Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών
  • Ρεπορτάζ από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων διανομέων
  • Πάτρα: Οι υγειονομικοί στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μάχη για αλλαγή των συσχετισμών για να γίνει οργανωτής της πάλης

Από ΓΣ της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων
Από ΓΣ της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων
Το ερχόμενο Σάββατο 25/9 πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ) για την εκλογή νέας διοίκησης και ανάδειξης αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, μετά από μία μακρά περίοδο ενός ιδιότυπου διαλυτικού συνδικαλιστικού lockdown που επέβαλε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Από τον Γενάρη του 2019, με πραξικοπηματικό τρόπο οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΚ αρνούνταν με διάφορες προφάσεις την πραγματοποίηση εκλογών. Αρχικά επιχείρησαν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς με τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων. Στη συνέχεια μεθόδευσαν τον διορισμό Προσωρινής Διοίκησης, που από τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα εμπόδιζε την πραγματοποίηση συνεδρίου με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, επικαλούμενη καταχρηστικά τις παρατάσεις που δίνονται λόγω πανδημίας στη θητεία εκλεγμένων διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στον αντίποδα, πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ανυπεράσπιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι στο νησί από την ενορχηστρωμένη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης της ΝΔ αυτή την περίοδο, πήραν την υπόθεση της λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου στα χέρια τους. Με πρωτοβουλία των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων οργανώθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων μελών Διοικητικών Συμβουλίων, αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και σε Ομοσπονδίες. Συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καταλήχθηκε πρόγραμμα πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεων. Απόρροια της σύσκεψης ήταν η επιστολή 56 αντιπροσώπων - τα 2/3 του συνόλου τότε στο Εργατικό Κέντρο - προς την πλειοψηφία της Προσωρινής Διοίκησης για την ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου με όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας, ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο και όπλο της εργατικής τάξης στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της.


Παρά το ότι η πλειοψηφία της Προσωρινής Διοίκησης αγνόησε το αίτημα των 56 αντιπροσώπων, αυτοί δεν παραιτήθηκαν από τις προσπάθειές τους. Με τακτικές Γενικές Συνελεύσεις της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων οργανώθηκαν και συντονίστηκαν μαζικότατες κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στον πρόσφατο αντεργατικό νόμο - έκτρωμα της ΝΔ.

Η υπερψήφιση των αποφάσεων από αντιπροσώπους σωματείων που είχαν πιεστεί από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να επιδείξουν ανοχή στις πρακτικές του, αποδεικνύει τις υπαρκτές διεργασίες, τις δυνάμεις που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορούν να βάλουν εμπόδια στην παράλυσή του, στη συνθηκολόγηση που επιχειρούν οι εργατοπατέρες μπροστά στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Τα συνδικάτα δεν το βάζουν κάτω

Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, με την κυβέρνηση από τη μια να διασφαλίζει τα αμύθητα κέρδη του κεφαλαίου στον Τουρισμό και στις Μεταφορές και από την άλλη να καταδικάζει χωρίς εισόδημα χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό και αλλού, ενώ μοιράζει χαρτζιλίκια στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που βρέθηκαν σε αναστολή, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού δεν τα «δίπλωσε». Δεν κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να πληρώσουν ξανά σε βάρος των δικαιωμάτων τους τα κέρδη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Αντίθετα, μπήκε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πραγματοποιώντας τις μαζικότερες και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του κλάδου τις οποίες έχει δει το νησί.

Κινητοποίηση επιχειρησιακού σωματείου έξω από την πύλη ξενοδοχείου
Κινητοποίηση επιχειρησιακού σωματείου έξω από την πύλη ξενοδοχείου
Ταυτόχρονα, με υποδειγματική οργάνωση της δουλειάς του, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, ενίσχυσε τις οργανωμένες δυνάμεις του, με σχεδόν διπλασιασμό των αντιπροσώπων του στις τελευταίες αρχαιρεσίες, όσο κι αν προσπάθησε η ξεπουλημένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, ανεπιτυχώς, να ανακόψει αυτήν την ενίσχυση.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρωτοστάτησε και καθοδήγησε τον αγώνα των εργαζομένων σε δύσκολους και πρωτόγνωρους χώρους. Αναμετρήθηκε με την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες, με τον μακροχρόνιο αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Κέρκυρας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αλλεπάλληλες απεργίες στο Καζίνο. Εδωσε σκληρές μάχες απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κυριακάτικης αργίας, στην περίοδο της καραντίνας, επιβάλλοντας με τη δράση του μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Δίνει μάχη μαζί με τις καθαρίστριες των σχολείων, χέρι χέρι με γονείς και εκπαιδευτικούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία. Σε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις για την ανάκληση απόλυσης συνδικαλιστή από την «Αξονας ΑΕ» με χρήση του νόμου Χατζηδάκη. Η δραστηριότητά του αυτή αποκρυσταλλώθηκε με σημαντική αύξηση σε ψήφους εργαζομένων στις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων μπήκε μπροστά στον αγώνα των εργατών του κλάδου στα ξενοδοχεία - μεγαθήρια, όπως το «Ιkos» και «Glyfada», στο εργοτάξιο του αεροδρομίου αποκαλύπτοντας εργατικά «ατυχήματα», πρωτοστάτησε για αξιοπρεπή μεροκάματα και μέτρα προστασίας, με απεργιακές κινητοποιήσεις έσπασε τον αυταρχισμό της εργοδοσίας.

Να γίνει το Εργατικό Κέντρο οργανωτής της πάλης των εργαζομένων

Ο παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά να ορθώσουν ανάστημα, να οργανωθούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους σημαντικός αριθμός εργαζομένων τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πρέπει να αναζητηθεί πολύ πριν από την πανδημία. Είναι η επιμονή των σωματείων στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς με δίκαια αιτήματα και στόχους, χωρίς να υποκλίνονται σε δυσκολίες.

«Αυτή η επίμονη δουλειά αλλάζει συσχετισμούς, "τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια" του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ακυρώνει στην πράξη αντιλαϊκούς νόμους και σχεδιασμούς. Η επιβολή της κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Κέρκυρα σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων απέτρεψε την εφαρμογή του προγράμματος "Συν-Εργασία". Αποδείχτηκε ότι με την οργανωμένη πάλη μπορεί οι εργαζόμενοι να αποσπάσουν κατακτήσεις, να αποκρούσουν χειρότερες επιθέσεις από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της», σημειώνουν συνδικαλιστές που τώρα δίνουν τη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο, για να μετατραπεί κι αυτό σε επιτελείο οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων.

Αναδεικνύουν μάλιστα ότι μένει να γίνουν ακόμη πολλά για να αναστραφεί η διαλυτική κατάσταση στο Εργατικό Κέντρο. Το επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης παραμένει χαμηλό. Ολόκληροι κλάδοι και σωματεία οδηγούνται σε παράλυση από τη δράση μιας χούφτας εργοδοτικών συνδικαλιστών με τη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας του νησιού, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στενάζουν από την εργασιακή ζούγκλα, την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Θυμίζουμε την ανεπιτυχή προσπάθεια των εργατοπατέρων να αποκλείσει 30 αντιπροσώπους του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μόλις την περασμένη βδομάδα, δηλαδή το 1/3 της δύναμης του ΕΚΚ, η οποία όμως έπεσε στο κενό. Παρ' όλα αυτά, η κίνηση αυτή δείχνει στην πράξη ότι οι εργατοπατέρες επιδιώκουν ανοιχτά την υπονόμευση, και μάλιστα λίγες μέρες μετά το «πεσκέσι» της κυβέρνησης στους μεγαλοξενοδόχους 16χρονων μαθητών για άγρια εκμετάλλευση στις γαλέρες των ξενοδοχείων.

Οπως αναδεικνύουν οι υποψήφιοι της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), καλώντας σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου τους, είναι ευθύνη κάθε τίμιου συνδικαλιστή, κάθε αντιπροσώπου στο Εργατικό Κέντρο να βάλει φρένο σε αυτή την υπονομευτική δράση. Να μην προδώσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων που τον στέλνουν αντιπρόσωπο, έτσι ώστε η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί, να εκφράζει τις ανάγκες και τις αληθινές αγωνίες τους. Να παίρνει αποφάσεις που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, που θα συμβάλλουν στην οργάνωση της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, μέσα από ζωντανές διαδικασίες όπως αυτές της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων. Οι αρχαιρεσίες του Σαββάτου μπορούν και πρέπει να αποτυπώσουν την αλλαγή σελίδας στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κέρκυρας.

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Οι υγειονομικοί στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Συζήτηση με τον Χρ. Δάβουλο, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ

Από το πρόσφατο παμπατραϊκό συλλαλητήριο
Από το πρόσφατο παμπατραϊκό συλλαλητήριο
Η πανδημία ήρθε να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη δουλειά των υγειονομικών, να μεγαλώσει τους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. Ακόμη και για μία μαγνητική για κακοήθειες, στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας, κάποιος μπορεί να περιμένει μέχρι και τρεις μήνες, με την αναμονή στα τακτικά ορθοπεδικά χειρουργεία να φτάνει έως και τα δύο χρόνια! Την ίδια ώρα, ιδιωτικές κλινικές, ιατροδιαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια θησαυρίζουν σε βάρος του λαού, με διάφορες «ταρίφες» στα κοστολόγιά τους.

Στα παραπάνω, με μια γενικότερη «ακτινογραφία» της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας και σε ένα βαθμό της Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Χρήστος Δάβουλος (επικουρικός παθολόγος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών του Ρίο και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ) στη συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», αναδεικνύοντας την ανάγκη έντασης της πάλης των εργαζομένων μαζί με τους υγειονομικούς, μέσα από τα σωματεία τους για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.

* * *

-- Ποιος ο όγκος των περιστατικών που δέχεται το Νοσοκομείο του Ρίο, που κατά γενική ομολογία εξυπηρετεί ανάγκες σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας;

-- Στο ΠΓΝΠ του Ρίου εξυπηρετούνται καθημερινά γύρω στα 500 τακτικά ραντεβού. Πολλά αφορούν κόσμο από τους γύρω από την Αχαΐα νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, τα νησιά Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη). Την πρώτη περίοδο της πανδημίας ακυρώθηκαν περίπου 10.000 ραντεβού, όταν σταμάτησε η εξυπηρέτησή τους για περίπου ένα μήνα. Οι ασθενείς είτε οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα είτε - εκείνοι που δεν είχαν δυνατότητα πληρωμών - απορρυθμίστηκαν, ειδικά περιστατικά που χρειάζονται τακτική παρακολούθηση και θεραπεία, μέχρι να δοθεί ξανά η δυνατότητα παρακολούθησής τους στο νοσοκομείο.

-- Υπήρξαν άλλες επιπτώσεις από την έναρξη της πανδημίας και μετά; Ποια τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπισή της εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

-- Η κατάσταση στη δημόσια Υγεία ήταν πολύ δύσκολη και στην προ Covid-19 περίοδο. Η πανδημία χειροτέρεψε τα πράγματα. Για την αντιμετώπισή της, στο ΠΓΝΠ Ρίου συγχωνεύτηκαν κλινικές όπως Οφθαλμολογική, Δερματολογική, Παθολογική Γ, προκειμένου να δημιουργηθούν τρεις κλινικές Covid-19 και μία ύποπτων περιστατικών. Ταυτόχρονα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ειδικά και μετά τις αναστολές με περίπου 500 κενές οργανικές θέσεις οξύνει τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να στερούνται πρόσβασης στα νοσοκομεία άνθρωποι που έχουν άλλες νοσηρότητες.

-- Η κυβέρνηση επικαλείται ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και συνεχίζει. Τι γίνεται σήμερα, 18 και πλέον μήνες μετά την πανδημία, με τα υπόλοιπα περιστατικά εκτός του Covid-19;

-- Ολη αυτή την περίοδο, γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να ξεχαστούν όλες οι άλλες ασθένειες. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μίας νόσου». Αποτέλεσμα, π.χ. στο Ρίο: Προγραμματισμένα ορθοπεδικά χειρουργεία έχουν αναμονή έως και δύο χρόνια. Ακόμη και πριν τον κορονοϊό, η αναμονή για εξετάσεις στο ενδοκρινολογικό και το ακτινολογικό ξεπερνούσε τους δύο μήνες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τις ενδοσκοπήσεις πεπτικού, για τα τακτικά ιατρεία. Στις μαγνητικές, ακόμη και για κακοήθειες, η αναμονή φτάνει έως και τρεις μήνες. Στον ιδιωτικό τομέα οι ενδοσκοπήσεις κοστολογούνται περίπου στα 200 ευρώ, ενώ οι συνταγογραφούμενες ακτινολογικές εξετάσεις φτάνουν από 50 έως 70 ευρώ και οι η μη συνταγογραφούμενες ή για ανασφάλιστους στα 200. Την ίδια ώρα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία είναι άθλιες. Ασθενείς μένουν στα επείγοντα λόγω της έλλειψης κλινών έως και τέσσερις μέρες, αυξάνοντας τους κινδύνους διασποράς, διάφορων νόσων και όχι μόνο του Covid-19. Αυτά γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις ΥΠΕ να ξεχαστούν.

-- Ποια είναι η πραγματικότητα έτσι όπως και εσείς τη ζείτε καθημερινά;

-- Δύο άμεσα παραδείγματα. Πρώτο: Πριν από περίπου έξι μήνες εγκαινιάστηκε στο Ρίο, μετά βαΐων και κλάδων, η Καρδιοχειρουργική κλινική, που δεν υπάρχει άλλη σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα, λειτουργεί μόνο για τα τακτικά περιστατικά, παρά τον σύγχρονο εξοπλισμό της. Αιτία η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ένα έκτακτο συμβάν, π.χ. τροχαίο, όταν στην περιοχή μας έχουμε έναν βασικό δρόμο καρμανιόλα, όπως η Πατρών - Πύργου. Δεύτερο: Καυχιόνται ότι αύξησαν τις ΜΕΘ. Αυτές σήμερα δεν φτάνουν ούτε για να εξυπηρετήσουν στο ελάχιστο τις ανάγκες. Στο Ρίο είναι 23 κλίνες από τις οποίες 10 για όλα τα περιστατικά και 13 μόνο για Covid-19. Και οι 23 είναι κατειλημμένες, σε μια περιοχή που έχει εντός των ορίων της την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Πάτρα. Αυτά, όταν ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σε κάθε νοσοκομείο έπρεπε το 10% των κλινών του να είναι ΜΕΘ, δηλαδή 60-70, μόνο στο ΠΝΠ Ρίου και άλλες τόσες να είναι οι κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)...

-- Ενα μέτρο που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ελλείψεων στα νοσοκομεία, είναι αυτό της μετακίνησης του προσωπικού. Ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής του;

-- Οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Μόνο στην 6η ΥΠΕ μετακινούνται παθολόγοι από το ΠΓΝΠ Ρίου και το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», από την Πάτρα στον Πύργο. Επίσης, από την Τρίπολη στον Πύργο. Ολη η Ηλεία έχει μείνει με έναν παθολόγο. Στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς μετακινείται παθολόγος από την Καλαμάτα! Η έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία και αυτός ο τρόπος κάλυψης των κενών θέτουν σε κίνδυνο σοβαρά την υγεία των ασθενών, διότι εφημερεύει καθημερινά άλλος γιατρός, δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ενώ δεν υπάρχουν και τακτικά ιατρεία. Επιπλέον επιβαρύνεται το προσωπικό, που καλείται να ταξιδεύει χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τα νοσοκομεία προέλευσής τους. Αυτές οι συνθήκες, συνολικά, οδήγησαν 17 γιατρούς μέσα στον τελευταίο χρόνο σε παραίτηση στο Νοσοκομείο του Πύργου! Αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, επιβαρύνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαΐας, που δέχονται πολύ μεγάλο όγκο ασθενών από τους γύρω νομούς.

-- Πώς επιβαρύνεται η κατάσταση από τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

-- Ακριβώς λόγω της υπολειτουργίας της, αλλά και της έλλειψης οικογενειακών γιατρών, πολλά περιστατικά καταλήγουν στα νοσοκομεία ως επείγοντα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί. Αλλά και στο κομμάτι της αποκατάστασης, δηλαδή μετά από βαριά νόσηση, όπως εγκεφαλικά, τροχαία, αποθεραπείες από νοσηλείες σε ΜΕΘ, υπάρχει μεγάλο κενό. Από τις 11 δημόσιες δομές αποκατάστασης στην 6η ΥΠΕ λειτουργεί μόνο μία, αυτή του ΠΓΝΠ στο Ρίο. Οι υπόλοιπες παραμένουν κλειστές, παρά τις σύγχρονες υποδομές τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, δίνοντας χώρο στον ιδιωτικό τομέα να θησαυρίζει.

-- Ενα θέμα είναι και η κατάσταση του εξοπλισμού των νοσοκομείων.

-- Μηχανήματα γενικά υπάρχουν, χρειάζεται όμως προσωπικό να τα λειτουργήσει. Ορισμένα παραδείγματα: Μαγνητικό τομογράφο στην Πάτρα έχουν το Ρίο, ο «Αγιος Ανδρέας» και το πρώην ΙΚΑ στον «Αγιο Αλέξιο». Στον «Αγιο Ανδρέα» παραιτήθηκαν οι ακτινολόγοι, τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις από γύρω δομές. Στο ΓΝ Αιγίου, ο αξονικός τομογράφος είναι υπερσύγχρονος. Χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, λειτουργεί μόνο τρεις φορές τη βδομάδα. Τα περιστατικά στη γενική εφημερία διακομίζονται στα νοσοκομεία της Πάτρας για διενέργεια αξονικής. Ζήτημα προέκυψε και με τις παροχές οξυγόνου στο ΠΓΝΠ, ειδικά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, μιας και το απαρχαιωμένο δίκτυο αδυνατούσε να υποστηρίξει την αυξημένη ζήτηση.

-- Λαμβάνοντας υπόψη και τα παραπάνω παραδείγματα, αυτός ο κόσμος τελικά πού οδηγείται; Μπορεί να συνυπάρξει, όπως αναφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας;

-- Οταν μιλάμε για Υγεία, αναφερόμαστε στις άμεσες ανάγκες ενός ανθρώπου. Με αυτή την κατάσταση, όσοι ψάχνουν λύσεις, οδηγούνται αναπόφευκτα στον ιδιωτικό τομέα. Αν θες έως και τρεις μήνες για μια απεικονιστική εξέταση για ανάδειξη κακοήθειας; `Η αν χρειάζεται αποκατάσταση από ένα εγκεφαλικό; Γι' αυτό τα ιδιωτικά ιατροδιαγνωστικά κέντρα στην Πάτρα ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Τα κέρδη των ιδιωτών είναι τεράστια, ενώ τα περιστατικά αποκατάστασης εξωθούνται αποκλειστικά σχεδόν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε ένα μεγάλο θεραπευτήριο. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. Ο δεύτερος αναπτύσσεται πάνω στα κενά και τις ελλείψεις του πρώτου, που έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, αναλαμβάνει τα πιο επικερδή κομμάτια της παροχής υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, στηρίζεται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση με χρηματοδοτήσεις, με τις εισφορές των ασφαλισμένων κ.ο.κ.

-- Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ποια είναι η αντίδραση των υγειονομικών, πώς παρεμβαίνουν τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείων;

-- Η απάντησή μας είναι συνολική απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εκτός από τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων, πρέπει οι υγειονομικοί να στρέφουμε την προσοχή μας και στη διαφύλαξη της υγείας του «υγιούς» πληθυσμού. Είναι σημαντικό ότι σε αρκετές πρωτοβουλίες συνταχθήκαμε με τις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ασφαλές άνοιγμα σχολείων, εξαντλητική ενημέρωση για καθολικό εμβολιασμό.

Επίσης, οργανώνουμε την πάλη μας μέσα και έξω από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, συναντιόμαστε με τα εργατικά σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους και άλλους λαϊκούς φορείς, ανοίγοντας το ζήτημα των σύγχρονων αναγκών μας για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με την ΟΕΝΓΕ και μέσα από τα σωματεία μας διεκδικούμε ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, μακριά από την επιχειρηματική δράση.

Δυο γάιδαροι μαλώνανε...

Σε κοκορομαχία για τις εξελίξεις στην «e-food» επιδίδονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ένα ποτάμι αξιοπρέπειας στους δρόμους» είδε για παράδειγμα ο Αλ. Τσίπρας χτες τη μεγαλειώδη μοτοπορεία των διανομέων, προαναγγέλλοντας ότι φέρνει στη Βουλή «νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει ότι οι διανομείς θα είναι κανονικοί εργαζόμενοι, με μισθωτή σχέση εργασίας και το σύνολο των δικαιωμάτων», καλώντας την κυβέρνηση να υπερψηφίσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, έσπευσε να απαντήσει ότι ο Τσίπρας «καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών του και δεν το έθιξε στο ελάχιστο» και «απαλλάσσει από τις ευθύνες της, για την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, την εταιρεία». Αντιστρέφοντας μάλιστα την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση, «βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και διευρύνει τα δικαιώματά τους»!

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα, είναι η ουσία της υπόθεσης, καθώς ό,τι βιώνουν οι εν λόγω διανομείς είναι η ίδια άθλια κατάσταση για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, που χρόνια τώρα έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει δεκάδες νόμους και διατάξεις για να εντείνεται η ευελιξία, η δουλειά - λάστιχο. Τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων άλλωστε έχουν οι τουλάχιστον 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού.

Αυτό το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα ήρθε να «τελειοποιήσει» και ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα της ΝΔ, παρέχοντας ακόμα περισσότερα εργαλεία στην εργοδοσία για να απογειώνει την εκμετάλλευση, π.χ. με τη 10ωρη απλήρωτη δουλειά, αφαιρώντας ταυτόχρονα συνδικαλιστικά δικαιώματα για να διευκολύνεται η αντεργατική επίθεση. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διατήρησε στο ακέραιο και εμπλούτισε το νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ανάμεσα στα άλλα, το 2016, με νόμο διευκόλυνε τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων, αυτών δηλαδή που «νοικιάζουν» εργαζόμενους, μια σχέση εργασίας που «σπάει κόκαλα» στον χώρο των διανομέων.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Τουρκία

Τα μέλη του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης στέλνουν το δικό τους μήνυμα στήριξης στους εργαζόμενους της Yemeksepeti, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις
Τα μέλη του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης στέλνουν το δικό τους μήνυμα στήριξης στους εργαζόμενους της Yemeksepeti, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της «e-food» από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στην πολυεθνική «Delivery Hero», στο Yemekesepeti της Τουρκίας, και οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις, έφτασε χτες στο ΠΑΜΕ.

Το μήνυμα λέει:

«Οι εργαζόμενοι της "EFOOD" στην Ελλάδα δεν είστε μόνοι!

Στην Τουρκία οι εργαζόμενοι της "Delivery Hero" (μητρικής εταιρείας της EFOOD) στην εταιρεία Yemeksepeti και το συνδικάτο μας Nakliyat-is χαιρετίζουμε τον αγώνα σας για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας που να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Συνάδελφοί μας στην "EFOOD", στην Τουρκία, η αντίστοιχη εταιρεία Yemeksepeti εχθρεύεται τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα. Ο αγώνας μας είναι κοινός, ενάντια στον εργοδότη που επιτίθεται στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, τη "Delivery Hero".

Πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, πιο αποφασιστικά, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.

Θέλουμε να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας! Οι οργανωμένοι εργαζόμενοι των "EFOOD" και Yemeksepeti είναι ανίκητοι! Είμαστε εργάτες, έχουμε το δίκιο, θα νικήσουμε! Οι ενωμένοι εργαζόμενοι θα νικήσουν το κεφάλαιο».

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Φουντώνει ο αγώνας ενάντια στις μετατροπές συμβάσεων, για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες χτες σε όλη τη χώρα

Κλιμάκωση με νέα απεργία αύριο Παρασκευή

ΑΘΗΝΑ, υπουργείο Εργασίας
ΑΘΗΝΑ, υπουργείο Εργασίας
«Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες!»: Το μήνυμα αυτό μεταφέρθηκε από το «κόκκινο ποτάμι» των διανομέων που πλημμύρισαν χτες τους δρόμους με τα μηχανάκια τους σε όλη τη χώρα.

Ηταν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της «e-food», που συμμετείχαν καθολικά στη στάση εργασίας, αφήνοντας την ψηφιακή πλατφόρμα να ...κρασάρει και να μην μπορεί να εξυπηρετήσει «λόγω φόρτου», όπως έγραφε χτες το μεσημέρι η εφαρμογή, για όποιον επιχειρούσε να τη χρησιμοποιήσει.

Οι διανομείς έδωσαν μια στεντόρεια απάντηση, οργανωμένοι στα σωματεία τους, απολαμβάνοντας πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη από συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και δείχνοντας στην πράξη τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Ενας αγώνας που «φούσκωσε» μετά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι την περασμένη βδομάδα, όταν η εργοδοσία της «e-food» μοίραζε εκβιαστικά μηνύματα σε δεκάδες εργαζόμενους, καλώντας τους να γίνουν από συμβασιούχοι «freelancers», ξεχνώντας ακόμα και τα όποια δικαιώματα είχαν, αλλιώς θα τους έστελνε στην ανεργία.

Το αίτημα στη δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτο! Με αυτήν τη διεκδίκηση οι χιλιάδες οδηγοί απαίτησαν το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν αυτό το δικαίωμα, όπως το έκτρωμα Χατζηδάκη, που συνοψίζει όλη αυτήν την αθλιότητα στις εργασιακές σχέσεις, αφού με το άρθρο 69 κάνει ακόμα πιο εύκολες τις μετατροπές συμβάσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει ανενόχλητη.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μετά τη χτεσινή επιτυχημένη κινητοποίηση, οι διανομείς αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους με απεργία αύριο Παρασκευή και νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας από την εργοδοσία να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους:

-- Να ακυρωθεί κάθε επιχειρούμενη αλλαγή στις συμβάσεις.

-- Να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε αορίστου χρόνου, με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Δίπλα στα παραπάνω οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε, οι εταιρείες του κλάδου μπορεί να μετράνε 120 εκατομμύρια ευρώ κέρδη «αλλά εμείς μετράμε 12 νεκρούς τον τελευταίο χρόνο». Απαιτούν επίσης, μεταξύ άλλων, την ένταξη του επαγγέλματός τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μια διεκδίκηση που έχει απορριφθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Από τον αγώνα δρόμου στους δρόμους του αγώνα!

Στην Αθήνα, η εντυπωσιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε είχε αποφασιστεί την περασμένη Κυριακή στη Γενική Συνέλευση των διανομέων, την οποία οργάνωσαν από κοινού το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και η μοτοπορεία που ακολούθησε, μαζικές και γεμάτες παλμό, έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης σε όλο τον κλάδο και ευρύτερα στην εργατική τάξη. Εδειξαν ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για να βάλουν φραγμό στα σχέδια των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, για να κατακτήσουν δικαιώματα. Εκαναν πράξη το σύνθημα που συχνά ακούστηκε χτες από το χείλη τους, «Από τον αγώνα δρόμου στους δρόμους του αγώνα». Από το καθημερινό μεροδούλι - μεροφάι στην πάλη για αξιοπρεπή ζωή.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από τις 11 π.μ., όταν ήδη είχαν φτάσει οι πρώτοι απεργοί διανομείς. Μέχρι λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι έφταναν κατά ομάδες από κάθε περιοχή της Αττικής, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Ιλιον, την Κηφισιά, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, τον Γέρακα, τον Πειραιά, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό κ.α. Ολοι με ψηλά το κεφάλι ανακοίνωναν την παρουσία τους για να εισπράξουν το χειροκρότημα των συναδέλφων τους. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους με την παρουσία τους εξέφρασαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Επιτροπή «Goody's» - «Everest» κ.ά.

Χωρίς εμάς δεν δουλεύει τίποτα!

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και εργαζόμενος στην «e-food», μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε πως «χωρίς εμάς δεν δουλεύει τίποτα» και πως «σήμερα σε όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις», ενώ μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από διανομείς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εργαζόμενοι έξω από τα γραφεία της εταιρείας αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση
Οι εργαζόμενοι έξω από τα γραφεία της εταιρείας αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση
Λίγο πριν τη 1 μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη μοτοπορεία, που αρχικά κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου επιδόθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των απεργών, με τον Γ. Στεφανάκη να λέει από την ντουντούκα «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες».

Η μοτοπορεία συνεχίστηκε, και μέσω Πανεπιστημίου, Πατησίων και λεωφόρου Ηρακλείου κατευθύνθηκε στα γραφεία της εργοδοσίας στο Ηράκλειο Αττικής. Σε όλη τη διαδρομή εργαζόμενοι από επισιτιστικά μαγαζιά έβγαιναν στον δρόμο να χειροκροτήσουν, να δώσουν κουράγιο, εκφράζοντας ο καθένας με τον τρόπο του τη συμπαράσταση και το ότι όλοι βιώνουν την ίδια επίθεση από κράτος και εργοδοσία. Απλοί περαστικοί χειροκροτούν, σηκώνουν τη γροθιά τους, φωνάζουν: «Είμαστε μαζί σας! Δεν θα τους αφήσουμε να μας τσακίσουν!». Γιαγιάδες βγαίνουν στα μπαλκόνια και χειροκροτούν, βλέπουν άλλωστε στα πρόσωπα των διαδηλωτών τα εγγόνια τους, που δουλεύουν ήλιο με ήλιο για ένα χαρτζιλίκι.

Το κράτος είναι των εργοδοτών

Από την άλλη, το αστικό κράτος έκανε και χτες την προσπάθειά του να τρομοκρατήσει για λογαριασμό της εργοδοσίας. Ενώ η μοτοπορεία βρισκόταν στη Νέα Ιωνία, εμφανίστηκαν αμέτρητες αστυνομικές ομάδες δικυκλιστών των ομάδων «Δράση» και «Δίας». Ακόμα χειρότερα, όταν η μοτοπορεία πλησίασε μερικές δεκάδες μέτρα από την έδρα της «e-food» στο Ηράκλειο Αττικής, οι απεργοί αντίκρισαν κλούβες ΜΑΤ να έχουν φράξει τον δρόμο προκειμένου να εμποδίσουν την κινητοποίησή τους. Πίσω και πλάι στις κλούβες διμοιρίες έτοιμες να επέμβουν, φορώντας μάσκες και έχοντας σηκωμένες τις ασπίδες...

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Το γεγονός αυτό εξόργισε τους απεργούς, που απαίτησαν την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα μέσω των αξιωματικών τους λειτουργούσαν ως ...εκπρόσωποι της εργοδοσίας, αφού μετέφεραν στους εργαζόμενους τις θέσεις της!

Τελικά, παρά την αρχική άρνηση της εταιρείας να γίνει συνάντηση και παρά το ρεζιλίκι με τους αστυνομικούς - «εκπροσώπους» της, η εταιρεία δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο συνδικάτων, απλά για να ...ακούσει, όπως είπαν οι υπάλληλοι που έστειλε. Το «δάσος» από σηκωμένα χέρια να δηλώνουν ότι συμφωνούν στην προκήρυξη απεργίας για αύριο Παρασκευή ήταν η καλύτερη απάντηση στον εμπαιγμό της εργοδοσίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη, ο χώρος της πλατείας γύρω από το Αγαλμα Βενιζέλου κοκκίνισε από τους εργαζόμενους της «e-food» που συγκεντρώθηκαν με τις στολές εργασίας τους και τα μηχανάκια τους. Συντεταγμένα με μοτοπορεία έφτασαν οι προσυγκεντρώσεις των διανομέων που ξεκίνησαν από την Ανατολική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη, και στο πέρασμά τους ξεσήκωσαν τις γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Διαβάστηκε το ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσαν δεκάδες εργατικά σωματεία της περιοχής.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Νίκος Τζανετής, ο απολυμένος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, μετέφερε την αλληλεγγύη των μεταλλωρύχων και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της «e-food», ενώ μίλησε ο Αντώνης Καναβάρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων «e-food» στη Θεσσαλονίκη και του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Διαμήνυσε ότι οι διανομείς ούτε είναι, ούτε θεωρούν τους εαυτούς τους αναλώσιμους. «Θέλουμε να επιστρέφουμε από τις δουλειές στο σπίτι μας σώοι και ασφαλείς. Θέλουμε να γυρνάμε στις οικογένειές μας υγιείς. Και φυσικά θέλουμε με τη δουλειά μας να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Ακολούθησε μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στα γραφεία της εταιρείας. Εκεί μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους σε εκπροσώπους της εργοδοσίας, ανακοινώνοντας την αυριανή απεργιακή κλιμάκωση.

Στην Πάτρα

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και στην Πάτρα, με τους διανομείς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, συμμετέχοντας σχεδόν καθολικά στην 4ωρη στάση εργασίας. Η μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τα συνθήματα, τα κορναρίσματα και τα καπνογόνα μετέφεραν παντού το μήνυμα, που αποτυπωνόταν και στα τρικάκια: «Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης».

«Είναι μεγάλη νίκη που η εταιρεία αναγκάστηκε να πάρει πίσω το απειλητικό μήνυμα που έστειλε στους 112 συναδέλφους μας, αλλά δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα. Κανένας συνάδελφος διανομέας να μη δεχτεί να του επιβάλει η εταιρεία το συνεργατικό μοντέλο εργασίας», αναφέρθηκε εισηγητικά στη συγκέντρωση, όπου ταυτόχρονα απαιτήθηκε να παρθεί πίσω η αυθαίρετη απόλυση εργαζόμενου της «e-food» στην Πάτρα. «Κάνουμε ξεκάθαρο στην εταιρεία πως αν δεν πάρει πίσω την απόλυση θα βρει το Συνδικάτο απέναντί της», τονίστηκε.

Στο πλευρό των διανομέων βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Μαρμούτα και τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντροτ και πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων νομού Αχαΐας.

Σε Γιάννενα, Λάρισα, Χανιά

45 είναι οι εργαζόμενοι που απασχολεί η «e-food» στα Γιάννενα, σημαντικό τμήμα των οποίων μέσω της εταιρείας «ενοικίασης εργαζομένων» «Manpower». Οπως επισημαίνουν οι διανομείς, ενώ ο αριθμός των καταστημάτων που εξυπηρετεί η πλατφόρμα αυξάνεται διαρκώς, ξεπερνώντας αυτήν τη στιγμή τα 60, το προσωπικό και στις τρεις βάρδιες μένει σταθερό, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο». Οι διανομείς εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με συμμετοχή στην αυριανή απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη χτεσινή τους κινητοποίηση, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλη της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη Λάρισα, όπως και στα Χανιά, όπου - όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Εμμανουηλίδης - ένας διανομέας νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στην εντατική μετά από ατύχημα που είχε την περασμένη Κυριακή την ώρα της δουλειάς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δίκαιος αγώνας, μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία

Το ΚΚΕ επανακαταθέτει στη Βουλή την πρόταση νόμου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων

Οι εργαζόμενοι καταχειροκροτούμενοι περνούν μπροστά από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό
Οι εργαζόμενοι καταχειροκροτούμενοι περνούν μπροστά από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό
Με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν στη λεωφόρο Ηρακλείου μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στον Περισσό, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, τους εργαζόμενους της εταιρείας «e-food» και τους άλλους διανομείς που πέρασαν με την μοτοπορεία τους, κατευθυνόμενοι προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ν. Ηράκλειο.

«Σας ευχαριστούμε!», έλεγαν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι πάνω στα μηχανάκια, που με κορναρίσματα και κάνοντας το σήμα της νίκης ανταποκρίθηκαν ένθερμα, με το Κόμμα να στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των διανομέων

Σε σχόλιό του μάλιστα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον αγώνα των διανομέων φαγητού και ποτού:

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των χιλιάδων διανομέων, οι οποίοι με τις σημερινές τους μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έδωσαν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Ο αγώνας και τα αιτήματά τους είναι δίκαια, γι' αυτό και το ΚΚΕ επανακαταθέτει στη Βουλή την πρόταση νόμου για τη διασφάλιση των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των διανομέων φαγητού και ποτού, την οποία η κυβέρνηση είχε απορρίψει, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ο αγώνας των εργαζομένων θα πετάξει στα σκουπίδια τον νόμο - τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ και θα ξηλώσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που από κοινού ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να ματώνουν τους εργαζόμενους».

ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η στήριξη από τα συνδικάτα στον αγώνα των διανομέων

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων της «e-food» εκφράζει το ΠΑΜΕ και καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν την απεργία τους που αποφάσισαν για αύριο, Παρασκευή.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην "e-food", τις αγωνιστικές αποφάσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα που βάζουν στο επίκεντρο τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή στάση εργασίας και στις κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας έστειλε μήνυμα απειθαρχίας και σύγκρουσης σε όσους νομίζουν ότι τελείωσαν με τα εργατικά δικαιώματα.

Ο νόμος - έκτρωμα της ΝΔ, ο οποίος άνοιξε τις ορέξεις της εργοδοσίας και απελευθέρωσε τα χέρια της, θα σπάσει στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στον δρόμο.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο να εκφράσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων στην "e-food" και στην απεργία που οι ίδιοι σήμερα αποφάσισαν μαζικά, την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη.

Ο νόμος - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της "e-food"!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ