Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Θολό τοπίο από την απόφαση της ΕΕ

Μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν την αγορά αυτοκινήτου οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας για «ελεύθερη αγορά» και όπως άλλες ανάλογες που έχουν αποφασιστεί κατά καιρούς στο όνομα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών αλλά τελικά τα οφέλη τους ποτέ δεν είδαν οι καταναλωτές, ενέκρινε η Κομισιόν. Με την απόφαση αυτή, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβρη, ουσιαστικά καταργείται η έννοια του αποκλειστικού αντιπροσώπου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πώληση αυτοκινήτων από καταστήματα υπεραγορών, τα οποία συνήθως ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι αποκλειστικοί πωλητές αυτοκινήτων θα μπορούν να πωλούν στους ίδιους εκθεσιακούς χώρους περισσότερες από μία μάρκες αυτοκινήτων. Επίσης, ότι οι έμποροι αυτοκινήτων από χώρες της ΕΕ θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς και ότι αλλάζει το καθεστώς των εξουσιοδοτημένων συνεργείων, αφού κάθε συνεργείο που θα πληροί συγκεκριμένα κριτήρια θα μπορεί να χαρακτηρίζεται εξουσιοδοτημένο. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εξουσιοδοτημένοι έμποροι θα μπορούν να πουλάνε αυτοκίνητα ως μεσάζοντες με στόχο τη μεταπώλησή τους ακόμα και σε σούπερ μάρκετ ή sites ηλεκτρονικού εμπορίου. Τέλος, προβλέπεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο εξής θα προσφέρουν εγγυήσεις και για ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η σχετική απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών στα ΙΧ, οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων προφανώς και για δικούς τους λόγους προβάλλουν την άποψη ότι οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα επιφέρουν αυξήσεις στην αγορά αυτοκινήτου. Οπως υποστήριζε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Λ. Βασιλιάς, οι αυξήσεις που θα επέλθουν από μια εναρμόνιση των τιμών στις οποίες πωλούν τα αυτοκίνητα οι βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη θα είναι της τάξης του 10% στα αυτοκίνητα.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών. Το βέβαιο πάντως είναι ότι όλη την τελευταία δεκαετία που πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις προς το συμφέρον των... καταναλωτών, οι τιμές των ΙΧ δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να κινούνται ανοδικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ