Η στιγμή που προσφέρεται ιατρική βοήθεια στον Ερικσεν, με τους συμπαίκτες του να σχηματίζουν τείχος προστασίας από τις κάμερες |
Ο παίκτης της πρωταθλήτριας Ιταλίας Ιντερ κατέρρευσε στο 41' χάνοντας τις αισθήσεις του και πολύ γρήγορα μένοντας χωρίς αναπνοή, «παγώνοντας» συμπαίκτες, αντιπάλους και φιλάθλους στις εξέδρες, αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, αφού από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι επρόκειτο για πολύ σοβαρό περιστατικό.
Τις στιγμές που ακολούθησαν η αγωνία κορυφώθηκε, με το ιατρικό επιτελείο να χρειάζεται τελικά απινιδωτή προκειμένου να επαναφέρει τον παίκτη. Οση ώρα οι προσπάθειες συνεχίζονταν, η ενέργεια των παικτών της Δανίας να σχηματίσουν με τα σώματά τους τείχος προστασίας από τις κάμερες γύρω από τον συμπαίκτη τους, που έδινε τη μάχη για τη ζωή, συγκλόνιζε.
Επειτα από τις προσπάθειες των γιατρών ο παίκτης τελικά ανέκτησε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πλέον έχει αναρρώσει αλλά παραμένει για περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί το πρόβλημά του, κάτι που πέρα από το πρωτεύον - την υγεία του ποδοσφαιριστή - αφήνει ανοιχτό και το μέλλον της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Το σοβαρό περιστατικό της κατάρρευσης του Ερικσεν σημάδεψε με το «καλημέρα» τη φετινή διοργάνωση του Euro και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι το πρώτο τέτοιο, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνει τους κρίκους της, σε αρκετές περιπτώσεις με μοιραία κατάληξη για τη ζωή των παικτών.
Τα περιστατικά αυτά ξαναφέρνουν στην επιφάνεια σοβαρά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των παικτών, την εξόντωση που επιφέρουν οι πολλές και συνεχόμενες υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι λογικές του κέρδους στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.
Ας σημειωθεί πως ειδικά στην Ευρώπη, με βάση και την προσπάθεια της UEFA να χωρέσει σε 11 μήνες πρακτικά δύο αγωνιστικές σεζόν και μία διεθνή διοργάνωση, προκειμένου να σωθεί η οικονομική χασούρα της περσινής τρίμηνης διακοπής λόγω πανδημίας, η πλειάδα των διεθνών ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο Euro βρίσκονται σε συνεχιζόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις επί σχεδόν έναν χρόνο.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σωματική και ψυχολογική κούραση, η οποία θα πρέπει να νικηθεί «πάση θυσία και με κάθε τρόπο» από τους παίκτες, βάσει και των υποχρεώσεων που δημιουργεί το δέσιμό τους με τα παχυλά συμβόλαια (με ομάδες, ομοσπονδίες, χορηγούς κ.λπ.).
Σημειωτέον, πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από ανθρώπους του χώρου (προπονητές, παίκτες) αλλά και ειδικούς (γιατρούς, ψυχολόγους κ.λπ.) για το υπερφορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στους παίκτες.
Από την άλλη, με αφορμή το περιστατικό με τον Ερικσεν και πέραν των όποιων παθολογικών αιτιών της συγκεκριμένης περίπτωσης, εγείρονται και μια σειρά ερωτημάτων για άλλα σημαντικά ζητήματα, καθώς πρόκειται για την περίπτωση ενός διεθνούς παίκτη σε υψηλό επίπεδο, όπου παρέχεται η ασφάλεια των τακτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων, όπως φυσικά και της άμεσης παρέμβασης των γιατρών, το αυτονόητο δηλαδή, που δεν απολαμβάνουν χιλιάδες ποδοσφαιριστές οι οποίοι παίζουν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο αγώνας Δανία - Φινλανδία συνεχίστηκε λίγη ώρα μετά το περιστατικό, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων.