Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό

Εκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ που θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα κυκλοφορήσει έκδοση με τα υλικά της Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με θέμα: «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό».

Η έκδοση, που επιμελήθηκε η Επιτροπή του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, περιλαμβάνει την Απόφαση του ΚΣ, τις ομιλίες των μελών του, την παρέμβαση του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλους της ΚΕ, καθώς και την παρέμβαση της Ελένης Μπέλλου, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στον πρόλογο: «Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να ενισχύσει την προσπάθεια για σταθερά βήματα στη διαδικασία αφομοίωσης των θέσεων του Κόμματος για το γυναικείο ζήτημα από τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, η οποία σχετίζεται και με το βαθμό κατανόησης της ταξικής φύσης του. Επιδιώκει να ενισχύσει την καθοδηγητική έγνοια για τη διαμόρφωση αντοχής, σταθερής συμμετοχής κι εξέλιξης των γυναικείων μελών και στελεχών της ΚΝΕ σε όλη την οργανωμένη τους ζωή από την αρχή της ένταξής τους σε αυτήν, την ολόπλευρη στήριξή τους απέναντι στις δυσκολίες που συναντούν στην οργανωμένη πάλη».

Σε ποιους απευθύνεται η έκδοση;

Σε κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για τις σύγχρονες μορφές της ανισοτιμίας της γυναίκας, που αναζητά την αιτία των διακρίσεων σε βάρος τους. Είναι μια αφορμή για να μάθουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας.

Στους νέους και τις νέες που προβληματίζονται γύρω από σύνθετα κοινωνικά ζητήματα για την οικογένεια, για τον γάμο, για τις σχέσεις των δύο φύλων, ώστε να διαμορφώσουν «αντισώματα» απέναντι στον ανορθολογισμό, ο οποίος αναπαράγεται από όλα τα «κανάλια»: Από μαθήματα στα πανεπιστήμια, από εργαστήρια δεξιοτήτων στα σχολεία, από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.α.

Σε κάθε νέα και νέο που οργίζεται με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών στον χώρο δουλειάς, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Που αγανακτεί με τα σάπια πρότυπα που καλλιεργεί το σύστημα για τη γυναίκα και τον άνδρα μέσα από τον πολιτισμό, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα ριάλιτι. Ο προβληματισμός χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Η συζήτηση χρειάζεται να στραφεί στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που «γεννούν» δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους.

Σε κάθε νέο και νέα, για να δυναμώσει το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό». Σε αυτή την κοινωνία διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας στην εργασία, στη μόρφωση, στην προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο. Για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους χειραφετημένες οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Στους νέους και τις νέες που θέλουν να γνωρίσουν τη δράση της ΚΝΕ για τις ανάγκες των μαθητριών, των φοιτητριών, των νέων εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα της Οργάνωσης, αλλά και μέσα από τη δράση των μελών της ΚΝΕ στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και στα μαθητικά συμβούλια.

Ξεχωριστή σημασία έχει η δραστηριότητα της ΟΓΕ, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, που με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις και τη δράση της μπορεί να εμπνεύσει στη συλλογική οργάνωση χιλιάδες νέες κοπέλες που ασφυκτιούν στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία. Ιδιαίτερα το Δελτίο της ΟΓΕ δίνει την ευκαιρία σε κάθε νέα, ιδιαίτερα στις γυναίκες μέλη της ΚΝΕ, να γνωρίσουν τις θέσεις της, που αποτυπώνονται και στο σύνθημα του Συνεδρίου της ΟΓΕ που πραγματοποιείται τον Οκτώβρη: «Με πυξίδα τις ανάγκες μας, δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».

Στα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί, να κατανοήσουμε βαθύτερα τις θέσεις του Κόμματός μας. Για να διακρίνουμε και να αποκαλύπτουμε την ταξική ρίζα της ανισοτιμίας των γυναικών, εκλαϊκευτικά παίρνοντας υπόψη την ηλικία, την κοινωνική πείρα των νέων που απευθυνόμαστε. Η Σύνοδος του ΚΣ ανέδειξε τις απαιτήσεις για αναβαθμιστεί η ιδεολογική - πολιτική αντιπαράθεση με τις αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Ολα τα παραπάνω αφορούν τη δουλειά όλων των καθοδηγητικών οργάνων της ΚΝΕ, ιδιαίτερα των γυναικείων στελεχών, ώστε σταθερά να διαπερνά η εξειδικευμένη δουλειά στις νέες γυναίκες κάθε πλευρά της οργανωμένης ζωής και δράσης.

«Ναι, είναι όρος και προϋπόθεση να αναβαθμιστεί η παρέμβασή μας στις νέες γυναίκες και σε ό,τι τις απασχολεί, για να καταφέρουμε να παίξει η ΚΝΕ τον πρωτοπόρο ρόλο της ως επαναστατικής Οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ. Γιατί παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, και πρέπει να αποτυπωθεί και να χαρακτηρίσει κάθε πλευρά της καθοδηγητικής μας σκέψης, το δίδαγμα που έβγαλαν οι Μαρξ - Ενγκελς τα χρόνια των μεγάλων επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών στη Γαλλία του 18ου και 19ου αιώνα, πως "οι μεγάλες κοινωνικές ανατροπές είναι αδύνατες χωρίς το γυναικείο προζύμι"» (από την παρέμβαση του Ν. Αμπατιέλου).

«Οσο πιο ολοκληρωμένα - και όχι μονόπλευρα - αφομοιώνουμε την αντίληψή μας για το γυναικείο ζήτημα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καθοδηγητικά τη σύγχρονη έκφρασή του, που αντανακλάται και στη συμμετοχή των γυναικών στην ΚΝΕ» (παρέμβαση της Ελ. Μπέλλου).

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να βρουν την έκδοση στο Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, «Κόκκινη Γωνιά», που θα λειτουργεί για ακόμη μια χρονιά στο χώρο του Φεστιβάλ. Για μια ακόμη χρονιά στο Στέκι οργανώνονται ξεναγήσεις στην έκθεση με θέμα: «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ