Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα επικοινωνία για τη σημασία «ενίσχυσης των διμερών σχέσεων»

«

Η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Μεταξύ άλλων «συμφώνησαν για τη σημασία του συνεχιζόμενου διαλόγου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Για πολλοστή φορά, η αμερικανική πλευρά έσπευσε να εκφράσει την «εκτίμηση για τη συνεργασία στο Αφγανιστάν» και ζήτησε αυτή να συνεχιστεί. Η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ» και «αντάλλαξαν απόψεις και για βήματα ως προς τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας».

Περαιτέρω όξυνση των παζαριών ΗΠΑ - Τουρκίας προμηνύουν και νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. «Δεν μπορώ να πω ότι μια υγιής διαδικασία διέπει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις», είπε και επανέλαβε ότι στο θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων «S-400» «εμείς δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω», ότι «η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της», καταλήγοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ως φίλες, αλλά «η τωρινή κατεύθυνση δεν προοιωνίζεται καλή».

Την ίδια στιγμή, οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό μπαίνουν σε νέα φάση, δεδομένου και του «γεύματος» που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη, ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση του Κύπριου Προέδρου (παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας) με ανώτερα στελέχη της κοινοπραξίας των «ExxonMobil» και «Qatar Petroleum». Την Τρίτη 28 Σεπτέμβρη, η υπουργός Ενέργειας, Ν. Πηλείδου, θα μεταβεί στην Ιταλία για να συναντήσει τον διευθυντή Ερευνας της «Eni».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ