Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στα βήματα της Ιστορίας που έγραψε ο λαός

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο.

Περιδιαβαίνοντας σε δρόμους που καθημερινά τους περπατάνε οι συμμετέχοντες, ψηλάφησαν στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας. Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και την πρώτη μεγάλη απεργία της Κατοχής τον Απρίλη του 1942 στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία (ΤΤΤ) στο «Μπάγκειον» της πλατείας Ομονοίας, που κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου το υπόγειό του είχε γίνει καλλιτεχνικό στέκι, ενώ τις μέρες της μεγάλης ταξικής σύγκρουσης τον Δεκέμβρη του '44 έγιναν μεγάλες οδομαχίες. Και από το ξενοδοχείο «Παλλάδιον» στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Πανεπιστημίου, όπου μετά την Απελευθέρωση είχε γίνει τόπος συγκέντρωσης των ταγματασφαλιτών, της χωροφυλακής και των πρώην συνεργατών των Γερμανών στην Κομαντατούρ και στα γραφεία του ΕΑΜ στην Κοραή.

Ξεχωριστή αναφορά υπήρξε και για τη δράση των καλλιτεχνών την περίοδο της Κατοχής. Με στάση στο «Ρεξ» στην Πανεπιστημίου οι συμμετέχοντες γνώρισαν πλευρές από τη δράση των καλλιτεχνών τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στις δράσεις εντός και εκτός του θεάτρου. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον γύρω από τις ιστορίες που ακούστηκαν, όπως για τον μικρό αυτοσχέδιο πολύγραφο του Εθνικού Θεάτρου που τυπώνονταν κρυφά προκηρύξεις και μοιράζονταν στις γειτονιές της Αθήνας, για τα θέατρα που έμεναν κλειστά μετά από μεγάλες διαδηλώσεις, για την άρνηση των μουσικών, με πρόφαση ότι είναι άρρωστοι, να συμμετάσχουν σε συναυλία αφιερωμένη στο Γ' Ράιχ και τόσα άλλα. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, τα παρασκήνια των καλλιτεχνικών χώρων ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα. Χρησίμευαν συχνά ως κρυψώνες, είτε για το έντυπο υλικό είτε για όπλα, αλλά ακόμα ήταν και τόπος περίθαλψης των τραυματισμένων από τις συγκρούσεις με τους Γερμανούς στους δρόμους της Αθήνας. Το θέατρο δεν υπέκυψε ποτέ στο να ανεβάσει έργα ναζιστών δραματουργών, αλλά αντίθετα στις αίθουσές του παίζονταν έργα που η φασιστική λογοκρισία είχε απαγορεύσει.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε καλαίσθητο αναμνηστικό με τη διαδρομή που ακολουθήθηκε.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org