Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του

Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν, από τη ΔΕΘ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάσουν τις «μεγάλες διαφορές» και τους «διαφορετικούς κόσμους» που εκπροσωπεί τάχα η πολιτική τους, η αλήθεια δεν κρύβεται: Πίσω από τις κορόνες, τους διαξιφισμούς και τα συνθήματα, κοινό τους πρόγραμμα είναι η «πράσινη ανάπτυξη» και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Δηλαδή, η στρατηγική για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενάντια στον λαό και τις ανάγκες του.

Αυτήν τη στρατηγική «αμπαλάρουν» και προσπαθούν να σερβίρουν στον λαό, είτε ως «Πράσινη Συμφωνία», είτε ως «Πράσινη Επανάσταση», είτε ως «Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο». Οπως κι αν την ονομάσουν όμως, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι: Ο λαός πληρώνει και θα πληρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα που μπαίνουν ως προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, που η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οτι ο λαός πληρώνει και θα πληρώνει τα «πράσινα» χαράτσια στην Ενέργεια και αλλού, το πανάκριβο ρεύμα των ΑΠΕ, τις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τις συνέπειες στην ενεργειακή ασφάλεια από την επέκταση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Αυτά προβλέπονται στις Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Κοινό τους πρόγραμμα είναι επίσης ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Γι' αυτό στηρίζουν όλοι μαζί την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας, που πολλαπλασιάζει τα ορμητήρια πολέμου στη χώρα μας και μαζί τους κινδύνους για τον λαό, που γίνεται στόχος στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μάλιστα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνδιαμορφώσει αυτή τη Συμφωνία.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη πτυχή της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Για παράδειγμα, το αν η μεταρρύθμιση στην Υγεία, για την οποία όλοι μιλάνε, θα μπει κάτω από τον τίτλο «Νέο ΕΣΥ» (ΝΔ) ή «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία» (ΣΥΡΙΖΑ) ή «Αναγεννημένο ΕΣΥ» (ΚΙΝΑΛ), σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλοι δεσμεύονται από τη στρατηγική των ελάχιστων παροχών από το δημόσιο σύστημα Υγείας και της μικρότερης κρατικής χρηματοδότησης. Τον πυρήνα δηλαδή της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που άφησε απροστάτευτο τον λαό στην πανδημία και ευθύνεται για το σημερινό χάλι στην Υγεία.

Την πολιτική αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ την προωθεί περισσότερο με το «μαστίγιο» και την πυγμή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να αναβαθμίσει το «καρότο», προβάλλοντας στο κεφάλαιο ως «δυνατό του χαρτί» την ικανότητα θωράκισης της «κοινωνικής συνοχής». Αυτόν το στόχο υπηρετούν και οι εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ, που είναι «στάχτη στα μάτια» του λαού, μέσα από την καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων για μια πιο «δίκαιη» τάχα καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα υπηρετεί ταυτόχρονα τα λαϊκά συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ο λαός όμως έχει πλέον πείρα και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από τις διάφορες «συνταγές» της αστικής διαχείρισης και την κυβερνητική εναλλαγή. Με τα μνημόνια, που ψήφισαν και εφάρμοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ «για να ανακάμψει η οικονομία», βίωσε πρωτόγνωρες απώλειες στο εισόδημα, σε εργασιακά και άλλα δικαιώματα.

Σήμερα, με «επεκτατική» δημοσιονομική πολιτική και με το «σύμφωνο σταθερότητας» σε αναστολή, το αντεργατικό πλαίσιο διατηρείται ανέγγιχτο και εμπλουτίζεται με νέα μέτρα, όπως το 10ωρο, τα νέα χτυπήματα στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων. Οι πράσινοι φόροι συμπληρώνουν τους μνημονιακούς και κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Η διέξοδος λοιπόν για τα λαϊκά συμφέροντα δεν βρίσκεται στην αναμονή λύσεων «απ' τα πάνω» ή στην κυβερνητική εναλλαγή. Βρίσκεται στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να ακυρώσει αντεργατικούς νόμους και σχεδιασμούς, να επιβάλει τον δρόμο που υπηρετεί πραγματικά όλες τις σύγχρονες ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ