Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε η έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης»

Χειρόγραφη παρτιτούρα, «Το Αξιον Εστι», 1963
Χειρόγραφη παρτιτούρα, «Το Αξιον Εστι», 1963
Ξεκίνησε χτες, Τρίτη 8 Ιούνη, στη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής, η επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Αλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες».

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του Μ. Θεοδωράκη και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της έκθεσης. Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση, αλλά και τη σχέση του με το Μέγαρο.

Το πλήρες αρχείο του συνθέτη, το οποίο έχει εμπιστευθεί στη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα του αρχείου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Ιούνη έως τις 31 Ιούλη και από τη 1 Σεπτέμβρη έως τις 30 Οκτώβρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11.00 - 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ