Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελία για «κατασκήνωση» χωρίς άδεια και προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας

Τη λειτουργία «κατασκήνωσης» για ΑμεΑ,«η οποία λειτουργεί χωρίς άδεια και κατ' επέκταση χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, στο Χαλκούτσι Ωρωπού, στα πλαίσια επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού κέντρου ειδικών θεραπειών "Αστεριών Δράσεις"», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Την καταγγελία προσυπογράφει και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει το ΣΕΜΙΣΕΑ, στη συγκεκριμένη «κατασκήνωση» υπάρχουν ΑμεΑ (6 - 22 ετών) που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, νοητικής υστέρησης, επιληψίας, αρκετά παιδιά παίρνουν φαρμακευτική αγωγή και η πλειοψηφία είναι μη λεκτικά παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Στις 16 Ιούλη, το Σωματείο δέχτηκε σχετική καταγγελία από μέλη του που εργάστηκαν εκεί την κατασκηνωτική περίοδο 11/6 - 17/6, «χωρίς μάλιστα να υπογράψουν κάποια σύμβαση εργασίας και χωρίς να τους έχει ζητηθεί να υποβληθούν σε Covid test ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν ξεκινήσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους».

«Οι συνάδελφοι», προσθέτει, «είχαν ήδη πραγματοποιήσει ανώνυμες (για ευνόητους λόγους) τηλεφωνικές καταγγελίες σε ΕΟΔΥ, δήμο Ωρωπού, Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να επιληφθεί κανείς την υπόθεση».

Οπως επισημαίνει το ΣΕΜΙΣΕΑ, οι καταγγελίες αφορούν:

-- Ακαταλληλότητα του χώρου: «Η "κατασκήνωση" είναι στην πραγματικότητα ένα ιδιωτικό παλιό διώροφο σπίτι με αυλή, χωρίς προσβασιμότητα και ειδικές υποδομές για ΑμεΑ, με έκθετα επικίνδυνα σημεία (σίδερα, τσιμέντο, αγκάθια) σε όλη την περίμετρό του (...) δεν διέθετε στοιχειώδεις υποδομές πυρασφάλειας, ούτε προηγήθηκε κάποια εκπαίδευση του προσωπικού για την περίπτωση κινδύνου. Δεν διέθετε καν επαρκή αριθμό δωματίων / κρεβατιών για τα παιδιά και τους συνοδούς που φιλοξενούσε, με αποτέλεσμα παιδιά να κοιμούνταν δυο - δυο σε μονά κρεβάτια ή σε στρώματα στο πάτωμα στη σαλονοκουζίνα (...) Το μοναδικό "λειτουργικό" μπάνιο του κτιρίου στον 2ο όροφο ήταν τυπικό μπάνιο σπιτιού με μόλις μία λεκάνη και μία ντουζιέρα, κοινό για συνοδούς και παιδιά, με εκτεθειμένα τα απορρυπαντικά σε σημεία προσβάσιμα από τα παιδιά».

-- Απουσία επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού: «Στο χώρο δεν υπήρχε γιατρός ή νοσηλευτής, καθαρίστρια, μαγείρισσα, ναυαγοσώστης ή έστω κάποιος που να γνωρίζει από πρώτες βοήθειες, παρά το ότι τα παιδιά συνοδεύονταν σε εξωτερικές δραστηριότητες, π.χ. θάλασσα. Την ευθύνη για όλα τα παραπάνω είχαν οι συνοδοί, οι οποίοι παράλληλα έπρεπε να οργανώνουν δραστηριότητες, να ψυχαγωγούν τα παιδιά, να τα ταΐζουν, να τα αλλάζουν και να είναι υπεύθυνοι για να μην προκληθεί ατύχημα. Το βαν του κέντρου ήταν ένα συμβατικό νοικιασμένο 9θέσιο, που δεν το οδηγούσε επαγγελματίας οδηγός».

Επιπλέον, «οι γονείς δεν παρέδωσαν τα παιδιά τους στον χώρο της κατασκήνωσης, αλλά σε άλλο προσυμφωνημένο σημείο, μισή ώρα μακριά, και οι θεραπευτές τα μετέφεραν έως το σπίτι».

Μετά τις καταγγελίες, την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΜΙΣΕΑ και του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής επισκέφτηκε τον χώρο. Ακολούθησε συνομιλία με την εργοδότρια, κλήση της αστυνομίας από την ίδια και κατάθεση των δύο πλευρών στο Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού.

Προχτές το Σωματείο προχώρησε και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηλιούπολης - Δάφνης,«η οποία μας ενημέρωσε πως για το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο υπάρχει και περσινή καταγγελία για την ίδια εποχή».

Το ΣΕΜΙΣΕΑ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ απαιτούν να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής Ειδικής Αγωγής και διεκδικούν: Αμεσα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ζωτικές ανάγκες των οικογενειών για επαρκείς, δωρεάν δομές Ειδικής Αγωγής, αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Θερινές κατασκηνώσεις με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Κάλυψη των αναγκών και των οικογενειών με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για διακοπές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πραγματικοί ένοχοι παριστάνουν τους αθώους και ανήξερους(2023-08-09 00:00:00.0)
Παρεμπόδισαν εξόρμηση συνδικαλιστών(2021-06-16 00:00:00.0)
Παρεμπόδισαν εξόρμηση συνδικαλιστών(2021-06-16 00:00:00.0)
Παναναπηρικό συλλαλητήριο αύριο στο Σύνταγμα(2020-07-14 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στην Ειδική Αγωγή(2016-06-22 00:00:00.0)
Σε τροχιά υποβάθμισης και συρρίκνωσης(2014-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ