Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ.-- Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν από άνδρα ο οποίος χρησιμοποιώντας τόξο και βέλη εξαπέλυσε επιθέσεις στη νορβηγική πόλη Κόνγκσμπεργκ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Ο φερόμενος δράστης συνελήφθη.

ΧΑΓΗ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του ΟΗΕ στη Χάγη (CIJ) επιδίκασε στη Σομαλία το μεγαλύτερο μέρος μιας θαλάσσιας ζώνης στον Ινδικό Ωκεανό, πλούσιας σε αλιεύματα και πιθανώς σε υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οποία διεκδικούσε επίσης η Κένυα. Η κενυατική κυβέρνηση απέρριψε την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η απόφαση βγήκε την Τρίτη, ένα 48ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Κενυάτη Προέδρου Ου. Κενυάτα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Περίπου 800 κάτοικοι στη δυτική πλευρά του νησιού Λα Πάλμα έλαβαν εντολή εκκένωσης, λόγω της λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα που απειλεί τα σπίτια τους. Την Δευτέρα περίπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να κλειστούν ερμητικά μέσα στα σπίτια τους, καθώς η λάβα έκαψε εργοστάσιο τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν δυνητικά τοξικά νέφη στην ατμόσφαιρα. Περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν καταστραφεί μέχρι σήμερα, σχεδόν έναν μήνα αφότου εξερράγη το ηφαίστειο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα έκανε η ΥΠΕΞ της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, έγιναν προετοιμασίες για τη συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα οι ηγέτες των δύο χωρών και υπογράφηκαν συμφωνίες για συνεργασία στην παραγωγή φαρμάκων. Ακόμα, συμφωνήθηκε η δημιουργία «ταξιδιωτικού διαδρόμου» μεταξύ των δύο χωρών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ύπαρξη χημικών φθαλικών ενώσεων σε πλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται για να περιτυλίγονται τρόφιμα ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης στις ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλεί τους πρόωρους θανάτους 100.000 Αμερικανών ηλικίας 55 ως 64 ετών ετησίως, υποστηρίζει μελέτη της Ιατρικής Σχολής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον 1.000 γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών που κρατούνται από τις αρχές της Λιβύης σε υπερπλήρη κέντρα στην Τρίπολη, διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο», προειδοποίησε εκπρόσωπος της UNICEF. Οι λιβυκές αρχές - με τις «ευλογίες» και της ΕΕ - στις αρχές του μήνα εξαπέλυσαν «πογκρόμ» κατά μεταναστών χωρίς άδεια εργασίας, συλλαμβάνοντας πάνω από 5.000 άτομα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ πως επιχειρούν ανάμειξη ακόμη και στις εισαγγελικές έρευνες για τους υπαίτιους της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώνοντας πάνω από 200 ανθρώπους. Ο Ν. Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προηγουμένως είχε κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ ότι νοιάζεται περισσότερο για τα δικά της συμφέροντα και εκείνα του «κηδεμόνα» της, Ιράν, παρά «για το καλύτερο συμφέρον του λαού του Λιβάνου». Είχε δε επαναλάβει τις κατηγορίες περί «τρομοκρατικών και παράνομων δραστηριοτήτων» της Χεζμπολάχ.

ΜΟΣΧΑ.-- Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη την Τρίτη στη Μόσχα, για την οικοδόμηση στενότερης νομικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο χωρών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξε την Τετάρτη τον Μ. Βέμπερ για την τρίτη του θητεία ως επικεφαλής της Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Βαυαρός αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Γερμανίας (CSU) δεν είχε ανθυποψήφιο και εξελέγη με 162 ψήφους ανάμεσα σε 173 ψηφίσαντες, ενώ υπήρξαν και 11 αποχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ