Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κεκτημένο...

«Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης, στην αρχή και μέχρι να δώσουμε τις μάχες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βγούμε από τον βραχνά των μνημονίων, όχι μόνο δεν ήμασταν στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, ήμασταν πίσω. Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο τη μνημονιακή εποχή, ένα πειραματόζωο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους», είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στη ΔΕΘ, υπερασπιζόμενος το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» σαν κάτι θετικό για τους εργαζόμενους, από το οποίο η Ελλάδα παρέκκλινε τάχα κατά την περίοδο των μνημονίων. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η υπόθεση της «e-food» βασίστηκε στη δυνατότητα που έδωσε στην εταιρεία ο νόμος Χατζηδάκη, σαν αυτός να ήταν προϊόν παρθενογένεσης και να μην εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που υπερασπίζεται με τόση ζέση ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό άλλωστε ψήφισε πάνω από τα μισά άρθρα του στη Βουλή!

... για ξήλωμα

Στην πραγματικότητα, πίσω απ' το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στοιχίζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και πρόκειται για ένα κεκτημένο βαθύτατα αντιλαϊκό και αντεργατικό. Να θυμίσουμε ενδεικτικά τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», που όριζε πως «όλα τα κράτη - μέλη παραμένουν απόλυτα προσηλωμένα στην ανάληψη της άμεσης δράσης που απαιτείται σε εθνικό επίπεδο» για να επιτευχθούν οι στόχοι της, οι οποίοι περιγράφονταν ως εξής: Γενικευμένη εφαρμογή της διαβόητης «ευελφάλειας», σε συνδυασμό με τη «διά βίου μάθηση», την «κατάρτιση και επανακατάρτιση» και την «κινητικότητα» των εργαζομένων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων έναντι των Συλλογικών, εκ περιτροπής δουλειά, συγκράτηση του μισθολογικού κόστους και δραστική μείωση του μη μισθολογικού, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και γενικότερα σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, «απελευθέρωση» τομέων της οικονομίας όπου καταγράφονται καθυστερήσεις και άλλα πολλά. Αυτήν τη στρατηγική υπηρέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπλένει την αντιλαϊκή ΕΕ. Για τους εργαζόμενους το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» όχι μόνο δεν είναι για υλοποίηση, αλλά ο αγώνας τους πρέπει να κατευθύνεται στο ξήλωμα και στη σαρωτική ανατροπή του, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο των αντεργατικών νόμων που ψηφίζουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα.

Αναβάθμιση

Διεθνείς αναλυτές περιγράφουν με στρατιωτικούς όρους την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που συνεπάγεται η συμφωνία ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Αυστραλίας, την οποία συμπληρώνει η προμήθεια αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, που φιλοξενεί ο αυστραλιανός Τύπος, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ως λιγότερο θορυβώδη και με μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτοτέλεια, ενδείκνυνται για στρατιωτικές αποστολές και περιπολίες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως τον Ινδικό ή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Αντιθέτως, τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια, που προέβλεπε το συμβόλαιο Αυστραλίας - Γαλλίας, έχουν μικρότερο βεληνεκές και αυτονομία. Από την κατασκευή τους (είναι λιγότερο ογκώδη και πιο ευκίνητα) προορίζονται για πιο συμβατικές αποστολές ελέγχου της μεγάλης αυστραλιανής ακτογραμμής (περίπου 36.000 χιλιόμετρα) και για ελλιμενισμό ακόμα και σε εκβολές ποταμών, όπου έχουν διαμορφωθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, όπως στο Σίδνεϊ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τα γαλλικά υποβρύχια που ακυρώθηκε, υπηρετούσε άλλες ανάγκες, πέρα από τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή του Ειρηνικού, στον οποίο εντάσσονται οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Αυστραλία. Γι' αυτό άλλωστε η επιλογή των γαλλικών υποβρυχίων είχε γίνει και με κριτήριο τη δυνατότητά τους σε βάθος χρόνου να αναβαθμιστούν σε πυρηνοκίνητα, για να αποτελέσουν μέρος της διάταξης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στον Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα.

Αγρια Δύση

Εφιπποι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ, με καουμπόικες στολές και κραδαίνοντας χαλινάρια - μαστίγια, κυνηγούν εξαθλιωμένους μετανάστες από την Αϊτή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, σαν να ήταν ζώα του ροντέο, μέσα στο ποτάμι Ρίο Γκράντε στα σύνορα με το Μεξικό. Τους αρπάζουν από τα ρούχα, τους απειλούν, τους ρίχνουν στο νερό. Οι εικόνες σύγχρονου «Φαρ Ουέστ» δεν έπεσαν βέβαια από το πουθενά. Εχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που παριστάνει τώρα την «έκπληκτη», ενώ συνεχίζει τη βάρβαρη πολιτική καταστολής των μεταναστών, ανοιγοκλείνοντας παράλληλα την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Οι εικόνες αυτές αποτελούν συνέχεια της αθλιότητας με τα χιλιάδες ανήλικα μεταναστόπουλα να στοιβάζονται σε κρατικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Τέξας. Αλλά και της βάρβαρης καταστολής ενάντια σε καραβάνια μεταναστών στο Μεξικό, με χρηματοδότηση και «τεχνογνωσία» από τις ΗΠΑ, του ανθρωποκυνηγητού που οδηγεί σε δεκάδες θανάτους μεταναστών, στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα. Ολα τα παραπάνω είναι η «μετάφραση» του «Μην έρχεστε!», της απειλής που επαναλαμβάνει μήνες τώρα ο «προοδευτικός» Αμερικανός Πρόεδρος απέναντι σε ανθρώπους που ψάχνουν μια χαραμάδα διεξόδου από τη φτώχεια και τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και στην αμερικανική ήπειρο. Είναι άλλο ένα «απαύγασμα» αυτών που αιματοκυλούν τον πλανήτη με επεμβάσεις για τα ...«ανθρώπινα δικαιώματα», αντίστοιχου «κάλλους» με τα «κατορθώματα» των συμμάχων τους στην ΕΕ, όπου περισσεύουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, οι πολύνεκρες τραγωδίες στη Μεσόγειο και εικόνες όπως αυτή με τους πάνοπλους Ισπανούς στρατιώτες και αστυνομικούς να κυνηγούν ανήλικα παιδιά στις ακτές της Θέουτα...

Καλύπτουν τον αντικομμουνιστικό οχετό

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με τις γιορτές μίσους που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Βίτσι η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), ο υπουργός Αμυνας αναφέρει επί λέξει ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες εθνικής συμφιλίωσης και θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που γίνονται από όλες τις πλευρές, αποτελούν εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους και έχουν σκοπό την αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων».

Οπως μας ενημερώνει δημοσίευμα στον ιστότοπο «armyvoice.gr», στον φετινό «γιορτασμό» στις 29/8 συμμετείχαν - ανάμεσα σε άλλους - βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, οι γνωστοί αντικομμουνιστές Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης, πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, βασιλόφρονες του νομού Καστοριάς, η Βασιλική Ενωση Ελλάδος, εκπρόσωπος του Ηλία Κασιδιάρη και η Χρυσή Αυγή.

Εχοντας αυτήν τη λίστα στα χέρια του, ο υπουργός Αμυνας αποφάνθηκε ότι «στις ως άνω εκδηλώσεις δεν παρεισέφρησαν ακραία στοιχεία και τηρήθηκε απολύτως η δημόσια τάξη»! Ας υποθέσουμε ότι τη λίστα με τους συμμετέχοντες δεν του την έδωσαν. Ας πούμε και ότι ο βουλευτής της ΝΔ Μπογδάνος, που συμμετείχε, δεν τον ενημέρωσε για τους παριστάμενους. Μια ματιά να έριχνε στο διαδίκτυο, θα διαπίστωνε ότι ο χυδαίος αντικομμουνισμός ξεχείλισε για μια ακόμα χρονιά στο Βίτσι, ξεθάβοντας όλο το υβρεολόγιο και το κατηγορητήριο με το οποίο το μετεμφυλιακό κράτος προσπαθούσε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Θα άκουγε για παράδειγμα κάποιον με το όνομα Ηλίας Τζωρτζόπουλος, υποστράτηγο ε.α. και πρόεδρο του παραρτήματος Καστοριάς της ΕΑΑΣ, να λέει στο άνοιγμα των εκδηλώσεων: «Προσκλητήριο πεσόντων. Πεσόντες κατά τις μάχες Βίτσι - Γράμμου αξιωματικοί και οπλίτες των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα έτη 48-49 (...) Επεσαν ηρωικώς μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών (...) Πεσόντες υπέρ πατρίδος καθ' όλη τη διάρκεια του αντισυμμοριακού πολέμου. Ανδρες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της πρώην Βασιλικής Χωροφυλακής (...) Επεσαν ηρωικώς μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Τι έχει να πει η κυβέρνηση γι' αυτόν τον αντικομμουνιστικό οχετό μιας εκδήλωσης που οι διοργανωτές της βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας; Ποιος άλλος έπρεπε να προσκληθεί και να συμμετάσχει στην εκδήλωση για να χαρακτηριστεί «ακραίο στοιχείο» από τον υπουργό, όταν οι ίδιοι οι διοργανωτές κάνουν ξεκάθαρο ότι το περιεχόμενο της εκδήλωσης είναι αντικομμουνιστικό, προς τιμήν του πολέμου «εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών»; Και, τέλος, τι λέει η κυβέρνηση για όλα αυτά τα θρασύδειλα μπουμπούκια που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους, και την ίδια ώρα σέρνουν στα δικαστήρια δημοσιογράφους που τους αποκαλύπτουν; - θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αγωγής της ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου. Κάθε απάντηση στα (ρητορικά) ερωτήματα είναι ευπρόσδεκτη...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ