Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Εντείνουν τη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία

Ξεκινούν την Παρασκευή οι στρατιωτικές ασκήσεις «Zapad 2021», ενώ εντείνεται η «μεταναστευτική» αντιπαράθεση με την ΕΕ

Η Ρωσία εντείνει τη στρατιωτική ετοιμότητα και τις συμμαχίες της, καθώς οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός με το ευρωατλαντικό μπλοκ σε διάφορα μέτωπα, από την Κεντρική Ασία μέχρι την Ανατολική Ευρώπη.

Ενόψει των στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad 21» («Δύση 2021»), που ξεκινούν την Παρασκευή στα δυτικά ρωσικά σύνορα, αλλά και στο φόντο της «μεταναστευτικής κρίσης» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, οι Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία καλούν την ΕΕ να «αυστηροποιήσει» τη στάση της, με ενδεχόμενες νέες κυρώσεις απέναντι στη Λευκορωσία.

Η ΕΕ και τα κράτη της που συνορεύουν με τη Λευκορωσία κατηγορούν το Μινσκ για «υβριδικό πόλεμο», με εργαλειοποίηση μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα με τη συγκατάθεση της Λευκορωσίας και καταστέλλονται και από τις δύο πλευρές. Η Λευκορωσία από την πλευρά της «απαντά» με αυτόν τον τρόπο στις πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν την περασμένη άνοιξη.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Λιθουανίας ζήτησε επιπρόσθετες κυρώσεις για την αεροπορική εταιρεία «Belavia» και για όσους ευθύνονται για τη «μεταναστευτική κρίση».

«Είναι μια υβριδική επίθεση στα σύνορά μας, όπου το κράτος απαγάγει ανθρώπους, τους δίνει βίζες και τους σπρώχνει στην παραμεθόρια περιοχή», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Λετονός υπουργός Αμυνας Αρτις Πάμπρικς.«Αυτό είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων "Zapad 2021", που θα διεξαχθούν στο ίδιο σημείο, στα σύνορα της ΕΕ», πρόσθεσε, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις για τις ασκήσεις έκανε και ο Πολωνός πρέσβης της ΕΕ

Την ίδια ώρα, βέβαια, και το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με ενδεικτική την πρόσφατη άσκηση «Defender Europe 2021».

Στο μεταξύ, δύο στελέχη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, η Μαρία Κολεσνίκοβα και ο Μαξίμ Ζνακ, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών με κατηγορίες για «εξτρεμισμό και παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας». Η Κολεσνίκοβα είχε συλληφθεί πριν από μήνες, όταν βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στα σύνορα με την Ουκρανία. Για «πολιτικά υποκινούμενη» καταδίκη έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ενώ το γεγονός κατήγγειλαν επίσης η ΕΕ και η Βρετανία.

Σε αυτό το φόντο και με διευρυμένη ατζέντα, ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της «Κρατιδιακής Ενωσης» σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

«Περίπλοκη» η κατάσταση στην Κεντρική Ασία

Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει στο Μινσκ ο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), το «αμυντικό» σύμφωνο στο οποίο ηγείται η Ρωσία, και συγκεκριμένα η Επιτροπή για τη Στρατιωτική - Οικονομική Συνεργασία. Στη στρατιωτική «συμμαχία» συμμετέχουν ακόμα Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Η Ρωσία και τα κράτη του Οργανισμού εντείνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το «ντόμινο» που ενδέχεται να επηρεάσει την Κεντρική Ασία. Μετά από απανωτές ασκήσεις σε Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, χτες ανακοινώθηκε ότι το Καζακστάν θα φιλοξενήσει κοινές ασκήσεις αεράμυνας (Combat Commonwealth 2021) το διάστημα 14 - 25 Σεπτέμβρη. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν δυνάμεις από Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

Χτες η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης του CSTO ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις (Rubezh 2021) στο Κιργιστάν, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 στρατιωτών από Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν και Τατζικιστάν.

«Η στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στη ζώνη ευθύνης του CSTO παραμένει περίπλοκη», ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία, εξαιτίας της ανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, που συνορεύει με το Τατζικιστάν, και της «υψηλής δραστηριότητας από τη διεθνή τρομοκρατία και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό», αναφέρει ο CSTO.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) πίσω από την επίθεση της 23ης Αυγούστου σε αγωγό φυσικού αερίου της Κριμαίας βρίσκεται η Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της οργάνωσης «Μejlis», των Τατάρων της Κριμαίας, που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, κάτοικοι της Κριμαίας που συνελήφθησαν την περασμένη βδομάδα ομολόγησαν. Η ΕΕ κατήγγειλε συλλήψεις με «πολιτικά κίνητρα» και καλεί τη Ρωσία «να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Κριμαίας».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ