Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εγινες ένας από τους στύλους τους αμέτρητους του μεγάλου έργου του συντροφικού»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος το επιθυμούσε, θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, και η Κρήτη ετοιμάζεται να τον υποδεχτεί. Αν και γνώρισε το νησί μεγάλος, εντούτοις η κρητική καταγωγή του πατέρα του και η μικρασιατική, βέβαια, της μητέρας του τον καθορίζουν ουσιαστικά από τα παιδικά του κιόλας χρόνια. «Από την Κρήτη πήρε την επική μεγαλοστομία και λεβεντιά που σφραγίζει τους ρυθμούς του», όπως είχε αναφέρει κάποτε ο Μ. Χατζιδάκις. Αστειευόμενος, μάλιστα, έλεγε ότι από έναν πρόγονό του, τον Θεοδωρομανώλη, ξακουστό λυράρη στην Κρήτη των τελών του 1800, πήρε την έφεσή του για τη μουσική. Την Κρήτη, πρώτη φορά, την γνώρισε και την επισκέφθηκε μετά τη Μακρόνησο. Σε αυτόν τον τόπο, στον Γαλατά Χανίων, «γιάτρευε» τις πληγές του μετά από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη στη Μακρόνησο...

Η Κομματική Οργάνωση Κρήτης και η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον χαμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Σπύρο Αγριμάκη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων, τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, και τον Δημήτρη Ανθούση, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά, επισκέφθηκε το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», γράφοντας συλλυπητήριο κείμενο στο βιβλίο που έχει ανοίξει στον χώρο, για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που η ζωή και το έργο του έχουν δεθεί και θα συνεχίσουν να συνοδεύουν και να εμπνέουν τους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Αντίστοιχα, τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο περιοδείας του κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ έγραψε την παρακάτω συλλυπητήρια δήλωση για την αναντικατάστατη απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη:

«Εριξες το δαχτυλίδι σου αρραβώνα, μέσα στο κανάλι του λαού

Εγινες ένας από τους στύλους τους αμέτρητους του μεγάλου έργου του συντροφικού.

(Παράφραση από τον "Δουλευτή" του "Δωδεκάλογου του Γύφτου", του Κωστή Παλαμά).

Αθάνατος Μίκη!

Με τη μουσική σου θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, ώσπου "να σημάνουν οι καμπάνες" της κοινωνικής απελευθέρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ