Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σε επιφυλακή οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΑΣ - ΑΣΟ στη διοίκηση της ΟΣΕΓΟ

Σε επαγρύπνηση και επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των σωματείων των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΔΑΣ -ΑΣΟ, το προεδρείο της ΟΣΕΓΟ παραβιάζει και αθετεί τις ομόφωνες αποφάσεις της Διοίκησης και σε «συνεργασία» με την ΠΑΣΕΓΕΣ επιχειρεί να εκτονώσει τις αντιδράσεις αγροτών και εργαζομένων μέσα από ένα θολό και σκόπιμα ασαφές «πλαίσιο αρχών».

Συγκεκριμένα η ΔΑΣ - ΑΣΟ αναφέρει ότι σε συνεδρίαση που έγινε στις 17/1/02 είχε προτείνει ένα πλαίσιο προτάσεων, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το ΔΣ της ΟΣΕΓΟ, χωρίς ωστόσο ποτέ του να εφαρμοστεί. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν:

  • Απόρριψη στο σύνολό τους των εξαγγελιών του κ. Χριστοδουλάκη και της κυβέρνησης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «άκρως επιζήμιες και επικίνδυνες για τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, την ανάπτυξη του τόπου και τους εργαζόμενους, το σύνολο των ΑΣΟ και τις άλλες συνεταιριστικές εταιρίες».
  • Αντίσταση σε κάθε προσπάθεια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και πάλη για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της, «ώστε να διαμορφώνει πολιτική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και των εργαζομένων».
  • Αντίσταση στο ξεπούλημα των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΑΠ, ΑΓΝΟ, ΕΛΒΙΖ κλπ.) που «αποτελούν ό,τι πιο παραγωγικό απέμεινε στο συνεταιριστικό κίνημα και τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας μας», πάλη για την ενίσχυση των συνεταιριστικών χαρακτηριστικών τους και στην περίπτωση που η ΑΤΕ ζητά την απεμπλοκή της, οι μετοχές που κατέχει να περιέλθουν στους φυσικούς ιδιοκτήτες τους, που είναι η ΕΑΣ των αντίστοιχων νομών και περιοχών.
  • Πραγματοποίηση δύο απεργιακών 24ωρων κινητοποιήσεων του κλάδου, η μια στις αρχές Φλεβάρη με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Γιάννενα και η δεύτερη προς τα τέλη Φλεβάρη με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.
  • Συντονισμός της πάλης με το σύνολο των αγροτών της χώρας μας, τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ και στην ΑΤΕ με την πραγματοποίηση συσκέψεων της ΟΣΕΓΟ, των σωματείων των εταιριών και των φορέων των αγροτών, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΑΣΥ.

Αντ' αυτού η ΠΑΣΕΓΕΣ, με δελτίου Τύπου στις 24/1/2002, αναφέρεται σε «πλαίσιο αρχών που έγινε ομόφωνα αποδεκτό σε σύσκεψη των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΟΣΕΓΟ και των Σωματείων Εργαζομένων των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ», προκαλώντας έτσι σοβαρά ερωτήματα και έντονη ανησυχία για τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής. «Καλούμε το Προεδρείο της ΟΣΕΓΟ άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της Διοίκησης, διαφορετικά εμείς ως μέλη της Διοίκησης θα προχωρήσουμε, σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία, στον άμεσο αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΑΣΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ