Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες για «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ενώ Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν προχωρούν σε στρατιωτικές ασκήσεις

Το ζήτημα της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, και του Ρώσου συμπροέδρου της Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ιγκόρ Χοβάγιεφ.

Από τη δεκαετία του '90 η Ρωσία συμπροεδρεύει μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, ενώ μετά την ένοπλη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν το περσινό φθινόπωρο υπογράφτηκε μια εύθραυστη «ειρηνευτική» συμφωνία με διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο, τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν που προέκυψαν μετά τον πόλεμο δεν έχουν καθοριστεί και συχνά σημειώνονται περιστατικά έντασης με πυροβολισμούς, τραυματίες και νεκρούς.

Το αρμένικο ΥΠΕΞ και ο Ρώσος συμπρόεδρος συζήτησαν ένα «ευρύ φάσμα ζητημάτων επίλυσης της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τόνισαν τη σημασία της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας με τη μεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ». Εξάλλου ο Μιρζογιάν τόνισε την αναγκαιότητα για «άνευ όρων επαναπατρισμό των Αρμενίων, πολιτικών ομήρων και άλλων κρατουμένων».

Για το ίδιο ζήτημα ο Χοβάγιεφ συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν.

Στο μεταξύ, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, η οποία στήριξε ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν στην τελευταία σύγκρουση, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Λατσίν του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή επαφής των δυο πλευρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα, ελέγχοντας την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ