Τρίτη 15 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Απαιτούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές από παγετούς - χαλαζοπτώσεις

Από σήμερα οι κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία

INTIME NEWS

Με περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, από τη Λάρισα, περιοχές της Μακεδονίας, της Φθιώτιδας, προετοιμάζουν νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που σημειώθηκαν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από τους παγετούς των προηγούμενων μηνών και τις χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, να υπάρξει αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού, που όσο ισχύουν, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες οι αγρότες θα αποζημιωθούν το ανώτερο για το 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες για το 74,6%, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Με δεδομένο επίσης ότι τα έξοδα τρέχουν και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας την Παρασκευή, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρός της, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πέρασαν δυο μήνες και καθώς τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις από τα πολυάριθμα κυβερνητικά κλιμάκια που τις πρώτες μέρες εμφανίστηκαν στον νομό έμειναν, ως συνήθως, υποσχέσεις. Δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα υπάρχει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι ζημιές μόνο από τον παγετό σε όλη τη χώρα ξεπερνάνε τα 400 εκατ. ευρώ και το ταμείο του ΕΛΓΑ, που στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, έχει να διαθέσει στην καλύτερη περίπτωση 154 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις. Μη μας πουλάνε το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν την ίδια στιγμή μπουκώνουν τους επιχειρηματίες με 32 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουν καμιά πρόθεση να δώσουν προκαταβολή, όπως έγινε με τον "Ιανό", ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα τρέχουν, οι παραγωγοί ξοδεύονται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια ακόμη και αν δεν υπάρχει παραγωγή. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πάνε με ρυθμό χελώνας καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις στο προσωπικό, οι νέοι εκτιμητές έχουν σχετική απειρία».

Ταυτόχρονα στάθηκε στο πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης, σημειώνοντας πως «η ΚΥΑ που θα υπογράψει στις 15 Ιούνη είναι κοροϊδία και όσοι βγαίνουν και πανηγυρίζουν και ευχαριστούν τους υπουργούς για τη δήθεν τεράστια επιτυχία είναι υπόλογοι απέναντι στους αγρότες που βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αμάζευτη και να σαπίζει πάνω στα δέντρα, όπως τα κεράσια στην Αγιά».

Μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί:

Σήμερα, Τρίτη, στην κεντρική πλατεία Λαγκαδά στις 11 π.μ. από τον Αγροτικό Σύλλογο Λαγκαδά.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λαμία στις 12 μ.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει διαμαρτυρία στις 11 π.μ. μπροστά από την Αντιπεριφέρεια.

Την Πέμπτη 17 Ιούνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας.

Την Παρασκευή 18 Ιούνη, ο Αγροτικός Σύλλογος Νότιου Πηλίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ