Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
«Δεν διστάζουν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο ακόμα και το αστικό τους Σύνταγμα»

Οι βουλευτές του ΚΚΕ για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το Κόμμα

INTIME NEWS

Ενσταση αντισυνταγματικότητας ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ (βλ. θέμα δίπλα) με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως αναφέρθηκε από τον Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, και τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή, ο οποίος ανέπτυξε την πρόταση του Κόμματος για την ένσταση περί αντισυνταγματικότητας, η παρέμβαση αυτή έγινε - χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες για την τύχη της - από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να καταδειχτεί:

-- Ο άκρως αντιδραστικός και αντεργατικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου.

-- Οτι οι αστικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις, μπροστά στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ, δεν διστάζουν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο ακόμα και αυτό το αστικό, το δικό τους Σύνταγμα.

-- Οτι οι όποιες ελάχιστες θετικές διατυπώσεις υπάρχουν στο αστικό Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο από διακηρύξεις που εύκολα μετατρέπονται σε κενό γράμμα για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν στους εργαζόμενους, στον λαό «την κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο αγώνας και η πάλη του σήμερα», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που προσθέτει νέα μεγάλα, τεράστια εμπόδια στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπονται στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, δίπλα σε όσα εμπόδια ήδη υπήρχαν από τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω τους νόμους για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την Υπουργική Απόφαση του 2012 που έκανε αρμοδιότητα του υπουργού Εργασίας τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, Υπουργική Απόφαση του 2012 που έγινε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία».

Συνολικά, σημείωσε, «μιλάμε για ένα στημένο παιχνίδι με όλα τα όπλα από τη μεριά της εργοδοσίας, μονά - ζυγά υπέρ των εργοδοτών, "κορόνα κερδίζω, γράμματα χάνεις"».

Τόνισε ακόμα ότι «αυτές τις μέρες προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις και σωστά για ένα συνέδριο σκοταδισμού διαφόρων εμπόρων στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δήθεν για το ζήτημα της υπογονιμότητας. Με καλεσμένο το μισό υπουργικό συμβούλιο, διάφορους σελέμπριτις, παπάδες κ.ο.κ. Για πείτε λοιπόν πώς προστατεύεται η οικογενειακή ζωή, η μητρότητα, τα παιδιά που υποτίθεται ότι προστατεύει το άρθρο 21 του Συντάγματος όταν καταργούνται τα όρια μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όταν καταργείται ο ελεύθερος χρόνος, όταν ελαστικοποιείται ακόμα και η ελαστική μορφή απασχόλησης και όταν καταργείται η κυριακάτικη αργία;».

Για να καταλήξει: «Ολα αυτά αποδεικνύουν όχι μόνο τον αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου - αυτό είναι δεδομένο και το αναγνωρίζουν όλοι. Αποδεικνύουν την υποκρισία της δημοκρατίας σας, ότι μιλάμε για μια ωμή, κυνική, απροκάλυπτη δικτατορία του κεφαλαίου».

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, το «τερμάτισε» λέγοντας: «Θέτοντας ζήτημα συνταγματικότητας, ουσιαστικά καλύπτετε συνδικαλιστές οι οποίοι βιαιοπραγούν εναντίον συναδέλφων τους ή κάνουν σεξουαλική παρενόχληση»! Υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο περιέχει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως είναι Οδηγία για τη διευθέτηση, την οποία, όπως ανέφερε, «σήμερα ενσωματώνουμε στο εθνικό δίκαιο» και η οποία «υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 20 Ιουνίου του 2019, άρθρο 9», επαναλαμβάνοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξιφουλκεί σε βάρος του εαυτού του».

Ενσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Π. Σκουρλέτης για να «ξεπλύνει» την ΕΕ και τις πομπές του κόμματός του, προσπάθησε εκ νέου να πείσει ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι αποκλειστικότητα της ΝΔ και επιδόθηκε στις γνωστές τυχοδιωκτικές αναφορές περί μετώπου «των προοδευτικών δυνάμεων» ενάντια στο «νεοφιλελεύθερο Αρμαγεδδώνα» κ.ο.κ.

Να αποσυρθεί!

Ο Θανάσης Παφίλης, καταθέτοντας αρχικά την πρόταση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας, επανέλαβε ότι η απαίτηση του ΚΚΕ είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενώ στη συνέχεια σχολιάζοντας τη συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα ανέφερε ότι ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική καθώς κατά την κυβέρνηση ήταν αντισυνταγματικά όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταγματικές οι προβλέψεις του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Τόνισε δε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, που ζητά την αφαίρεση των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στα κεραμίδια καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά ενσωματώνει και διευρύνει το νόμο Βρούτση που έγινε νόμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν τον κρατήσατε; Τι φωνάζετε τώρα; Αν πείτε ότι σας υποχρέωσαν τα μνημόνια, εσείς πήγατε στην Ιθάκη και είπατε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Και όταν σας καταθέσαμε εμείς τροπολογία για κατάργηση αυτής της απεργοκτόνας διάταξης δεν την κάνατε δεκτή. Γιατί;», σημείωσε ο Θ. Παφίλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ