Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
Τα «μεγάλα μεγέθη»

Ετσι είναι. Τα «Μεγάλα Μεγέθη» έχουν πραγματική αξία. Μένουν στο τέλος. Κρίνουν τελικά. Και μεγάλα μεγέθη δεν είναι τα βασικά πόστα. Τα υψηλά αξιώματα. Τα κορυφαία βραβεία. Η καθολική αναγνώριση. Τα δυνατά χειροκροτήματα.

Εκεί όπου το μπόι του Ανθρώπου αναμετριέται με τα Δύσκολα, μεγάλα γίνονται τα μικρά. Το χιλιοδιπλωμένο χαρτάκι με το μήνυμα προς τους συναγωνιστές της Αντίστασης που κουβαλούσε, κρυμμένο σαν ιερό φυλαχτό στον κόρφο του, ο ατρόμητος ΕΠΟΝίτης. Το τουφέκι που κρατούσε γερά στα νεανικά του χέρια ο γενναίος Αγωνιστής του Δεκέμβρη. Το τσιγάρο που μοιράστηκε με τους συντρόφους στις φυλακές και τις εξορίες ο αλύγιστος Αντάρτης. Το κόκκινο βιβλιάριο που απέκτησε παλεύοντας σκληρά μέσα στα πεδία της ταξικής μάχης και μ' αυτό, ως «Μεγάλο Παράσημο», παράγγειλε πως θέλει να «φύγει» από τούτο τον κόσμο.

Ετσι είναι. Τελικά, για τον Μέγιστο Μίκη, αυτά τα Μικρά ήταν τα Μεγάλα. Γιατί γνώριζε και το είχε, πολλές φορές, δηλώσει, πως αυτά τον έκαναν πρόσφορο και ικανό ν' αφουγκράζεται τον λαό και ν' ακουμπάει στην πλάτη του. Κι έτσι κατάφερε να ανυψωθεί ως Ανθρωπος και να μεγαλουργήσει ως Μουσικός.

Οσοι επιχειρούν ν' αποσυνδέσουν το τεράστιο Εργο του από την αγωνιστική Ζωή του, επικαλούμενοι, ίσως, τις «λεπτομέρειες» στις οποίες ο ίδιος αναφέρεται στο τελευταίο γράμμα προς το Κόμμα του, κάνουν λάθος, αν δεν ενεργούν «εκ του πονηρού». Ο Μίκης, ξέροντας ότι μετά το θάνατό του πολλοί θα θελήσουν να τον παρουσιάσουν ως πολιτικά «ανένταχτο» και καλλιτεχνικά «ουδέτερο», φρόντισε, λίγο πριν κλείσει τα μάτια του, να βάλει εκ των προτέρων «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του». Κι όσο κι αν αυτό προσπαθούν να το αποσιωπήσουν και να το αποκρύψουν, δεν θα τα καταφέρουν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org