Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θέλουν συνένοχους τους εργαζόμενους

Εφτασε η ώρα για τους εργαζόμενους του λιμανιού να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής-αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μέρος της οποίας αποτελεί η ιδιωτικοποίηση, και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί, του χρυσωρυχείου που λέγεται Οργανισμός Λιμένα Πειραιά. Τον αγωνιστικό συναγερμό σημαίνουν με κοινή τους χτεσινή ανακοίνωση οι αγωνιστικές παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Λιμενεργατών, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην «ξεπουλημένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ» στις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων τους και της Ομοσπονδίας (ΟΜΥΛΕ).

Οι δύο παρατάξεις χαρακτηρίζουν «μεγάλο έγκλημα» την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου καθώς παραδίδεται στις πολυεθνικές και στους εφοπλιστές ένας «ευαίσθητος τομέας στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα, και επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση, ενθαρρημένη από τη στάση της υποταγμένης πλειοψηφίας, επιταχύνει το ξεπούλημα του ΟΛΠ εισάγοντας ποσοστό διπλάσιο (25,5%) από αυτό που αρχικά είχε αποφασίσει». «Τελειώνει με τη σύμβαση παραχώρησης, που παρουσιάζει τον ΟΛΠ σαν νοικάρη του λιμανιού, υποτιμά την περιουσία του κατά 267 δισ. δρχ. (σύμφωνα με εκτίμηση του συμβούλου ξεπουλήματος) και δίνει τη δυνατότητα για παραπέρα τεμαχισμό και παράδοση χώρων και λειτουργιών του ΟΛΠ απευθείας στο ΥΠΕΘΟ». Τονίζουν ακόμα ότι το ξεπούλημα του λιμανιού αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της «εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης».

Οσον αφορά στη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στα σωματεία και στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα λιμάνια, οι αγωνιστικές παρατάξεις την καταγγέλλουν ως «απαράδεκτη» και υπογραμμίζουν: «Ξεπουλούν τους εργαζόμενους, την αγωνιστική τους διάθεση να αντιπαλέψουν και να αποκρούσουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις οργάνων και τους εργαζόμενους. Τους προειδοποιούμε ότι δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα και απαιτούμε να δοθεί άμεσα αγωνιστική απάντηση».

Ειδικά για την παράδοση 303.000 μετοχών στους εργαζόμενους, που αποφάσισε η διοίκηση του ΟΛΠ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για προσπάθεια «να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνενόχους στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους, να τους αποπροσανατολίσουν, να τους εκθέσουν και να τους αφοπλίσουν, αλλά και για να βοηθηθεί στην κάλυψη του ποσοστού ξεπουλήματος του μετοχικού κεφαλαίου με δεδομένη την καχεξία που υπάρχει στο Χρηματιστήριο». Καταγγέλλουν αυτή την ενέργεια ως πρόκληση και καλούν τους εργαζόμενους «να απομονώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια της διοίκησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτο μετοχών σε επιχειρηματικούς ομίλους(2011-09-28 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το έγκλημα της παραχώρησης(2009-03-05 00:00:00.0)
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα(2008-07-16 00:00:00.0)
Ικανοποιημένοι που ξεπουλάνε(2003-07-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση(2000-02-03 00:00:00.0)
Αποφάσεις εκχώρησης δραστηριοτήτων!(1997-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ