Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική απάντηση στα φασιστοειδή και σε όσους τα καλύπτουν

Με μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση χιλιάδες κόσμου έστειλαν μήνυμα απομόνωσης του φασισμού

INTIME NEWS

Χιλιάδες ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι οι οποίοι με τη μαζική και μαχητική τους παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση καταδίκασαν τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστικών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Το πλήθος νεολαίων - που στο πλευρό τους είχαν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους - με την αποφασιστική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, τα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, ξεκαθάρισαν πως οι φασίστες θα απομονωθούν σε κάθε σχολείο και γειτονιά.

Απογευματινό «μάθημα» για τον διαρκή αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά έκαναν οι μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην κεφαλή της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας που ακολούθησε, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας: «Χρυσαυγίτες σας ταΐζουν εφοπλιστές, έξω σας πετάμε από όλες τις σχολές, από τα σχολεία και από τις γειτονιές».

Με τα συνθήματα «Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Χρυσαυγίτες ρουφιάνοι των αφεντικών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών» και στην κεφαλή το μαθητικό πανό, που έγραφε «Αίμα μαθητή... από χέρι φασίστα; Ως εδώ! Εξω οι φασίστες από τα σχολεία» απέδειξαν στην πράξη πως οι θρασύδειλες επιθέσεις των φασιστοειδών δεν τους τρομοκρατούν.


INTIME NEWS

Η μαζικότητα της μεγάλης πορείας, που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Σταυρούπολης, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στα φασιστοειδή όσο και σε όλους όσοι τα καλύπτουν, πως οι απόπειρες των οργανωμένων κουκουλοφόρων να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας σκορπάνε μπροστά στο οργανωμένο και μαζικό κίνημα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συγκέντρωσης, τα φασιστικά στοιχεία ξαναέκαναν την εμφάνισή τους, πάλι φορώντας κουκούλες, και πραγματοποίησαν επίθεση. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό και η αποφασιστική απάντηση όσων είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία τούς ανάγκασε να τραπούν σε άτακτη φυγή.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, συνεχίζοντας την προκλητική τους στάση, από το πρωί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών απέναντι σε όσους επιχείρησαν να κυνηγήσουν την ομάδα των φασιστοειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησαν 19 προσαγωγές φασιστοειδών στη γύρω περιοχή. Μέχρι αργά το βράδυ, μία από αυτές είχε μετατραπεί σε σύλληψη για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η μάχη απέναντι στο φίδι του φασισμού και το σύστημα που το γεννά συνεχίζεται!

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην κατάμεστη από νεολαία πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, ο Αριστείδης Χαραλαμπίδης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Είχαν το θράσος να επιτεθούν σε συμμαθητές μας, την ώρα του μαθήματος. Τους το ξεκαθαρίζουμε. Δεν θα τους περάσει. Θα μας βρουν μπροστά τους! Αν νομίζουν ότι θα φοβηθούμε, είναι βαθιά γελασμένοι!


MotionTeam

Τίποτα δεν μας σταματά! Τώρα στεκόμαστε πιο γεροί απέναντί τους! Γνωρίζουμε καλά τον ρόλο αυτών των ομάδων που βρίσκονται απέναντι από εμάς, στηρίζοντας το ίδιο το σύστημα που τους χρησιμοποιεί για να σπείρει τον διχασμό, τον φόβο, τον ρατσισμό και να μπει εμπόδιο στον οργανωμένο αγώνα για ένα σχολείο καλύτερο, για ένα σχολείο που να μας μορφώνει και όχι να μας εξοντώνει».

Εκ μέρους των εργατικών σωματείων ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), σημείωσε ότι το οργανωμένο κίνημα «ξέρει να απαντάει, ξέρει πώς να ξεβρωμίσει τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, τις σχολές και τα σχολεία». Ανέφερε πως δεν είναι τυχαίο που «αυτά τα θρασύδειλα στοιχεία, τα τσιράκια των αφεντικών και του συστήματος, άπλωσαν χέρι σε νέους και νέες αγωνιστές και αγωνίστριες που δεν αποδέχονται αυτά που τους επιφυλάσσουν οι σημερινοί και όλοι οι προηγούμενοι κυβερνώντες». Τόνισε ακόμη πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι δόθηκε μαζική απάντηση στους φασίστες από τις συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου ζουν χιλιάδες εργατών και εργατριών, που χύνουν καθημερινά ποτάμι ιδρώτα, ακόμη και αίμα, στο γρανάζι της εκμετάλλευσης, όπου ακόμα και ο αέρας που αναπνέουν βρωμίζει για τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Φιλιππίδης, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού του ΑΠΘ. Οπως είπε, «μας γεμίζουν οργή τα γεγονότα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που έγινε ορμητήριο περιθωριακών, χουλιγκάνων, φασιστοειδών οπλισμένων με μαχαίρια εναντίον μαθητών, φοιτητών, γονέων, εκπαιδευτικών με ανοχή πρώτα απ' όλα από τη διεύθυνση του σχολείου, που φυγάδευε αυτά τα αποβράσματα, την αστυνομία που ενώ γινόταν η συντονισμένη επίθεση, αυτή ψέκαζε με χημικά τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς!».

Σημείωσε ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι διαρκής: «Η μάχη δίνεται στα σωματεία μας, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα 15μελή και στις γειτονιές μας!». Οτι ένα χρόνο μετά την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος που έστειλε τον ηγετικό πυρήνα των ναζιστών στη φυλακή «δεν επαναπαυόμαστε! Η πάλη απέναντι στον φασισμό συνεχίζεται! Το φίδι του φασισμού, σαν γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, σαν προστάτης αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Οχι σήμερα ούτε χτες αλλά κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει, κάθε στιγμή που η σαπίλα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας συνεχίζει να υπάρχει!

(...) Οι κάθε λογής φασίστες πιάνουν πρώτοι στασίδι στη στήριξη των νέων μέτρων που τσακίζουν τα δικαιώματά μας, στην προβολή ανορθολογικών, συνωμοσιολογικών απόψεων. Αποτελούν πολύτιμο όπλο στην προσπάθεια η νεολαία, ο λαός να μη σηκώνει κεφάλι μπροστά στη νέα κρίση που ετοιμάζονται να του φορτώσουν, στην προσπάθεια να επικρατεί στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές σιγή νεκροταφείου, να περνάνε χωρίς αντιδράσεις αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώνουν ο φόβος και ο συμβιβασμός. Γι' αυτό οι φασίστες στοχοποιούν μετανάστες εργάτες, πρόσφυγες, ανθρώπους που η πολιτική του ιμπεριαλισμού, με τους πολέμους και τη φτώχεια, τους ξήλωσε από τα σπίτια τους. Γι' αυτό χτυπούν αγωνιστές που με τη δράση τους ανοίγουν δρόμους στη διεκδίκηση όσων έχουμε ανάγκη σήμερα. Γι' αυτό χτύπησαν την εκλεγμένη στο 15μελές, την μετανάστρια, τους πρωτοπόρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ