Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και οι κόκκινες κάρτες

...Και όταν αρχίσει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, κάποιοι όντως θα πλουτίσουν, αλλά εκείνοι που θα χάσουν θα είναι πάνω απ' όλα οι ασθενείς.

Ηδη, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νόμο για την πιστοποίηση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και σχεδιάζει να «δίνει πράσινες, κόκκινες και κίτρινες κάρτες» στα νοσοκομεία, ανάλογα με την αξιολόγησή τους. Αν, λοιπόν, κριτήριο των αξιολογήσεων αποτελέσουν και τα έσοδα απ' τα ιδιωτικά ιατρεία, τότε τα μικρά νοσοκομεία θα εισπράξουν τις κόκκινες κάρτες και θα «αποβληθούν» και απ' αυτό το κουτσουρεμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το κράτος συμμετέχει, μόλις με 6,4% στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, που φτάνουν στα 500 δισ. το χρόνο. Οι λειτουργικές δαπάνες, που αποτελούν το 35% των συνολικών δαπανών των νοσοκομείων, καλύπτονται κατά 93,6% από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων, τα οποία προέρχονται απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να λειτουργήσει τα νοσοκομεία σε εντελώς ανταποδοτική βάση και να καλύπτει απ' τα ίδια έσοδα και τη μισθοδοσία των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ