Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπως παλιά

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία, στις 15/2/2016, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το Συμβούλιο παραμένει ανοιχτό στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Λευκορωσίας και στη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων και της τομεακής συνεργασίας (...) εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να ξεκινήσει συνεργασία αδελφοποίησης με τη Λευκορωσία κατά το τρέχον έτος. Υπογραμμίζει τη σημασία της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και σημειώνει ότι η Λευκορωσία αποτελεί καλή περίπτωση για την εφαρμογή διαφοροποιημένης προσέγγισης (...) αποφάσισε να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Λευκορωσίας». Ηταν η εποχή που οι σχέσεις Λευκορωσίας - Ρωσίας περνούσαν σοβαρή κρίση και η ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να «χωθεί» για να διευρύνει προς το συμφέρον της το χάσμα. Γι' αυτό ανέστειλε τις κυρώσεις κατά της λευκορωσικής κυβέρνησης, ενώ δυο χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε το πρώτο δάνειο στη Λευκορωσία, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν, όπως και οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Λευκορωσία, που άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ. Το ίδιο έγινε και στις σχέσεις της Λευκορωσίας με τις ΗΠΑ, με τον τότε ΥΠΕΞ τους να επισκέπτεται το Μινσκ και να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Λευκορωσίας» από τις ελλείψεις που προκάλεσε η παρατεταμένη κρίση των σχέσεων με τη Ρωσία. Την ίδια ακριβώς περίοδο, η αμερικανική διπλωματία απέδιδε σε «παρεξήγηση» τις μέχρι τότε κακές σχέσεις ΗΠΑ - Λευκορωσίας. Θυμίζουμε απλά ότι τότε, όπως και τώρα, Πρόεδρος της Λευκορωσίας ήταν ο Λουκασένκο, «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» όπως τον αποκαλούν σήμερα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, που τότε χαριεντίζονταν και έκαναν μπίζνες μαζί του...

Πλυντήρια...

Τις «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες τις ξέρουμε καλά. Τις υπενθύμισε ακόμα και η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τη συνεχιζόμενη πολύνεκρη τραγωδία στη Μεσόγειο. Τις ξαναείδαμε όμως «ζωντανά» πριν από λίγες μέρες στη Θέουτα, τον έναν από τους δύο θύλακες της Ισπανίας στη Βόρεια Αφρική: Χιλιάδες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών που πέρασαν από τα σύνορα με το Μαρόκο, «επαναπροωθήσεις» ανηλίκων που ξεσπούσαν σε λυγμούς, τεθωρακισμένα και πάνοπλοι Ισπανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κυνήγι με γκλομπ εναντίον εξουθενωμένων μεταναστών, που έγιναν «μπαλάκι» άλλης μιας ενδοκαπιταλιστικής αντιπαράθεσης, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, για θέματα σχετικά με τη Δυτική Σαχάρα... Ας είναι καλά τα «πλυντήρια» όμως!

... και «παρεξηγήσεις»

Οπως διαβάζουμε στην «Αυγή», μάλλον πρόκειται περί παρεξήγησης. Η «προοδευτική» κυβέρνηση της Ισπανίας (σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστικές δυνάμεις) έστειλε λέει τα τεθωρακισμένα και το πεζικό στη Θέουτα «για να βοηθήσουν, ευτυχώς, τους μετανάστες να βγουν από τη θάλασσα»! Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός «απέσυρε μετά από μια μέρα» τον στρατό (γιατί άραγε δεν τον άφησε να «βοηθήσει» λίγο ακόμα;). Εστειλε λέει ακόμα γιατρούς και νοσηλευτές, αντί «να κάνει μία επίδειξη δύναμης με την αστυνομία και τον στρατό», ενώ οι εικόνες της καταστολής έκαναν τον γύρο του κόσμου! Αντίστοιχα, οι χιλιάδες «επαναπροωθήσεις» - εξπρές μετατράπηκαν σε ...«εθελοντική επιστροφή (...) χωρίς προβλήματα και νομικές διαδικασίες». Με τόσα καλά και ωραία, θέλουν να πούμε και μπράβο στην ισπανική κυβέρνηση, γιατί δεν άκουσε τις ακροδεξιές φωνές ρατσισμού και μίσους! Το επαγγελματικό «ξέπλυμα» δεν εκπλήσσει, βέβαια, καθώς περισσεύουν και στον ΣΥΡΙΖΑ τα «παράσημα» από τη δική του διακυβέρνηση, με την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων, με τη συμφωνία για την κάθοδο ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, τάχα για το Προσφυγικό, με την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex και τόσα άλλα ...«προοδευτικά» και «ευαίσθητα»!

Σενάρια

Η γιγαντιαία πρόβα πολέμου «Defender Europe 21» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, περιλαμβάνει και την άσκηση «Immediate Response 21» (άμεση απάντηση) που πραγματοποιείται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Ελλάδα, στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Για πρώτη φορά μάλιστα συμμετέχουν και οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου, οι οποίες βρίσκονται σε φάση μετατροπής τους σε κανονικό στρατό και ήδη μετρούν μια πρώτη συμμετοχή σε διεθνή ιμπεριαλιστική αποστολή μαζί με τους Αμερικανούς, στο Κουβέιτ. Και μόνο ο τίτλος της άσκησης δεν επιτρέπει κανένα ερώτημα για τα σενάρια στα οποία ασκούνται οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί. Στόχος είναι η Ρωσία και το σενάριο αφορά το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Την ίδια ακριβώς περίοδο, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, στο έδαφος της δεύτερης, με την επωνυμία «Joint Response 2021» (κοινή απάντηση) και με σενάριο την «καταστροφή ενός παράνομου στρατιωτικού σχηματισμού». Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν πήρε τυχαία το όνομά της, ούτε το σενάριο και η ημερομηνία επιλέχτηκαν «από το σωρό». Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται με οποιαδήποτε αφορμή ότι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός κρατάει αναμμένο το φιτίλι μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για απεμπλοκή της χώρας από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που βυθίζουν τον λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και τον καθιστούν στόχο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ