Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ενισχυθεί η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Κεφαλονιάς

Την οικονομική ενίσχυση της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Κεφαλονιάς ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης Ν. Κεφαλονιάς, έχοντας κλείσει εκατόν ογδόντα (180) χρόνια ζωής, παρέχει αδιάλειπτα δωρεάν Μουσική Παιδεία στους νέους του Ληξουρίου και όλης της επαρχίας, ενώ είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της.

Το συγκεκριμένο σωματείο είναι μία από τις "κλασικές" εκπαιδευτικές φιλαρμονικές σχολές των Επτανήσων, που συντηρείται για δύο αιώνες "πεισματικά" από την αγάπη, τις εισφορές και τις θυσίες της μικρής κοινωνίας, με πλήθος οικονομικών και άλλων ειδικών προβλημάτων που όξυναν εκτός των άλλων και οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί του 2014, "Ιανός" κ.ά.).

Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης έχει δεχτεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα, με αποτέλεσμα η πολύχρονη δραστηριότητά της να κινδυνεύει να ακυρωθεί. Εχοντας σιγήσει (με την εκπαίδευση και τις δημόσιες εκδηλώσεις να μην πραγματοποιούνται), συσσωρεύτηκαν σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω οικονομικής στενότητας, ο αρχιμουσικός, που είναι ο μόνος εργαζόμενος και κυριολεκτικά το μόνο μέσο προς επίτευξη του εκπαιδευτικού - καταστατικού σκοπού της, ενώ καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν μπορεί να του εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αξιοπρεπής αμοιβή του. Παράλληλα ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση οργάνων, αλλά και τα πλείστα άλλα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν, οδηγούν το ιστορικό σωματείο στην άρση της λειτουργίας του.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που από τη μια φτωχοποίησε τον λαό και από την άλλη επιδίωξε συνειδητά να αποσυρθούν κράτος, Περιφέρεια και δήμοι από την οικονομική ενίσχυση του Πολιτισμού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και τη χορηγία σε όλο το εύρος του, έχουν φέρει και την ιστορική Φιλαρμονική στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών απειλώντας την επιβίωσή της. Η μέχρι σήμερα ιστορική και πολύχρονη προσφορά του συγκεκριμένου σωματείου και το γεγονός ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού γίγνεσθαι της επαρχίας Πάλλης, αλλά και όλου του Νομού Κεφαλονιάς, κάνει αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον σαν Φιλαρμονική Σχολή, σαν ένα εκπαιδευτήριο και ένα μουσικό εργαστήρι που θα εκπαιδεύει τη νεολαία και θα ομορφαίνει τη ζωή των κατοίκων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε επειγόντως να ενισχυθεί οικονομικά η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης, για να καλύψει τουλάχιστον τις άμεσες ανάγκες της και να μην άρει τη λειτουργία της σε αυτό το δύσκολο διάστημα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις και για τη μελλοντική της λειτουργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ