Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αναβαθμισμένο παζάρι για μπίζνες και Ελληνοτουρκικά

Προβάλλει ως «οδηγό» για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία τούς απαράδεκτους συμβιβασμούς των επιμέρους συμφωνιών με Ιταλία - Αίγυπτο

Συνεχίζονται τα παζάρια στη Νέα Υόρκη - υπό αμερικανική επίβλεψη - με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, τις μπίζνες της και διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προχτές το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για «επιλεγμένους» ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών. Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν το «ενεργό» - όπως το χαρακτηρίζουν - ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Αφρική, ενώ υπενθύμισαν τη σημαντική συνδρομή της χώρας μας μέσω της ενεργοποίησης της «διπλωματίας των εμβολίων», καθώς έχουν ήδη δωρηθεί δόσεις κατά του κορονοϊού σε χώρες όπως Κένυα και Ρουάντα. Στο χτεσινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεχώριζε η συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αργά ώρα Ελλάδας, όπου αναμενόταν να συζητήσουν Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και την κατάσταση στη Λιβύη.

«Απαραίτητοι συμβιβασμοί» στην υπηρεσία της αστικής τάξης

Σημειωτέον, χτες στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού στις επαφές του στη Νέα Υόρκη». Ωστόσο, καθώς αναζητούνται δίαυλοι και διευθετήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο μερών το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως φημολογείται άλλωστε ότι θα γίνει.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του χτες στο πρακτορείο «Bloomberg», τόνισε:

«Εχουμε περίπλοκα ζητήματα, πολύ δύσκολα νομικά θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο και αυτό είναι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Ιταλία. Είχαμε αντίστοιχα προβλήματα με την Αίγυπτο. Και υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο χώρες, αφού όλοι κάναμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μια επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Με άλλα λόγια «έκλεισε το μάτι» στην Αγκυρα, παραπέμποντας σε δύο συμφωνίες που αναγνώρισαν μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη.

Πεδίο συνεννόησης βλέπει και στο Μεταναστευτικό. «Μπορούμε επίσης - και πρέπει - να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης. Νομίζω ότι αυτό που δεν θα ανεχτεί η Ευρώπη είναι η επανάληψη των όσων είδαμε το 2015: Την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική πίεση», πρόσθεσε.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις ΗΠΑ»

Ολα τα παραπάνω υπό αμερικανική καθοδήγηση, καθώς ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν «είναι σημαντικά διαφορετικός» από τον Τραμπ σε θέματα όπως η Τουρκία, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Υπάρχουν κάποια σημαντικά ζητήματα πολιτικής και ως προς αυτά πραγματικά το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις ΗΠΑ για ζητήματα ηγεσίας», διαβεβαιώνοντας ότι στην Αθήνα «πάντοτε συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ ώστε να ενισχύσουμε τη διατλαντική συμμαχία». Σημειωτέον, στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «επενδυτές», υποδεικνύοντας και πεδία κερδοφορίας όπως η «πράσινη» Ενέργεια, θύμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει «ήδη ενεργοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης» και «κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες», ενώ «προσθέτουμε στο ενεργειακό μείγμα και τις ΑΠΕ». «Ολα αυτά», τόνισε, «υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα τα επόμενα 6 χρόνια», διαβεβαιώνοντάς τους και για την ενίσχυση που θα έχουν σε «ζεστό» παραδάκι.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα ξενάγηση του πρωθυπουργού από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο «Σημείο Μηδέν» και στον Αγιο Νικόλαο στο Μανχάταν. Θυμίζουμε ότι προχτές ο Ελπιδοφόρος παρευρέθηκε στα εγκαίνια - παρουσία του Ερντογάν και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ - της λεγόμενης «Τουρκικής Εστίας» στη Νέα Υόρκη, όπου στεγάζεται και αντιπροσωπεία της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, και η παρουσία του προκάλεσε δυσαρέσκεια σε Λευκωσία και Αθήνα.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι τον Ελπιδοφόρο έσπευσε να υπερασπιστεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ρ/σ «Alpha» χαρακτήρισε ανοίκειο και αντιθεσμικό το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης στο πρόσωπο του αρχιεπισκόπου Αμερικής, χαρακτήρισε δε επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση»

Στο μεταξύ, στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εστίασαν στην «περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις», ενώ συζήτηση έγινε και για τις «περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας». Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο οποίος - σύμφωνα με Ελληνες διπλωμάτες - «εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ακραίων ιδεολογιών και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της αμερικανικής αναδίπλωσης, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Ν. Δένδιας φρόντισε να έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του της Κιργιζίας, καθώς όπως θυμίζουν Ελληνες διπλωμάτες «στην Κιργιζία λειτουργούσε μέχρι πρότινος μεγάλη αμερικανική βάση». Χτες, αργά ώρα Ελλάδας, αναμενόταν συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αλλά και τριμερής τους με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ.

  • Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Microsoft», Μπραντ Σμιθ, με θέμα τις επενδύσεις της πολυεθνικής στην Ελλάδα, που όπως αναφέρθηκε προχωρούν, παρά την πανδημία...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ