Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καταγγελία για τη νέα φορολογική ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων

Τη νέα ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων, με τη φορολόγηση των ήδη πετσοκομμένων αναδρομικών, καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις OAEE - Δημοσίου - ΙΚΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ, απαιτώντας να μην επιβληθεί το υπέρογκο χαράτσι σε βάρος χιλιάδων δικαιούχων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «για πάνω από 10 χρόνια οι συνταξιούχοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων έχουν τραβήξει τα πάνδεινα. Οι περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, του ΕΚΑΣ, σε φάρμακα, υγεία, η ληστεία των ταμείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η θανατηφόρα φορολογία και πολλά άλλα τσάκισαν τη ζωή μας».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν πως «παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα τσακίζονται, αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των προϊόντων και η ακρίβεια έχει φθάσει στα ύψη, εξαφανίζοντας τις πενιχρές συντάξεις μας, που για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν φτάνουν να περάσουν το 15ήμερο. Είναι καθαρό ότι για την ακρίβεια δεν φταίνε οι αποδοχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων αυτών που στην ουσία δημιουργούν τον πλούτο, αλλά αυτοί που συσσωρεύουν τα κέρδη και υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κι αυτό επιχειρούν επιμελώς να κρύψουν οι κυβερνήσεις».

Καμιά φορολόγηση στα πετσοκομμένα και άτοκα αναδρομικά

Ειδικά για το ζήτημα της φορολόγησης των αναδρομικών, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν:

«Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί νέα ληστεία για τους συνταξιούχους μέσα από το σύστημα φορολογίας. Με αριστοτεχνικό τρόπο προσπαθεί, αξιοποιώντας το άθλιο φορολογικό σύστημα, να εισπράξει υπέρογκα ποσά από τις συντάξεις. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων που ακέραια την ευθύνη φέρουν όλες οι κυβερνήσεις. Για όλα αυτά εκφράζουμε την αντίθεσή μας και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη τακτική.

Η θέση μας είναι: Οσα ποσά προέρχονται από την αναδρομική καθυστέρηση των συντάξεων, να μη φορολογούνται, γιατί πέρα από την ευθύνη της καθυστέρησης που είναι δική της, τα αναδρομικά αυτά καταβάλλονται στους συνταξιούχους άτοκα.

Για τα αναδρομικά που προέκυψαν από το 11μηνο του 2015 - 2016 σε όσους έχουν καταβληθεί, πέραν από το ότι και αυτά δεν πρέπει να φορολογούνται, εδώ υπάρχει μέγα πολιτικό πρόβλημα, γιατί με πολιτική απόφασή της η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει τα Δώρα και τις επικουρικές που πρέπει άμεσα να καταβληθούν.

Από τη μεριά μας θεωρούμε όλο το φορολογικό σύστημα άδικο και η θέση μας είναι άμεσα να γίνουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με μεγαλύτερη απαλλαγή των φορολογικών βαρών από τους συνταξιούχους, εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org