Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Βάρβαρη καταστολή απεργών με ευθύνη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης

Τη βάρβαρη καταστολή εργοδοσίας και αστικού κράτους, από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρές Ομπραδόρ στο Μεξικό, ακόμα και με πραγματικά πυρά, αντιμετωπίζουν από τις 12 Οκτώβρη πάνω από 5.000 εργαζόμενοι στην κατασκευή διυλιστηρίων, στην περιοχή Nτος Μπόκας στην επαρχία Ταμπάσκο, για την κρατική PEMEX.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία ενάντια στην εργοδότρια εταιρεία «ICA Flour», που ανήκει στον μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, διεκδικώντας τήρηση του ωραρίου και να πληρώνονται υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, δέχτηκαν ωστόσο την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας του εργοταξίου, της αστυνομίας και του στρατού. Καταγγέλλουν επίσης ότι ένας εργάτης χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε, ενώ τουλάχιστον 3 είναι οι τραυματίες.

Καταγγελία από το ΚΚ Μεξικού

Τη βάρβαρη επίθεση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Μεξικού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι η δεύτερη κινητοποίηση των εργατών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο από την αρχή του χρόνου (...) Η καταστολή καταδεικνύει την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης Ομπραδόρ στα Εργασιακά, την οποία έχουμε καταγγείλει μέσα από διάφορα συνδικαλιστικά μέτωπα. Στο όνομα της έγκαιρης παράδοσης στο κράτος ενός από τα μεγάλα έργα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ξεζουμίζει και την τελευταία σταγόνα των εργαζομένων. Σήμερα η καταστολή, ένα σταθερό μέσο ενάντια στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται, έφτασε σε ανώτερο επίπεδο, με τον στρατό πρακτικά να έχει υπό τον έλεγχό του το εργοτάξιο του διυλιστηρίου και να προχωρά ακόμα και σε χρήση πραγματικών πυρών κατά των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «Αυτές οι πράξεις έχουν πραγματικούς και ηθικούς αυτουργούς. Οι πρώτοι είναι ο στρατός, η εθνοφυλακή, η αστυνομία, οι δεύτεροι είναι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ομπραδόρ, τα στελέχη της στο υπουργείο Εργασίας και Ενέργειας, οι τοπικές κυβερνητικές αρχές. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπραδόρ συνεχίζει να εμβαθύνει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ των μονοπωλίων, που δεν αλλάζει σε τίποτα την εκμεταλλευτική τους φύση το ότι είναι ντόπια» (ο Μεξικανός μεγιστάνας Σλιμ είναι θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση).


Στρατός, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του εργοταξίου επιτέθηκαν στους απεργούς
Στρατός, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του εργοταξίου επιτέθηκαν στους απεργούς

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org