Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
«72 μέρες... Παρισινή Κομμούνα - Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας»

Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ

«

Στους Κομμουνάρους, τους προάγγελους της νέας κοινωνίας» είναι αφιερωμένο το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα και προβάλλεται από χτες στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Ενα ντοκιμαντέρ που φωτίζει την πρώτη προσπάθεια στην Ιστορία της ανθρωπότητας η εξουσία να περάσει στα χέρια του προλεταριάτου, που μας παρουσιάζει ανάγλυφα την «έφοδο στον ουρανό» και το «Παρίσι των εργατών», εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα.

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά, απ' αυτές που μας έχει συνηθίσει η ΚΝΕ, που μαρτυρά την πολύμηνη έρευνα και ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα.

Το κείμενο και οι συνεντεύξεις με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ, και τις Κωνσταντίνα Τσιουπρά και Ελενα Μποτζιολή, μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μπλέκονται με την «ξενάγηση» στα μέρη όπου εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, την πρωτότυπη μουσική, με πλάνα και κινούμενη εικόνα, όπου κάθε καρέ σχεδιάστηκε στο χέρι.

Μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο στο Παρίσι, αναζητώντας τα «σημάδια» της Κομμούνας, τους βασικούς σταθμούς της Κομμούνας. Από το Παλάτι του Κεραμεικού και το «Cafe De La Regence» μέχρι τη Μονμάρτη και το «Hotel De Ville». Και από κει στην πλατεία Βαντόμ και στο νεκροταφείο «Pere - Lachaise», όπου γράφτηκε ο επίλογος της Κομμούνας.

«Και μόνο ότι υπήρξε η Κομμούνα είναι ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα για το μέλλον, γιατί για πρώτη φορά στην Ιστορία, έστω και για 72 μέρες, ανατράπηκε η εξουσία της αστικής τάξης, αμφισβητήθηκε στην πράξη η εξουσία της», ακούμε τον Μ. Παπαδόπουλο να λέει στην αρχή του ντοκιμαντέρ.

Παρακάτω η Αλ. Παπαρήγα μιλά για την «εργατική τάξη που έχει ένα υπερόπλο στα χέρια της. Στις συνθήκες βέβαια του καπιταλισμού, αν αυτό το όπλο μπαίνει σε αφλογιστία, μπορεί να στραφεί ενάντιά της, αν όμως αυτό το όπλο, που είναι ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό, μαζικό, το χρησιμοποιήσει στην πορεία της ταξικής πάλης και σε συνθήκες κλονισμού της αστικής εξουσίας, τότε μπορεί να νικήσει και αυτήν τη φορά η νίκη της θα είναι ουσιαστική, μεγάλη. Το υπερόπλο είναι ότι παράγει αυτή αποκλειστικά τον κοινωνικό πλούτο. (...)

Ο καπιταλισμός χωρίς εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει... Ο σοσιαλισμός, αυτός που γνωρίσαμε με τα λάθη και τις αδυναμίες, αναπτύχθηκε, έζησε τόσα χρόνια χωρίς να υπάρχει αστική τάξη, καπιταλισμός».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ - color grading: Σέργιος Κολισικάς. Animation - motion graphics: Ευτυχία Κονδύλη. Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Κάμερα: Σέργιος Κολισικάς, Γιάννης Μαρούδας. Ηχογράφηση - σπικάζ: Σωτήρης Γκέκας. Μείξη ήχου: Παύλος Χαρμπαλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΚΝΕ πάει Ποσείδι!(2022-06-29 00:00:00.0)
Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΚΟΜΕΠ(2022-02-15 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Παρισινή Κομμούνα(2021-05-08 00:00:00.0)
«Δίνουμε τρόπο στην οργή», αντλώντας δύναμη και συμπεράσματα από την Ιστορία(2021-04-21 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πλούσια δραστηριότητα(2020-10-28 00:00:00.0)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ(2011-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ