ για τη στάση του, τη συνέπειά του και άλλους λόγους. Επομένως, απαιτούν πειστικά επιχειρήματα και απαντήσεις στα ερωτήματά τους, συνδυασμένα με την προσπάθεια να εντάσσονται στον αγώνα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε με βάση το περιεχόμενο του Καλέσματος. Να επιδιώκουμε να συμβάλουμε με υπομονή να προσεγγίσει ο συνομιλητής μας την πολιτική του Κόμματος και να αποκτά κριτήρια, ώστε να ψάξει στη συνέχεια.

Η πολιτική δράση απαιτεί να γίνει υπόθεση κάθε ΚΟΒ, κάθε κομματικού μέλους η διαμόρφωση κύκλου επιρροής, που θα συμβάλλει και θα στηρίζει τις δράσεις του Κόμματος. Να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που θα τους ενημερώνουμε συστηματικά για τις αποφάσεις του Κόμματος και θα παίρνουμε τη γνώμη τους. Να συμμετέχουν στα ιδεολογικά μαθήματα που κάνουν οι ΚΟΒ με πιο συστηματικό διάβασμα. Να συμβάλλουν στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, στη στήριξη της Οικονομικής Εξόρμησης.

Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει σχέδιο δυναμώματος της πρωτοβουλίας και της ευθύνης της ΚΟΒ στην πολιτική δουλειά, στο χώρο ευθύνης της, στην παρέμβασή της για τα λαϊκά προβλήματα.

  • Αλλη προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί και να προωθηθεί ταυτόχρονα το περιεχόμενο της πολιτικής και μαζικής δράσης του Κόμματος. Δηλαδή, το ένα να τροφοδοτεί το άλλο, συνδυασμένα με την ολόπλευρη στήριξη για την ανάπτυξη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών για την ανάπτυξη της πάλης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το κύριο στοιχείο που πρέπει να μπολιάσει και να δώσει ώθηση στη δουλειά μας στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε συνθήκες παρατεταμένης υποχώρησης, όξυνσης της επίθεσης αλλά και αγωνιστικών διεργασιών και ανάπτυξης επιμέρους αγώνων, είναι το βασικό πλαίσιο πάλης, που με πρωτοβουλία των κομμουνιστών προωθείται. Φυσικά, εμπλουτισμένο και εξειδικευμένο κατά κλάδο και χώρο δουλειάς, κατά περιοχή, που είναι ευθύνη των ίδιων των συνδικάτων αυτός ο εμπλουτισμός και η εξειδίκευση. Οπως έγινε στις μεγάλες συσκέψεις που έγιναν στο Σπόρτιγκ και συνεχίζουν σε άλλες πόλεις.

Μέσα σ' αυτές τις διαδικασίες διαμορφώνεται πλαίσιο που ενιαιοποιεί τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, που συγκρούεται με τις αντεργατικές πολιτικές που υλοποιούνται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και την επίθεση της εργοδοσίας.

Δένει διαλεκτικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων με το αντιπάλεμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των νόμων συνολικά που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση με αιχμή τον νέο νόμο Χατζηδάκη.

Υπερβαίνει και υπερπηδά τα εμπόδια που βάζει η φιλεργοδοτική στάση και γραμμή της ΓΣΕΕ.

Βάζει τις βάσεις για να διαμορφωθεί στην πορεία ένα αγωνιστικό και απεργιακό μέτωπο ευρύτερων συνδικαλιστικών μαζικών οργανώσεων, με κορμό τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Αυτή η προσπάθεια, που γίνεται με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, είναι μεγάλης σημασίας και εμβέλειας και αντιστοιχεί στις ανάγκες των καιρών, με όλες τις επικίνδυνες και αντιλαϊκές εξελίξεις και στην πορεία ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για την προώθηση αυτού του στόχου και μας βάζει μπροστά σε αυξημένες απαιτήσεις στην καθοδηγητική δουλειά παντού.

Το πλαίσιο πάλης και οι αποφάσεις προετοιμασίας των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών πρέπει να γίνουν υπόθεση των πλατιών τμημάτων των εργαζομένων, με όπλα τη διαφώτιση, τη συζήτηση, τη Γενική Συνέλευση, τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς. Αυτό θα δίνει δυναμική, θα αυξάνει τη συμμετοχή, θα εδραιώνει κάθε προσπάθεια.

Στις πρωτοβουλίες και μαζικές διαδικασίες των συνδικάτων, επιδιώκουμε να έχουν πλατιά συμμετοχή συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής. Είναι αποτέλεσμα της όλης σωστής δράσης της προηγούμενης περιόδου για να συμμετέχουν συνδικαλιστές και συνδικάτα που δεν συμπορευόντουσαν μέχρι πρόσφατα στις κινητοποιήσεις μαζί με τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ. Αυτό είναι θετικό στοιχείο, ανεξάρτητα απ' το πώς θα εξασφαλιστεί η σταθεροποίηση της συμμετοχής τους, πράγμα που δεν εξαρτάται μόνο από τους κομμουνιστές.

Αναπόφευκτα η συζήτηση για το περιεχόμενο και το πλαίσιο πάλης θα δυναμώσει όπως και για τις μορφές. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στο συνδικαλιστικό κίνημα, αφού συμμετέχουν συνδικάτα και συνδικαλιστές, μάζες εργαζομένων με διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας και ωριμότητας, που ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές θέσεις αλλά και δυνάμεις με διαφορετικούς πολιτικούς σχεδιασμούς.

Υπάρχουν και θα υπάρξουν στη συνέχεια δυνάμεις που θα επιδιώξουν ευνουχισμό και αποσπασματικότητα στο πλαίσιο πάλης, που θα πλειοδοτούν όμως στις μορφές. Π.χ. όσοι επηρεάζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζουν το κίνημα, τους αγώνες, προβάλλοντας τη λογική της επιστροφής τους στη διακυβέρνηση με την ίδια στρατηγική και πολιτική που ο λαός τη γνώρισε οικτρά κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους, μόνο που τώρα «φτιασιδώνουν» με τον τίτλο της «προόδου», της «αντιδεξιάς» ρητορείας και πάει λέγοντας.

Αυτές οι παρεμβάσεις ούτε φοβίζουν, ούτε πρέπει να φοβίζουν τους κομμουνιστές, που γνωρίζουμε ότι καμία κυβέρνηση στα πλαίσια αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, όποιο όνομα κι αν της δώσουν, δεν μπορεί να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Αυτά είναι ζητήματα που θα λύνονται και μέσα στις διαδικασίες του κινήματος και με ιδεολογικοπολιτική δουλειά.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι αυξάνονται οι απαιτήσεις της ιδεολογικοπολιτικής καθοδήγησης των κομματικών δυνάμεων και κυρίως της ενίσχυσης της ικανότητας για διαπάλη μέσα στο κίνημα. Διαπάλη που πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και με σκοπό την ενίσχυση της ενότητας σε ταξική κατεύθυνση, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που κάθε φορά αποφασίζεται. Δηλαδή να συμβάλει στη συσπείρωση δυνάμεων, στην ενίσχυση της συνοχής του κινήματος, σε όλες τις καμπές του, να μην αδυνατίζει το μέτωπο απέναντι στους εργοδότες, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο κράτος, στις κυβερνήσεις ανεξάρτητα από εναλλαγές.

Επομένως, αυξάνουν και οι απαιτήσεις της πρωτοπόρας δουλειάς των κομμουνιστών, που πρέπει να επιδιώκουν να έχουν συνεχώς την πρωτοβουλία, να βρίσκονται άμεσα στο πλάι όσων κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους, όσων απολύονται, διώκονται κ.λπ., ανεξάρτητα από πού προέρχονται πολιτικά οι δυνάμεις που ηγούνται του αγώνα.

Για εμάς κριτήριο συμμετοχής είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων που κινητοποιούνται. Η όξυνση των προβλημάτων και η ένταση της αντεργατικής επίθεσης, σε συνδυασμό με τη στάση της ΓΣΕΕ, θα προκαλούν διεργασίες μέσα στο κίνημα. Νέα τμήματα θα βγαίνουν στον αγώνα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να δυναμώνουν η αλληλεγγύη και ο συντονισμός με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, κριτήριο είναι να συμβάλουμε να δυναμώσει η συλλογική λειτουργία και δράση των ίδιων των συνδικάτων, γιατί σ' αυτό το πρόσφορο έδαφος θα μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα η πάλη για τις διεκδικήσεις, για τα δικαιώματα, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη.

  • Αλλη προϋπόθεση είναι: Να αντιμετωπίσουμε με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και απαιτητικότητας την προσπάθεια συνεχούς αντιστοίχισης της καθοδηγητικής ευθύνης και δουλειάς οργάνων και στελεχών με τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις εξελίξεις και από τους στόχους που θέτουμε.

Εχουμε εμφανή πρόοδο σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχει διαπεράσει παντού ένα τέτοιο ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό πνεύμα στο περιεχόμενο και η αντίστοιχη μεθοδολογία στη λειτουργία όλων των καθοδηγητικών Οργάνων. Θέλει προσοχή ότι και εκεί που γίνονται βήματα προόδου, αν δεν εδραιώνονται υπάρχουν παλινδρομήσεις και κίνδυνος να βρεθούμε πίσω από τις απαιτήσεις, εάν υποτιμηθεί η ανάγκη να δυναμώνει η ιδεολογική πολιτική συζήτηση μέσα στα καθοδηγητικά Οργανα.

Απαιτείται μεγαλύτερη συλλογική και ατομική προσπάθεια. Φιλοδοξία να υπάρξει συμβολή στην εξειδίκευση και τον εμπλουτισμό της πολιτικής και όλης της καθοδηγητικής δουλειάς.

Η ζωή και οι απαιτήσεις που βγήκαν μπροστά μας, έδειξαν ότι μπορούμε να «σπάμε» καθιερωμένες συνήθειες και νόρμες στη δουλειά. Να ανταποκρινόμαστε σε πιο απαιτητικά και δύσκολα καθήκοντα. Αλλωστε, αυτή είναι προϋπόθεση από θέσεις μειοψηφίας να δράσουμε ως πραγματική πρωτοπορία μέσα στον λαό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί ένα διεκπεραιωτικό στυλ συζήτησης και προώθησης των καθηκόντων. Δεν αρκεί να λέμε σήμερα από πάνω μέχρι κάτω τι πρέπει να κάνουμε. Πάσχουμε στην επεξεργασία και στην εξειδίκευση στο πώς θα το κάνουμε.

Εκεί χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια οι ΚΟΒ και οι Κομματικές Ομάδες.

Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί χώρος και χρόνος μέσα στον κυκεώνα των καθηκόντων, για να δυναμώσουν η συζήτηση και ο σχεδιασμός δράσης πάνω σε ζητήματα όπως είναι:

  • Η παρακολούθηση των εξελίξεων και των θέσεων, όπως και της δράσης των άλλων δυνάμεων, με τη σωστή εκτίμηση της επίδρασής τους.
  • Η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση της εκλαϊκευτικής ικανότητας των στελεχών του Κόμματος.
  • Η συζήτηση της διαπάλης σε πολιτικό επίπεδο και στο κίνημα. Δεν επιτρέπεται π.χ. ένας αγώνας που αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία μιας ΚΟ π.χ. για το νοσοκομείο σε μια πόλη, ένας αγώνας σε μια επιχείρηση να μη συζητούνται διεξοδικά στο καθοδηγητικό Οργανο ώστε να αναδεικνύεται και να αφομοιώνεται η πείρα.

Η εξαντλητική συζήτηση για τη διαμόρφωση των πλαισίων πάλης, ο διαρκής εμπλουτισμός τους παραμένει κρίσιμο και σύνθετο καθήκον.

Τώρα σ' αυτήν τη φάση, είναι κρίσιμο ζήτημα να ενισχυθούν η βοήθεια και ο προβληματισμός στις ΚΟΒ και τις Κομματικές Ομάδες, πώς στα πλαίσια της πολιτικής δουλειάς με το Κάλεσμα της ΚΕ θα διευρυνθούν ο περίγυρος και η συσπείρωση με νέες δυνάμεις και πώς ταυτόχρονα με πρωτοβουλία και σχέδιο θα συμβάλουν ώστε με βάση τα λαϊκά προβλήματα να ανοίγονται αγωνιστικά μέτωπα πάλης, που θα βγάζουν νέες δυνάμεις στο προσκήνιο, θα δημιουργούν νέες δυνατότητες συσπείρωσης.

Εχουμε τις δυνατότητες, στηριγμένοι στις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου να κάνουμε αποφασιστικά βήματα, να βάλουμε ισχυρές βάσεις, σε μια περίοδο που προμηνύει σύνθετες εξελίξεις, ώστε το Κόμμα να ισχυροποιηθεί, να κατακτήσει στην πράξη τον ρόλο του ως νους, καρδιά και οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό.


Του
Κώστα ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ*
*Ο Κ. Παρασκευάς είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ