Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στην απεργιακή μάχη για να πάει στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα!
  • Απεργιακή απόφαση για την Πέμπτη 3 Ιούνη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
  • Πολλαπλασιάζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
Με την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 3 Ιούνη ενισχύεται το απεργιακό μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που απαιτούν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με τις απεργιακές τους αποφάσεις και τις καθημερινές τους πρωτοβουλίες καλούν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν ως απαράδεκτο στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο που ξηλώνει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα. Με «ραχοκοκαλιά» την επίθεση στον εργάσιμο χρόνο, το ξήλωμα του 8ωρου, τη γενίκευση της «ευελιξίας», και «καρδιά» τους νέους περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία, το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης δεν παίρνει αλλαγές και βελτιώσεις, ξεκαθαρίζουν τα σωματεία και εντείνουν τον αγώνα για την απόσυρσή του. Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνουν την προσπάθεια να διαμορφωθεί απεργιακό μέτωπο που θα κλείσει τον δρόμο στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να καταθέσει το τερατούργημά της στη Βουλή, θα στείλει το μήνυμα πως το νομοσχέδιο «επιστρέφεται ως απαράδεκτο», θα θέσει στο προσκήνιο την ανάγκη να καταργηθεί το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας στέκεται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχειρεί να υπονομεύσει την αγωνιστική πανεργατική απάντηση καταδίκης του αντεργατικού οδοστρωτήρα. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον ...εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του. Συνεχίζοντας μάλιστα την κωλυσιεργία και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση, ανέβαλαν για την ερχόμενη Δευτέρα την προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη συνεδρίαση.

Αποφάσεις για απεργία από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Με στόχο τον συντονισμό του αγωνιστικού βηματισμού και την οργάνωση απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, μέρα που υπηρετεί την κλιμάκωση, ώστε να μη φτάσει στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Δίπλα λοιπόν στις αποφάσεις δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προστέθηκε την Παρασκευή και εκείνη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, το οποίο καλεί «τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες μέρες, αλλά κυρίως τη μέρα της απεργίας», ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται».

Συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 3 Ιούνη

Με δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να πάρουν τώρα αγωνιστικές απεργιακές αποφάσεις, να προετοιμάσουν τη δράση τους για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα. Να βρεθούν μέσα στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους». Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σωματεία έχουν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 3 Ιούνη», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Προπύλαια.

Θριάσιο: Εξόρμηση σε μεγάλους χώρους δουλειάς
Θριάσιο: Εξόρμηση σε μεγάλους χώρους δουλειάς
Ανάλογες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Σάμου, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει επίσης δεκάδες σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων στις 3 Ιούνη προχωρούν 13 ναυτεργατικά σωματεία, μετά από σύσκεψη που οργάνωσαν, ενώ καλούν σε συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Σε απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κατεργασίας Ξύλου, Τουρισμού - Επισιτισμού, Χημικής Βιομηχανίας, Λογιστών, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης. «Είναι ώρα ευθύνης για κάθε σωματείο, για κάθε τίμιο εργαζόμενο. Είναι ώρα να ακυρώσουμε τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τον εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Το χρωστάμε στην επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης, το χρωστάμε και στις προηγούμενες γενιές εργατών που με αγώνες και αίμα κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που πάνε τώρα να καταργήσουν!», σημειώνουν.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν και τις συγκεντρώσεις τους. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν καλέσει: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία στη Λάρισα, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του. Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, στις 10 π.μ. στη Νομαρχία. Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου.

Διαμαρτυρία τη Δευτέρα από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί τη Δευτέρα 31 Μάη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.«Δεν παίρνει μερεμέτια αυτό το κατασκεύασμα, όπως ξεδιάντροπα λέει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που είδε και θετικές διατάξεις. Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έχουν ξεκόψει εδώ και χρόνια από τους εργαζόμενους, που έχουν φτάσει στο σημείο να υπονομεύουν τις απεργίες, τους αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Ολες οι διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου συνολικά, αλλά και της εργοδοσίας του κλάδου μας, των κατασκευαστικών ομίλων και μεγαλοεργολάβων», καταγγέλλει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Αποφασίζουν και υλοποιούν σχέδιο δράσης

Με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης και Γενικές Συνελεύσεις, τα συνδικάτα σχεδιάζουν την καθημερινή τους παρέμβαση. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς ενημερώνουν τους εργαζόμενους και απευθύνουν πλατιά το απεργιακό κάλεσμα. Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που ήδη μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε λάστιχο, και τη μεγάλη επιδείνωση των όρων εργασίας που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο Θριάσιο Πεδίο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μετέφεραν την Παρασκευή το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους. Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, χώροι του Μετάλλου, μεταφορικές και εταιρείες logistics είναι μερικοί από τους χώρους στους οποίους έφτασε η ανακοίνωση για την απεργία.

Η απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο δίνει τον τόνο στις κινητοποιήσεις και στις διεκδικήσεις των σωματείων. Ετσι, η 24ωρη απεργία που έγινε την Πέμπτη στη Ναυπηγοεπισκευή, στο πλαίσιο του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, συνδυάστηκε με την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της συμμετοχής τους στην απεργία μαζί με τους άλλους κλάδους. Επίσης, το Συνδικάτο προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 6 Ιούνη στις 9 π.μ., σε χώρο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Το Σάββατο 29 Μάη:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα ν. Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου οργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο προαύλιο του «Γιοκαλείου Ιδρύματος».

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός Μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί έκτακτη ΓΣ, στις 7 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

Τη Δευτέρα 31 Μάρτη:

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κορινθίας προχωρά σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου οργανώνει σύσκεψη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Καρλόβασι (οδό Γοργύρας).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ