Το ELIXIR είναι πανευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή η οποία στηρίζει τη φύλαξη, ανάλυση και διαχείριση του τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται διεθνώς ολοένα και περισσότερο από τις βιοεπιστήμες.
Η Ελλάδα ήταν παρατηρητής από το 2014. Το 2018 υπεγράφη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην ELIXIR και, επειδή και εδώ «το κράτος έχει συνέχεια», ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να την ολοκληρώσει.
Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας, «το γεγονός ότι το ELIXIR υπηρετεί τα σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο το ELIXIR στον ηλεκτρονικό του κόμβο».
Στον κόμβο, στο σημείο που αφορά την «Προώθηση της καινοτομίας και βιομηχανικής χρήσης των πληροφοριών» αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ο χειρισμός και η ανάλυση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που παράγονται τώρα στην επιστήμη της ζωής απαιτούν συχνά περισσότερους πόρους από ό,τι έχουν οι επιχειρήσεις Υγείας και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας. Μια λύση γι' αυτό είναι η στενή συνεργασία των ιδιωτικών με δημόσιες υπηρεσίες, όπως είναι το ELIXIR. Ετσι, το ELIXIR αναπτύσσει ένα βιομηχανικό πρόγραμμα, που προωθεί αυτές τις συνεργασίες όχι μόνο εντός της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Με άλλα λόγια αυτό που προωθείται, επεσήμανε ο Γ. Δελής, είναι να εξασφαλιστεί ότι «τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας, τα λεγόμενα big data, προσφέρουν διαρκώς ολοένα και νέα επενδυτικά πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχοντας μάλιστα εξασφαλισμένη και την επιπλέον οικονομική τους στήριξη από τους προϋπολογισμούς των κρατών που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, όπως είναι το ELIXIR».
Αυτός είναι ο επονομαζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην προκειμένη περίπτωση τα δεδομένα της βιοπληροφορικής να «προορίζονται για να υπηρετούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων» και όχι τις ανάγκες των λαών. Ως παράδειγμα ο Γ. Δελής έφερε τους σφοδρούς οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς γύρω από τα εμβόλια για τον κορονοϊό.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρ. Δήμας, επιχειρώντας να απαντήσει στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, είπε ότι «όταν μιλάμε για επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι ευνοούνται από το ELIXIR πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν ευνοούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι όσο κυρίως το σύνολο»...
Αντίστοιχα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης μιλώντας στην Επιτροπή έκανε λόγο, όσον αφορά το ELIXIR, για «θετικές συνέπειες τόσο για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας όσο και για την ενίσχυση των ερευνητών εντός του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος»...
Κατά ψήφισε η Ελ. Λύση, «παρών» το ΜέΡΑ25.