Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Πακέτο προτάσεων για συμβιβασμό με το Λονδίνο

Την άρση των περισσότερων ελέγχων στα τρόφιμα από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία και μια σημαντική μείωση στους τελωνειακούς ελέγχους προκρίνει η Κομισιόν, στα παζάρια για την ανεύρεση συμβιβασμού με το Λονδίνο και τις ενστάσεις του για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία που συμφωνήθηκε μετά το Brexit, προς αποφυγή της επαναφοράς «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Ιρλανδίας (μέλους της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήματος του Ηνωμένου Βασιλείου).

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Σ. Κόβενι, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ανέφερε ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι που απαιτούνται για τα βρετανικά προϊόντα με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία θα καταργηθούν αν εφαρμοστούν η ορθή κοινοποίηση στοιχείων και χρήση ετικέτας. Δήλωσε επίσης πως οι προτάσεις της ΕΕ καθιστούν «απολύτως ξεκάθαρο» ότι δεν θα υπάρχουν εμπόδια στα φάρμακα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία, και ότι οι Βρυξέλλες ουσιαστικά θα αλλάξουν την ευρωενωσιακή νομοθεσία, για την επίλυση του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, στα παζάρια ΕΕ - Βρετανίας παραμένουν κι άλλα «αγκάθια», όπως η προσπάθεια της Γαλλίας να προστατεύσει τα συμφέροντα γαλλικών εταιρειών αλιείας στα βρετανικά χωρικά ύδατα, που είναι πλούσια σε αλιεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ