Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Καλεί σε κινητοποίηση για την προστασία του συγγενικού δικαιώματος των μουσικών

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού προχωρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Παρασκευή 2 Ιούλη, στις 11 το πρωί, για το φλέγον ζήτημα της προστασίας και κατοχύρωσης των συγγενικών δικαιωμάτων στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η κινητοποίηση γίνεται σε μια περίοδο που αναμένεται σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση, το οποίο θα ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία για το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, που δεν αφορά επί της ουσίας την προστασία των δημιουργών, ερμηνευτών και εκτελεστών, αλλά αντίθετα κύριο μέλημά της είναι η διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τους τομείς της παραγωγής οπτικοακουστικών και μουσικών έργων, των εκδόσεων και του έντυπου Τύπου.

Οπως σημειώνει ο ΠΜΣ στο κάλεσμά του, «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να χτυπηθεί το συγγενικό δικαίωμά μας στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" στη νέα εποχή του "ψηφιακού" πολιτισμού.

Μάλιστα, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, είναι πια θεσμός η απαλλοτρίωση του δικαιώματος συναδέλφων μας με τρομοκρατικό και καταχρηστικό τρόπο, τόσο από την ίδια τη Λυρική Σκηνή (εποπτευόμενο φορέα του κράτους) όσο και από άλλους εργοδότες και τηλεοπτικές παραγωγές. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιον θα ευνοήσει για άλλη μια φορά το άνοιγμα της αγοράς και στον διαδικτυακό κόσμο.

Δεν χωράει καμία αναμονή. Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού να πάρουν θέση για τα αιτήματά μας προς τη Λυρική Σκηνή και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, όσο και για το συγγενικό δικαίωμα μέσα από τη διαδικτυακή αναπαραγωγή».

Παράλληλα, μαζί με άλλα σωματεία και δεκάδες μουσικούς ο Σύλλογος υπογράφει επιστολή προς την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής, όπου καταγγέλλει την καταχρηστική πρακτική της (καλεί τους μουσικούς να υπογράψουν συμβάσεις που παραχωρούν χωρίς αμοιβή τα συγγενικά τους διακαιώματα) και θέτει τα αιτήματα των μουσικών προς τη διοίκησή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ