Τετάρτη 9 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΣΙΑ
Σφοδρές αντιδράσεις για τη φανέλα της Ουκρανίας

Οπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ο χώρος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου καθώς και οι διεθνείς διοργανώσεις του χώρου αποτελούν πρόσφορο έδαφος όχι μόνο για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών ανταγωνισμών, αλλά και για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους. Αυτό επιβεβαιώνεται και ενόψει του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιούνη.

Ετσι, λίγο πριν τη σέντρα έχει ξεσπάσει διπλωματική κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή τη φανέλα που θα χρησιμοποιήσει η δεύτερη στους αγώνες της διοργάνωσης. Αιτία αποτελεί η «πρωτοβουλία» της Ουκρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UAF) να απεικονίζεται στην εμφάνιση της ομάδας χάρτης της χώρας ο οποίος περιλαμβάνει και τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η παρουσίαση της φανέλας σε πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας της Εθνικής Ουκρανίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη ρωσική πλευρά. Με κάθε επίσημο τρόπο η Ρωσία έκανε λόγο για «πολιτική πρόκληση», υποστηρίζοντας ότι παρανόμως απεικονίζεται στον χάρτη αυτό της Ουκρανίας μια ρωσική επικράτεια. Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μίλησε και για εθνικιστικά συνθήματα που συμπλέουν με ναζιστικά πρότυπα, ζητώντας από τη διοργανώτρια UEFA να παρέμβει για το ζήτημα.

Η ίδια η UEFA, προκειμένου να προστατεύσει φυσικά και το «εμπόρευμά» της από μια πολιτική αντιπαράθεση, κατά την κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης - όπου συμμετέχουν και οι δύο χώρες - είχε βάλει κλειδάριθμο προκειμένου τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά να μην κοντραριστούν οι δύο Εθνικές. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, έχει νέο πονοκέφαλο από την ενέργεια των Ουκρανών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org