Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Οσες φορές ο λαός έδειξε τη δύναμή του και πήρε την τύχη στα χέρια του, μεγαλούργησε

Μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα νεολαίας, αλλά και ανθρώπων όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Ηράκλειο. Κορυφώθηκαν με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου 18/9 στον χώρο του δυτικού parking του Παγκρήτιου Σταδίου, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τράβηξε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, όπου οργανώθηκαν σειρά ξεναγήσεων και συζητήσεων με τίτλο «Σοσιαλισμός: Η ρεαλιστική απάντηση τον 21ο αιώνα! Δεν είναι παραφροσύνη μα το τέλος της παραφροσύνης...». Στον χώρο επίσης λειτούργησαν έκθεση με τίτλο «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», χώρος συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και χώρος αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας. Επίσης συγκεντρώθηκαν δεκάδες υπογραφές ενάντια στην επέκταση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις.

Συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα και κεφάτες συναυλίες με την Ματούλα Ζαμάνη και τον Δημήτρη Μπάση πλαισίωσαν και τις δυο μέρες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, από το οποίο δεν έλειψαν οι αναφορές στον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και στην αντιφασιστική πάλη, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Προκλητική κοροϊδία για τους νέους οι εξαγγελίες της κυβέρνησης


Στην κεντρική ομιλία η Λουίζα Ράζου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους, οι πολιτικές που θα υλοποιούνται θα είναι φαρμάκι για τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αποδείχθηκε και με τα πρωτόκολλα - λάστιχο που συνόδευσαν το άνοιγμα του Τουρισμού, όπου τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων θεωρούνται "κόστος" για την εργοδοσία και για το κράτος περιττή σπατάλη. Κι ας μη μιλήσουμε για το αν και σε πόσους εργαζόμενους, από αυτούς που τελικά έπιασαν δουλειά, τηρήθηκε η κατά τ' άλλα υποχρεωτική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία οι μεγαλοξενοδόχοι σμπαράλιασαν στην κυριολεξία. Την κατάσταση αυτή τη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, όλης της Κρήτης που μετράει ακόμα και νεκρούς από την εξάντληση εργαζόμενους.

Και ενώ η εντατικοποίηση για τους "τυχερούς" που δουλεύουν σπάει όλα τα κοντέρ, όπως και η μαύρη εργασία, στήνεται χορός δισεκατομμυρίων για τις επενδύσεις του τουριστικού κεφαλαίου. Πάνω από 1 δισ. δόθηκε για ανακαινίσεις και άλλα 170 εκατ. για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων ανά την επικράτεια. Στην Κρήτη υπάρχει ξενοδοχειακός όμιλος που εξαγόρασε 5 ακόμα μονάδες σε Κέρκυρα και Μύκονο, την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό στο νησί θα βγάλουν έναν ακόμα χειμώνα με το πενιχρό επίδομα.


Είναι προκλητική κοροϊδία για τους νέους και τις νέες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το λεγόμενο "πρώτο ένσημο", που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε φτηνό "ευέλικτο" εργατικό δυναμικό και τους παραδίδει στη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση χωρίς δικαιώματα, χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς σταθερό ωράριο, με αμέτρητες ώρες απλήρωτης υπερεργασίας να μετατρέπονται σε ρεπό... Μόνο ειρωνεία της νεολαίας αποπνέει η κυβερνητική εξαγγελία για τα δωρεάν GB, για να σερφάρει στις ατέλειωτες ώρες της ανεργίας της.

Γι' αυτό με τον νόμο Χατζηδάκη επιχειρείται ένα συντριπτικό χτύπημα στα συνδικάτα, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προστίθενται νέα εμπόδια στην απεργιακή κινητοποίηση ως μορφή πάλης.

Από την Κρήτη ξεκίνησαν οι απολύσεις εργαζομένων που αρνούνται να δουλέψουν απλήρωτη υπερωρία πέρα από το οκτάωρό τους. Στα Χανιά απολύθηκε γυναίκα ξενοδοχοϋπάλληλος γι' αυτόν τον λόγο. Κατά τ' άλλα ο υπουργός έλεγε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εθελοντικό, διευκολυντικό για τους εργαζόμενους, για να έχουν ελεύθερο χρόνο να μαζέψουν τις ελιές τους, να περάσουν τα μαθήματά τους αν είναι σπουδαστές, να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους και άλλα παρόμοια γραφικά!

Η πολυεθνική αλυσίδα διανομέων φαγητού - ποτού "e-food" αξιοποιεί διατάξεις αυτού του νόμου για να μετατρέπει τις συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε αυτοαπασχόλησης, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ετσι οι εργαζόμενοι βαφτίζονται "συνεργάτες", με ό,τι αυτό σημαίνει για τους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Από την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ
Από την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ
Αυτό είναι το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που βαθαίνει την εκμετάλλευση και δεν θέλουν να αμφισβητηθεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό επιδιώκουν να χτυπήσουν το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα το ταξικά προσανατολισμένο. Για να μην υπάρχουν διεργασίες οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης, να μετατραπούν σε γκέτο τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις, τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία (...)

Και ενώ χιλιάδες Κρητικοί εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες και αγρότες θα παλεύουν να τα βγάζουν πέρα, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι για να αποκτήσουν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και να μη σκοτώνονται στην άσφαλτο θα πρέπει να πληρώνουν και το χαράτσι των διοδίων, αφού ο ΒΟΑΚ θα είναι ένας ακόμα ιδιωτικός δρόμος.

"Φυσικά θα πληρώνουν διόδια οι Κρητικοί, όπως πληρώνουν σε όλη την Ελλάδα", είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ! Μόνο που το φυσιολογικό θα ήταν να μην πληρώνει κανείς και πουθενά διόδια, αφού οι δρόμοι, όπως και το σύνολο των έργων υποδομής, θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιούσια και όχι πεδίο κερδοφόρας δραστηριότητας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Αυτά βέβαια δεν μπορεί να τα υλοποιήσει μία κυβέρνηση που σκοπό έχει να υπηρετεί τη μακροημέρευση της αστικής τάξης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Είτε υλοποιεί νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως η ΝΔ, είτε σοσιαλδημοκρατική όπως προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φάνηκε πολύ περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, όπου και τα δύο κόμματα συναγωνίζονταν για το ποιος μπορεί καλύτερα να υλοποιήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Οσο οι καβγάδες μεταξύ τους δυναμώνουν, τόσο θα στρώνεται το έδαφος της συναίνεσης στις ιεραρχήσεις που η πολιτική και των δύο υπηρετεί (...)

Το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη του λαού

Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Για να μην περάσουν οι απαγορεύσεις της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης σε συνθήκες καραντίνας, για να οργανωθούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στους αντεργατικούς νόμους που νομοθετούσε ακατάπαυστα η κυβέρνηση, όπως το τελευταίο αντεργατικό τερατούργημα, ο νόμος Χατζηδάκης, που πάνω από τα μισά του άρθρα ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ στήριξε τους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών, τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στην καταστολή και στον αυταρχισμό.

Το ΚΚΕ έδωσε τη μάχη να αποκαλυφθεί ότι δεν μπορεί να είναι "νέο" το σχολείο που πετάει έξω από τις σχολές των ΑΕΙ δεκάδες χιλιάδες παιδιά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ούτε είναι "νέο" το σχολείο που χρησιμοποιείται "...για να κάνει μόδα την επιχειρηματικότητα στη νεολαία, που πρέπει να παντρευτεί με το εκπαιδευτικό μας σύστημα...", όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το ΚΚΕ δεν χειροκροτούσε τους υγειονομικούς από τα μπαλκόνια, ήταν μαζί τους όταν κάτω από το υπουργείο Υγείας, φώναζαν "Κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή". Στήριξε τις δεκάδες κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ ενάντια στην υποστελέχωση του νοσοκομείου και τις μετακινήσεις νοσηλευτών, με τις οποίες μπαλώνει η κυβέρνηση τη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων όπως η ΜΕΘ, ενάντια στην εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους.

Το ΚΚΕ πιστεύει στη δύναμη του λαού, τον εμπιστεύεται, κι ας φαίνεται σήμερα ότι δεν εμπιστεύεται ο ίδιος τον εαυτό του. Μπορεί ο αρνητικός συσχετισμός να βαραίνει, αλλά μέσα στις δυσκολίες αχνοφαίνονται ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η λαϊκή αυτενέργεια όπου εκδηλώνεται μπορεί να δώσει θαυμάσια παραδείγματα αγωνιστικής ανάτασης. Τέτοια είναι η αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε μεταξύ των πυροπαθών στη βόρεια Εύβοια, όπου κυριολεκτικά έσωσε ο ένας το χωριό του άλλου, όπως και η πανελλαδική υλική και όχι μόνο αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκφράζεται από συνδικάτα και φορείς.

Δεν τους χρειαζόμαστε! Οσες φορές ο λαός έδειξε τη δύναμή του και πήρε την τύχη στα χέρια του, μεγαλούργησε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ