Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διεργασίες και παζάρια στις ΗΠΑ, «γκριζάρισμα» με πλάτες ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ιμάμογλου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ιμάμογλου
Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για να μετάσχει στη λεγόμενη Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ. Δεν αποκλείεται εκεί και μια συνάντησή του με τον Ερντογάν, καθώς «τρέχουν» διεργασίες σε όλα τα επίπεδα, και το παζάρι εντείνεται για όλα τα ζητήματα, από τα Ελληνοτουρκικά έως το Κυπριακό, την ώρα που η νέα έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης καταρρίπτει τους κυβερνητικούς μύθους για τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και τα «εχέγγυα» που δήθεν προσφέρουν στους λαούς.

Χτες, ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μαξίμου τους δημάρχους Αθηναίων και Κωνσταντινούπολης, καθώς ο Εκρέμ Ιμάμογλου βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο Πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής», στη βάση και της περιβόητης «θετικής ατζέντας» και των κοινών επιχειρηματικών σχεδίων ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, που διαμορφώνουν το πλαίσιο και για «διευθετήσεις» στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.

Σε αυτήν τη βάση, στη συνάντηση των δύο δημάρχων στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας στις κοινές τους δηλώσεις, ο Μπακογιάννης μίλησε για μια «γέφυρα» που έχτισαν μεταξύ των δύο πόλεων, διερευνώντας, προηγουμένως, στη συνάντησή τους και τρόπους για «δημιουργία οικονομικών ευκαιριών». Ο δε Ιμάμογλου τόνισε την ανάγκη Αθήνα και Κωνσταντινούπολη να βρουν «κοινές λύσεις στα κοινά τους προβλήματα». «Αυτό το "win-win", αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας, ιδιαίτερα κατά την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας» είπε ότι μπορεί να γίνει οδηγός των κινήσεών τους, τονίζοντας μάλιστα ότι «η "πόρτα" του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πόλεις άνοιξε περισσότερο» με τη χτεσινή συνάντηση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη, την Παρασκευή θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ. Θα μετάσχει, επίσης, σε δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένη - όπως λένε - ομάδα ηγετών, ενώ θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο λεγόμενο «σημείο μηδέν», όπου εγκαινιάστηκε πρόσφατα το ανοικοδομημένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (καταστράφηκε προ 20ετίας στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους), καθώς και συναντήσεις με μέλη της ομογένειας, μεταξύ των οποίων και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, αλλά και με τον πρόεδρο της «Microsoft», Μπραντ Σμιθ.

Νέες τουρκικές προκλήσεις και «άδειασμα» στα ευρωατλαντικά παραμύθια

Σημειωτέον, στη Ν. Υόρκη είναι ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος αργά προχτές βράδυ (ώρα Ελλάδας) μετείχε σε άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου, κατά διπλωματικές πηγές, ενημέρωσε τους ομολόγους του «για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην «απαράδεκτη ενέργεια τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία 6ης Αυγούστου 2020) και σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων ανατολικώς της Κρήτης», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόσθεσε ότι «η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα "κανονικότητας" που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, εικόνα η οποία, βεβαίως, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Βέβαια, η Τουρκία αντιμετωπίζεται απ' όλους αυτούς τους «ισχυρούς συμμάχους μας» - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - ως «πολύτιμος στρατηγικός εταίρος», τροφοδοτώντας την επιθετικότητά της και τις προκλήσεις της, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Θυμίζουμε άλλωστε πως μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, από το βήμα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρός της δήλωσε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, αλλά και συνολικά τις τουρκικές παραβιάσεις: «Από τη στιγμή που δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ, είναι θέμα μεταξύ των δύο κρατών, δεν θα απαντήσω σε αυτό. Υπάρχει μια διχογνωμία των δύο κρατών και μέσα στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΝΑΤΟ».

Εξ ου και επί του πεδίου, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η τουρκική φρεγάτα «Γκεμλίκ» που παρενοχλεί το ερευνητικό πλοίο εντοπίστηκε να πλέει σε απόσταση μικρότερη των 6 ν.μ. από τις ακτές της Ανατολικής Κρήτης, έχοντας παραβιάσει δηλαδή τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αναφέρουν επίσης ότι το εν λόγω ερευνητικό σκάφος, «Nautical Geo», το οποίο έχει αναλάβει να εξετάσει την πιθανή πορεία του αγωγού «East Med» (αυτού που τις προηγούμενες μέρες «άδειασε» επί της ουσίας ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα) και είναι ναυλωμένο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, επιχειρεί να προχωρήσει την αποστολή του εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες, ωστόσο δεν την υλοποιεί λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά, διά των οποίων τονίζεται ότι η περιοχή 6 ν.μ. ανατολικά και νότια της Κρήτης αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει του ψευδεπίγραφου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Πρόκειται, από τη μια, για άλλη μια περίπτωση όπου η Τουρκία γκριζάρει την περιοχή, και, από την άλλη, μια επιπλέον απόδειξη του πόση αξία έχουν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα οι πομφόλυγες της αστικής τάξης της χώρας μας για τη διασφάλιση που προσφέρουν, τάχα, οι λυκοσυμμαχίες της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Δένδιας μετά το πέρας των διμερών συναντήσεών του κατά την πρώτη μέρα, προχτές, της συμμετοχής του στη ΓΣ του ΟΗΕ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδη, γνωστοποιώντας ότι συζήτησαν «σχετικά με τον στενό συντονισμό για όλα τα ζητήματα, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό». Κατά διπλωματικές πηγές, εξάλλου, «συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές για σύγκληση συναντήσεων σε διάφορα πολυμερή σχήματα, τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με τις ΗΠΑ».

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Δένδιας φέρεται να έθεσε ξανά το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κατά διπλωματικές πηγές, παρατήρησε ότι ακριβώς απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, εγκαινιάστηκε χτες το λεγόμενο «τουρκικό σπίτι», όπου θα στεγάζεται αντιπροσωπεία και της ψευδοκυβέρνησης των Κατεχομένων της Κύπρου. Φέρεται δε να είπε στον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ ότι ενώ η Τουρκία «κόπτεται» για την εικόνα της στον ΟΗΕ με την κατασκευή ενός επιβλητικού κτιρίου, «συνεχίζει ακάθεκτη να παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ εκτοξεύοντας απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, εφόσον εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων».

Αργά χτες (ώρα Ελλάδας), ο Δένδιας αναμενόταν να έχει συνάντηση, μεταξύ άλλων, με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στον απόηχο και της αποστολής ελληνικών «Πάτριοτ» και στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, ενώ σήμερα προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει επικίνδυνες για τον λαό αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές στον Περσικό Κόλπο.

Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών ξεχωρίζουν συνάντησή του, αύριο Πέμπτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και τριμερής τους με συμμετοχή και του Ν. Χριστοδουλίδη. Την Παρασκευή, προγραμματίζεται τετραμερής με τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τετραμερής αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα τα οποία θα εξεταστούν «εις βάθος» στον «στρατηγικό διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ