Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στο «κόκκινο» η μάχη για την αυριανή πανεργατική απεργία
  • Καθολική η κατακραυγή για το νομοσχέδιο - τερατούργημα
  • Η μία μετά την άλλη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μετατρέπουν σε απεργία τις στάσεις εργασίας που είχαν αποφασίσει

Από τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη
Από τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιούνη
Με περισσότερη ορμή και δύναμη, με παρακαταθήκη τη μεγάλη πανεργατική απεργία της 10ης Ιούνη, σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν αύριο Τετάρτη εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, την ώρα που θα μπαίνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, απαιτώντας να πεταχτεί στα σκουπίδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πανεργατική κατακραυγή έναντι του νομοσχεδίου και η δράση των σωματείων σε όλη τη χώρα αναγκάζουν τις ηγεσίες μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων να μετατρέψουν σε 24ωρη απεργία τις αποφάσεις που αρχικά είχαν πάρει για στάσεις εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΑΔΕΔΥ. Η παρακαταθήκη από τη μεγαλειώδη απεργία και τη μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια την περασμένη Πέμπτη δεν αφήνει περιθώρια αποκλιμάκωσης, όπως επιδίωκε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, κι έτσι αύριο δίνεται ξανά η δυνατότητα στην εργατική τάξη, σε όλο το λαό να πλημμυρίσει τους δρόμους, να διατρανώσει ότι το νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» θα καταλήξει εκεί που του αξίζει.

Η προηγούμενη απεργία γέμισε αισιοδοξία εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους σε ηλικία, που για πρώτη φορά κατέβαιναν σε κινητοποίηση, ενώ τα γεμάτα εργατόκοσμο, ζωντάνια και μαχητικότητα μπλοκ των συνδικάτων διέλυσαν για μια ακόμα φορά το παραμύθι των κυβερνήσεων ότι οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για τα συνδικάτα, καθώς και την κατασυκοφάντηση της συνδικαλιστικής δράσης. Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε απεργιακή κινητοποίηση, έδωσαν απάντηση στο «τίποτα δεν γίνεται», στη μοιρολατρία που καλλιεργούν η εργοδοσία και τα επιτελεία της.

Μαζική εξόρμηση σε γειτονιές της Αθήνας με το απεργιακό κάλεσμα
Μαζική εξόρμηση σε γειτονιές της Αθήνας με το απεργιακό κάλεσμα
Στα χνάρια λοιπόν που άφησε η προηγούμενη απεργία θα βαδίσουν αύριο χιλιάδες απεργοί σε όλη τη χώρα στις πρωινές απεργιακές συγκεντρώσεις και στα απογευματινά συλλαλητήρια. Στο χέρι της εργατικής τάξης είναι να μετατρέψει σε ανειρήνευτο ταξικό πόλεμο την οργή που της προκαλεί το σακάτεμα της ζωής της για χάρη των κερδών των πλουτοκρατών.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 το πρωί στο Σύνταγμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στη Βουλή. Στον Πειραιά τα συνδικάτα καλούν στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και το απόγευμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ανάλογα στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

24ωρη απεργία αποφάσισαν για αύριο τα σωματεία για όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός). Τα σωματεία σε τρόλεϊ και λεωφορεία αποφάσισαν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Πλατύ απεργιακό μέτωπο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μετά τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, αφού φούσκωνε το απεργιακό κύμα από τις ομοσπονδίες του Δημοσίου. Απεργιακή απόφαση πήρε χτες και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αλλάζοντας την αρχική απόφαση που είχε πάρει την περασμένη Παρασκευή για στάση εργασίας.

Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Απεργιακές αποφάσεις επίσης έχουν πάρει:

Οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Ακόμα οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Θεάματος - Ακροάματος, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών.

Τα Εργατικά Κέντρα: Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Λέσβου, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λαμίας, Αγρίνιο, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Εύβοιας, Θήβας, Λαμίας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου, Χίου.

Ακόμα πλήθος κλαδικών και επιχειρησιακών πρωτοβάθμιων σωματείων.

Κάλεσμα απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» που μπροστά στην απεργία οργανώνει πικετοφορίες σήμερα στις 7 μ.μ. από το Στέκι προς τέρμα Πατησίων και από πλατεία Κυψέλης, στη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθεί μαζική εξόρμηση.

Καλέσματα στην απεργία

Τη συμμετοχή της στις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. «Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία. Νομοθετική κατοχύρωσή της τώρα! Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας!», τονίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και Σωματείων αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ στο υπουργείο Οικονομικών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιούνη.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες του μόχθου να δώσουν νέο μαζικό μαχητικό «παρών» στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια, όπως και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Κάλεσμα απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.

ΠΑΜΕ: Να παραλύσει όλη η χώρα, όλη μέρα

«Στις 10 Ιούνη με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία πήραν το μήνυμα! Χιλιάδες εργαζόμενοι από κάθε κλάδο έκαναν φύλλο και φτερό την κυβερνητική προπαγάνδα, τις δικαστικές αποφάσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας και απέργησαν μαζικά. Στις 16 Ιούνη συνεχίζουμε με νέα απεργία για να πεταχτεί το αντεργατικό έκτρωμα στα σκουπίδια!», σημειώνει σε κάλεσμά του το ΠΑΜΕ, για να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο.

«Ποτέ δεν ήταν δική μας επιλογή και ποτέ δεν θα 'ναι η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά ήλιο με ήλιο. Ποτέ δεν επιλέξαμε τους μισθούς πείνας, τη μερική απασχόληση και την ευελιξία», σημειώνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Οι ελεύθερες απολύσεις, η ανεργία και η ανάγκη για επιβίωση ήταν πάντα το πιστόλι στον κρόταφό μας, που κρατούσαν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους για να μας εκμεταλλεύονται, για να θησαυρίζουν από το μόχθο και την εργασία μας».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα ρυθμίσει, όπως λένε, την εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργοδότες. Θα την κάνει ακόμη πιο άγρια!». «Απαλλάσσουν τους επιχειρηματίες από τον μεγάλο βραχνά της συλλογικής πάλης, διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης, βάζοντας τον κάθε εργαζόμενο μόνο του απέναντι στον εργοδότη». «Αυτά στηρίζουν οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η μόνη τους διαφωνία είναι αν θα είναι και αυτοί στο παζάρι για τη διευθέτηση. Πιστεύουν στη συλλογική διευθέτηση για την κατάργηση του 8ωρου στο όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

«Πρόοδος και ρεαλισμός δεν είναι να γυρίζει πίσω ο τροχός! Πρόοδος και ρεαλισμός σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επιστημών, την παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι.

Με αισιοδοξία και με πίστη στο δίκιο μας, όλες και όλοι οι εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, από κάθε χώρο δουλειάς, κάθε σχέση εργασίας, κλιμακώνουμε τον αγώνα!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ