Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τόπος διδαχής για τις νεότερες γενιές

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν συγγενείς και απόγονοι των εκτελεσθέντων. Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με δύο από αυτούς και μεταφέρει τη συγκίνηση και την προσμονή τους μπροστά στην αποκάλυψη του Μνημείου.

Ο Γιώργος Σβάρνας γεννήθηκε λίγα χρόνια μετά την εκτέλεση του αδελφού του, παίρνοντας μάλιστα και το όνομά του. Συγκινημένος μας λέει: «Το παράδειγμα του αδελφού μου είναι ζωντανό. Είμαι περήφανος για αυτόν και την αγωνιστική του διαδρομή, για τα ιδανικά που πάλευε και τον οδήγησαν μέχρι την εκτέλεση με χαλκευμένες κατηγορίες. Τον αγώνα αυτό, που το αστικό κράτος των δοσίλογων διέκοψε με την εκτέλεσή του, τον συνεχίζω εγώ και η οικογένειά μου, μέχρι να βρουν δικαίωση τα ιδανικά για τα οποία πάλευε ο ίδιος και οι υπόλοιποι εκτελεσμένοι στο Μεζούρλο! Παραλαμβάνουμε την κληρονομιά τους και συνεχίζουμε, πάντα μπροστά».

Η Ολυμπία Χριστίδου, 95 ετών σήμερα, βαθιά συγκινημένη, διηγείται το θάρρος και το σθένος που έδειξε ο εικοσάχρονος τότε ξάδελφος της, Ευριπίδης Γεωργακούλης, όταν με ψηλά το κεφάλι στάθηκε μπροστά στους αδίστακτους εκτελεστές του: «Ευχαριστώ το ΚΚΕ, που δεν ξέχασε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση και την καλύτερη ζωή του λαού. Ακόμη, ένα ευχαριστώ για το μνημείο - φόρο τιμής στους εκτελεσμένους του Μεζούρλου, που θα αποτελεί για πάντα ιστορική αναφορά, διδάσκοντας και εμπνέοντας τη νέα γενιά, αλλά και τις επόμενες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ