Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Δημοσιοποιείται η πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία

Eurokinissi

Την πορεία ...προόδου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η 11η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποιείται σήμερα και η επικύρωσή της αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Οκτώβρη.

Παράλληλα, τη μεθεπόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο όπως φαίνεται θα παραμείνει ανοιχτό και για νέες παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, ανάλογα και με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο «Politico» σημείωσε ότι η νέα εκτίμηση της ΤτΕ για το 2021 θα υπερβεί το 6% και ότι στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ «πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία». Βέβαια, όπως και ο ίδιος υπογράμμισε, παρά την όποια ανάκαμψη το ΑΕΠ θα υπολείπεται κατά περίπου 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, δηλαδή όταν εκδηλώθηκε η προηγούμενη καπιταλιστική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη θα συνδυάζεται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - «απελευθέρωση» των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και αυξημένες επενδύσεις στην Εκπαίδευση - καθώς επίσης η ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση.

Εξάλλου, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, επαναλαμβάνει ότι «η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά, καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ». Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, «οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν κρίσιμο στοιχείο αβεβαιότητας καθώς, εάν επιμείνουν, θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, πέρα από την αρνητική επίπτωση στους παγκόσμιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, θα μπορούσε να διαταράξει τις προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας επιχειρήσεων και κρατών με υψηλά επίπεδα χρέους».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η «πράσινη» μετάβαση, η εξωστρέφεια, η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και η καινοτομία - έρευνα αποτελούν τους 5 άξονες για τα δάνεια που θα χορηγήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό αναφέρεται στο «κείμενο των επιλεξιμοτήτων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης», που θα δοθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση τυχόν παρατηρήσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές και φορείς. Τα φτηνά ή και άτοκα δάνεια θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ η κλιμάκωσή τους βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμιά από τις 5 επιλέξιμες κατηγορίες, ή και σε συνδυασμό τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Θυμίζουμε ότι ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και μόλις 20% ίδιας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Συστάσεις από τον ΟΟΣΑ

Επάνοδο σε ρυθμούς ανάκαμψης και μεγέθυνσης βλέπει και ο ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα συνιστά σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες τη συνέχιση της «διευκολυντικής» δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

«Η χαλαρή νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί, αλλά χρειάζεται να υπάρξει ξεκάθαρη καθοδήγηση για τον χρονικό ορίζοντά της και την έκταση που θα γίνει ανεκτή η όποια υπέρβαση του πληθωριστικού στόχου», ενώ «οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει επίσης να παραμείνουν ευέλικτες και να εξαρτώνται από την κατάσταση της οικονομία», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ άλλων οι ρυθμοί μεγέθυνσης για το 2021 και το 2022 αναμένονται στην παγκόσμια οικονομία 5,7% και 4,5%, στην Ευρωζώνη 5,3% και 4,6%, στις ΗΠΑ 6% και 3,9%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 6,7% και 5,2%, στην Ιαπωνία 2,5% και 2,1%, και στη Ρωσία 2,7% και 3,4%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ