Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαινιάστηκε ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων στην Πάτρα

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου»

Από τα εγκαίνια
Από τα εγκαίνια
Ο δήμος Πατρέων ανακαίνισε ριζικά το χώρο των Παλαιών Σφαγείων, τον οποίο παρέλαβε λεηλατημένο και πλέον ανοίγει επίσημα τις πύλες του, προσφέροντας ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στους Πατρινούς και τους επισκέπτες, κύτταρο εκπαίδευσης, δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας, και θα αποτελέσει πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

«Φτιάξαμε ξανά το χώρο όπως τον ονειρευτήκαμε να έχει η πόλη μας» σημείωσε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ανέφερε ακόμα ότι οι χώροι των πολιτιστικών υποδομών στην Πάτρα θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό (πολιτιστικοί χώροι στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στο χώρο του Λαδόπουλου, στις πρώην σταφιδαποθήκες, στο Αρσάκειο, στο Εργοστάσιο Τέχνης). Ολα αυτά, όμως, όπως ανέφερε, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. «Δεν αρκεί να τα χτίσεις, χρειάζεται να τα γεμίσεις με ανθρώπους να μπορούν να λειτουργήσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μας απαγορεύουν τις προσλήψεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να έχουμε κτίρια, να σχεδιάζει ο δήμος για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και από την άλλη οι κυβερνώντες να αποφασίζουν ότι οι ανάγκες στη ζωή των ανθρώπων είναι μόνο ίσα ίσα να επιβιώνουν και τον πλούτο τον οποίο οι εργαζόμενοι δημιουργούν να το απολαμβάνουν κάποιοι λίγοι. Αυτό χρειάζεται ανατροπή. Αν αυτό δεν ανατραπεί, σίγουρα θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».

Στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων θα φιλοξενηθεί το τριήμερο τζαζ εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και η «αυλαία» θα ανοίξει την Πέμπτη 1η Ιούλη, με «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου».

Στη συναυλία βασικοί συνεργάτες του Θάνου, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους, προσεγγίζουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε: Μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του συνθέτη προς τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, αντιμετωπίζοντας την πρωτοπορία ως μια συνεχή διαδικασία. Αλλωστε, ο ίδιος υποστήριζε πάντα ότι η φόρμα συμβαδίζει με την εποχή της: «Η διεύρυνση των ορίων επιχειρείται συνεχώς στη μουσική. Κι αυτό είναι η πραγματική πρωτοπορία. Και δεν αποτελεί πρωτοπορία η ανακάλυψη ενός εντελώς καινούριου πράγματος που δεν έχει προϋπάρξει. Ολα έχουν υπάρξει».

Παίζουν: Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά). Τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος.

Γενική είσοδος 10 ευρώ. Ανεργοι, φοιτητές, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών: 7 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ