Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχεια διεργασιών για συνεργασίες με τους Ταλιμπάν

Εντείνονται οι διεργασίες γύρω από τους όρους των διεθνών συνεργασιών με τους Ταλιμπάν, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνησή τους θα αναγνωριστεί επίσημα από άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών του στην Ντόχα του Κατάρ, εκτός από την πρώτη επίσημη συνάντηση με Αμερικανούς μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς και τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Γερμανίας, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι βρέθηκε και με αντιπροσωπεία της ΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ταυτόχρονα και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, ενώ η εκπρόσωπος της ΕΕ, Ναμπίλα Μασραλί, περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτή θα επιτρέψει «στην αμερικανική και ευρωπαϊκή πλευρά να διαχειριστούν ζητήματα» όπως η παρεμπόδιση της μετατροπής του Αφγανιστάν σε «παράδεισο για τρομοκράτες». Επέμεινε δε ότι πρόκειται για μια ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικό επίπεδο και «δεν συνιστά αναγνώριση της προσωρινής κυβέρνησης» του Αφγανιστάν.

Ο ίδιος ο Μουτακί πάντως «έριξε σήμα» για ένταση των παζαριών με μοχλό όχι απλά την «ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά και το «χαρτί» της αύξησης των «μεταναστευτικών ροών», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, διότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια και να προκαλέσει οικονομική μετανάστευση».

Σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση των Ταλιμπάν, ο Μουτάκι κατά τις επαφές του στην Ντόχα επανέφερε το αίτημα για αποδέσμευση των αποθεματικών του Αφγανιστάν που μένουν σε αμερικανικές τράπεζες, ζητώντας «από τις χώρες του κόσμου να άρουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής και η κυβέρνηση να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω των δικών τους πόρων και της διεθνούς βοήθειας».

Τις διεργασίες επιβεβαίωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σχεδιάζουμε να πάμε στην Καμπούλ με ορισμένους άλλους υπουργούς Εξωτερικών την προσεχή περίοδο».

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είπε χτες ότι στη συνάντηση για το Αφγανιστάν που οργανώνεται στις 20/10,«εμείς θέλουμε να προτείνουμε τη διεξαγωγή διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την προσφορά βοήθειας, ειδικά ανθρωπιστικής». Η συνάντηση θα αφορά τελικά το λεγόμενο «σχήμα της Μόσχας», που έως τώρα έχει πραγματοποιήσει κάποιες επαφές κατά τα έτη 2017 και 2018, με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας, Πακιστάν, Ιράν, Ινδίας και του ίδιου του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ