Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το ζήτημα της αξιοποίησης των εκτιμήσεων του Κόμματος

Το ζήτημα της παρακολούθησης και της σωστής εκτίμησης των εξελίξεων στη βάση και στο εποικοδόμημα με κριτήριο την επεξεργασμένη στρατηγική μας είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορούμε έγκαιρα να προετοιμάζουμε τις δυνάμεις του Κόμματος, να προσανατολίζουμε ανάλογα τη δράση, να γινόμαστε πιο εύστοχοι και αποτελεσματικοί με την εξειδίκευσή της σε κάθε χώρο, κλάδο κ.λπ.

Ομως, ενώ το Κόμμα σε κεντρικό επίπεδο έγκαιρα εκτιμάει τις εξελίξεις και μια σειρά επιμέρους ζητήματα που απορρέουν από αυτές, πολλές φορές δυσκολευόμαστε και δεν καταφέρνουμε να βοηθήσουμε να γίνει συζήτηση σε βάθος και να τα ανοίξουμε ολοκληρωμένα, όπως και να τα δέσουμε με τη δράση των ΚΟΒ, με αποτέλεσμα τη λειψή προετοιμασία και εξοπλισμό των ΚΟΒ για σοβαρά ζητήματα, που αντικειμενικά ανοίγει η ίδια η ζωή και ο αντίπαλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το ζήτημα της Ενέργειας. Ζήτημα που σου δίνει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθείς με στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Ζήτημα που δένεται με την όξυνση των ανταγωνισμών και τον πόλεμο, με στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και της αστικής τάξης για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση, την προώθηση της παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Δένεται με την αλλαγή χρήσης γης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, άρα αφορά την παρέμβασή μας στους αγρότες, όπως και σε δάση και σε ορεινούς όγκους, γεγονός που αντικειμενικά σου δίνει τη δυνατότητα να ανοίξεις ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, τα πλημμυρικά φαινόμενα κ.λπ. Δένεται επίσης με τον πακτωλό δισ. που κατευθύνονται στους ομίλους της Ενέργειας, τα πολύ υψηλά ποσοστά κερδοφορίας τους, το πανάκριβο ρεύμα που παράγουν οι ΑΠΕ και όλα αυτά μαζί με την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και φυσικά με το κύριο, Ενέργεια από ποιον και για ποιον.

Γνωρίζουμε επίσης, από καιρό ότι - με βάση τον στρατηγικό Περιφερειακό σχεδιασμό της αστικής τάξης - η Στερεά προορίζεται για ενεργειακός κόμβος, άρα αργά ή γρήγορα ήταν δεδομένο πως θα το βρίσκαμε μπροστά μας. Επίσης, υπήρχε και η θετική πείρα από την παρέμβασή μας σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας όπως π.χ. στην Κάρυστο.

Κι όμως, οι όποιες αναφορές έγιναν σε άλλη Οργάνωση της περιοχής ήταν κυρίως σε επίπεδο καθοδηγητικού οργάνου, χωρίς να ανοίξει η συζήτηση σε βάθος, δεν σχεδιάστηκε αντίστοιχη συζήτηση στις ΚΟΒ για να εξοπλιστούν οι δυνάμεις μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όταν εμφανίστηκε πέρσι το ενδεχόμενο εγκατάστασης Αιολικών σε μια περιοχή και προέκυψε κινητοποίηση φορέων, κατοίκων κ.λπ., να είμαστε απροετοίμαστοι και η παρέμβασή μας αδύναμη.

Λίγο αργότερα, άνοιξε το ίδιο ζήτημα για άλλη περιοχή. Ημασταν πιο ψυλλιασμένοι. Μπήκαν έγκαιρα μπροστά οι δυνάμεις μας και πήραμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων, προετοιμάσαμε ψήφισμα για τη συνέλευση κατοίκων που ολοκληρωμένα αποκάλυπτε τους σχεδιασμούς και κατέληγε σε πλαίσιο πάλης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Προετοιμάσαμε κόσμο να μιλήσει, και φάνηκε ξεκάθαρα πως με μια σχετική προετοιμασία μπορέσαμε να έχουμε τον πρώτο λόγο, να βάλουμε τη θέση μας που ακουμπούσε σε αυτό που ζούσε ο κόσμος, να προσανατολίσουμε την κουβέντα και το περιεχόμενο στο «Ενέργεια από ποιον, για ποιον» και να συσπειρώσουμε δυνάμεις σε σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια περίπου περίοδο ήταν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης για το οριζόντιο κόψιμο των συνδεδεμένων ενισχύσεων του βαμβακιού στην περιοχή. Δυναμικές, απανωτές κινητοποιήσεις, με συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού, που είχαμε και επιτυχή έκβαση με 9 στους 10 αγρότες να παίρνουν τα χρήματα που τους οφείλονταν. Ομως, φάνηκε ότι υπήρχε σχέδιο για την συγκεκριμένη περιοχή. Πατώντας πάνω σε παθογένειες του εδάφους, ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια τετελεσμένη κατάσταση υποτίμησης της παραγωγικότητας, ώστε πιο εύκολα να γίνει αλλαγή χρήσης της γης. Οι αγρότες θα συμβιβάζονταν πιο εύκολα, αφού πλέον τα χωράφια τους δεν θα δικαιούνταν ενισχύσεις και έτσι θα προχωρούσε απρόσκοπτα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επειδή δεν ήμασταν προετοιμασμένοι δεν καταφέραμε σε εκείνη τη φάση που ήταν και ανεβασμένες οι αγωνιστικές διαθέσεις, να ζυμώσουμε συνολικά τις θέσεις μας και στους αγρότες και μέσα στο κίνημα, να οξύνουμε τη διαπάλη με τις θέσεις του αντίπαλου. Πρέπει να πάρουμε υπόψιν ότι μεγάλο μέρος της γης που καλλιεργούν οι βιοπαλαιστές αγρότες στους οποίους απευθυνόμαστε είναι ιδιοκτησία άλλων, που δεν έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή και ότι πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες σε αυτή τη φάση επιλέγουν να επινοικιάσουν τη γη τους σε ενεργειακούς ομίλους για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με το νόμο για τους Δασικούς Χάρτες που στοχεύει στην αρπαγή χιλιάδων στρεμμάτων από τους αγρότες, την αλλαγή χρήσης τους και την παράδοσή τους στους ομίλους της Ενέργειας και στο τουριστικό κεφάλαιο για επενδύσεις, διαμορφώνει όρους για συνολική μείωση της αγροτικής γης στη χώρα μας και για παραπέρα χτύπημα του αγροτικού εισοδήματος. Αρα αντικειμενικά οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν κάθε συμφέρον να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναδείξουμε ολοκληρωμένα.

Δυο λόγια για την παρέμβασή μας στην Τοπική Διοίκηση.

Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα ενιαία το να έχουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ανοίγουν παντού ζητήματα από τη σκοπιά της στρατηγικής μας που να εκθέτουν το καπιταλιστικό σύστημα, τους εκλεγμένους των άλλων δυνάμεων που το υπηρετούν. Συνήθως ακολουθούν την ατζέντα που βάζει ο αντίπαλος. Πολύ περισσότερο απέχουμε από το να βάλουμε τους δήμους και την Περιφέρεια στο στόχαστρο της πάλης του κινήματος, να συνδεθούν οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών εκλεγμένων μέσα στους αστικούς αυτούς θεσμούς με την πάλη του κινήματος.

Αν την Περιφέρεια δεν την έχουμε εντελώς στο απυρόβλητο, όπως με κινητοποιήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα - κυρίως από το αγροτικό κίνημα - οι δήμοι είναι γενικά εκτός παρέμβασης του κινήματος. Το τελευταίο διάστημα μέσα από κινητοποιήσεις σε κάποιους χώρους καταφέραμε να βάλουμε στο ίδιο αντιλαϊκό κάδρο Κυβέρνηση - Περιφέρεια - Δήμο, με επεξεργασμένο πλαίσιο αιτημάτων, εξειδικευμένο, το οποίο περπάτησε, συσπείρωσε, συνδέθηκε η δράση μας στο κίνημα με την παρέμβαση των εκλεγμένων μας, ξεμπρόστιασε εκπροσώπους τους. Νομίζω ότι έχει προκύψει θετική πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί το επόμενο διάστημα.


Χρήστος Πάσουλας
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ