Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απειλές της Τουρκίας για κλιμάκωση της επέμβασης

ΗΠΑ και Τουρκία ακονίζουν για μία ακόμα φορά τα «μαχαίρια» τους σε βάρος του λαού της Συρίας με πρόσχημα τη «σταθεροποίηση».

Λίγες ώρες μετά τις κατευναστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις περί επιθυμίας των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Τουρκία για την «ενίσχυση της σταθεροποίησης» της Συρίας και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου εκτόξευσε απειλές για κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Συρία, με αφορμή πρόσφατες φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Κούρδους των δυνάμεων YPG στο Αζάζ και οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο δύο Τούρκων αστυνομικών.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της», κατηγορώντας ΗΠΑ και Ρωσία ότι δεν τήρησαν τον λόγο τους και ότι φέρουν ευθύνη για επιθέσεις της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας (για την Αγκυρα η YPG είναι «τρομοκρατική οργάνωση» και παρακλάδι του ΡΚΚ). Κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ ότι πρώτα εξοπλίζουν δυνάμεις που επιτίθενται στην Τουρκία και μετά τις επιθέσεις ανακοινώνουν πως τις καταδικάζουν.

Σημειωτέον, ερωτηθείς το βράδυ της Τρίτης για τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία και την αναζωπύρωση των συγκρούσεων ο Πράις απάντησε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν «τη διασυνοριακή επίθεση κατά της ΝΑΤΟικής συμμάχου τους, Τουρκίας», εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των Τούρκων αστυνομικών που σκοτώθηκαν στη Συρία και επεσήμανε «τη σημασία διατήρησης της εκεχειρίας και ανάσχεσης διασυνοριακών επιθέσεων». Πρόσθεσε δε ότι είναι «κρίσιμο όλες οι πλευρές να διατηρήσουν και να σεβαστούν τις ζώνες παύσης πυρός, να ενισχύσουν την σταθερότητα στη Συρία και να εργαστούν στην κατεύθυνση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, εξήγησε πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς, αναφέροντας ως τέτοια την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τον «τερματισμό του πολέμου» στη Συρία, την αποτροπή «κακόβουλης επιρροής στην περιοχή» (υπονοώντας το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ). Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με την Αγκυρα για την πολιτική στη Συρία, μαζί με άλλους γείτονες της Συρίας και το ευρύτερο πλαίσιο εταίρων» στην περιοχή, αναζητώντας «τομείς συνεργασίας».

  • Στο μεταξύ, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Firat News Agency», με έδρα στην Ολλανδία, μετέδωσε πως ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών στα βουνά του βόρειου Ιράκ εδώ και μήνες, με τελευταία θύματα πέντε μαχητές στην περιοχή Αβασίν στις 5 Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ