Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των στρατιωτικών για κάθε δίκαιο αίτημά τους

Τα σοβαρά προβλήματα των στελεχών και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και η σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 15/5 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με το ΔΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης και ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης, ενώ συντόνιζε ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντισυνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης. Εκ μέρους της ΠΟΕΣ συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ Ανέστης Τσουκαράκης και τα μέλη του ΔΣ.

***

Στην παρέμβασή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή συνάντηση, έστω και από μακριά, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Βέβαια, αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητήσουμε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία παραμένουν σε σημαντικό βαθμό άλυτα και κυρίως δεν μας εμποδίζει, εμείς σαν Κόμμα, να συμβάλουμε στην επίλυσή τους, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών και των Ενώσεών σας.


Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης, προέρχεστε από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, από οικογένειες με άνεργα μέλη, με παιδιά που αναζητούν μια θέση εργασίας ή εργάζονται σε 4ωρες απασχολήσεις και η αποζημίωσή τους δεν φτάνει ούτε για τις βασικές τους ανάγκες.

Αυτό βέβαια είναι το τοπίο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις. Τώρα, όμως, αυτή η επίθεση αλλάζει επίπεδο, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα Εργασιακά, που ουσιαστικά αποτελεί πολεμικό ανακοινωθέν ενάντια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Ενώ νομοθετούν την παντοδυναμία του μεγαλοεργοδότη, η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της έχουν βαλθεί να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι για το "καλό" τους η 10ωρη δουλειά, η μείωση του μισθού τους, η δουλειά τις Κυριακές, οι νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν!

Γνωρίζουμε, μέσα και από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Κόμματός μας με τα στελέχη και τις Ενώσεις σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, τόσο εσείς στο εργασιακό σας περιβάλλον, όσο και οι οικογένειές σας, στις οποίες αναμφίβολα έχουν άμεσο αντίκτυπο και τα δικά σας προβλήματα.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα προβλήματα δεν διαφέρουν καθόλου απ' αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα φυσικά των πολιτικών που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ.

Και πραγματικά αποτελεί πρόκληση οι κυβερνώντες, χωρίς ίχνος ντροπής, να σας λένε: "Οταν καταταχθήκατε στις Ενοπλες Δυνάμεις γνωρίζατε ποια είναι η κατάσταση, τώρα γιατί μιλάτε, τι ζητάτε;". Εσείς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη και τι συμβαίνει. Ποιος έχει την ευθύνη.

Σημαντική κατάκτηση ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις

Είναι, όμως, πλέον γνωστό ότι χωρίς διεκδίκηση και αγώνα τίποτα δεν κερδίζεται. Τίποτα δεν χαρίζεται.

Εμείς, ως Κόμμα, στηρίζουμε τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι μια σημαντική κατάκτηση που δεν σας τη χάρισε κανείς, έγινε με σκληρούς αγώνες, ακόμα και με διώξεις των ίδιων των πρωτοπόρων συνδικαλιστών στρατιωτικών.

Η πορεία μέχρι σήμερα δείχνει ότι με ιδιαίτερη ευθύνη και αποδοτικότητα μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά η συλλογική εκπροσώπηση και η διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα αυτού του χώρου.

Ηδη, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, αλλά και τα εμπόδια που καλείστε να ξεπεράσετε, υπάρχει συσσωρευμένη σημαντική εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του συνδικαλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις ούτε η πειθαρχία καταλύθηκε ούτε φυσικά η στρατιωτική ιεραρχία παραμερίστηκε.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα είναι η πανσπερμία προέλευσης των στελεχών και η ευκαιριακή, χωρίς σχέδιο, ικανοποίηση βαθμολογικών αιτημάτων μεμονωμένων κατηγοριών προσωπικού.

Μιλάμε για τους κατατασσόμενους με διαγωνισμούς, τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Στρατιωτικά Ιδρύματα (Ευελπίδων - Δοκίμων - Ικάρων).

Οι κυβερνήσεις ικανοποιούν σε κάποιους από αυτούς μερικά αιτήματα, δημιουργώντας αντίστοιχα όμως προβλήματα σε άλλους.

Η σκόπιμη συντήρηση αυτής της ατέρμονης διαδικασίας, από πλευράς των κυβερνήσεων, και της ευκαιριακής αντιμετώπισης των προβλημάτων με αποσπασματικές λύσεις, πέραν όλων των άλλων, είναι προσβλητική για το ίδιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεκάδες παρεμβάσεις από το ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζετε

Τα προβλήματά σας τα γνωρίζουμε και σ' αυτό έχει συμβάλει καταλυτικά η ανάδειξή τους απ' την Ομοσπονδία σας. Και χαιρόμαστε που θα παρουσιαστούν και στη διάρκεια της σημερινής μας τηλεδιάσκεψης, αναλυτικά από εσάς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή, έχει ήδη καταθέσει δεκάδες Ερωτήσεις και φυσικά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σας σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Εχουμε αναδείξει και στηρίξει σημαντικά θέματα για τα στελέχη και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εχουμε διεκδικήσει λύσεις στα δικά σας προβλήματα, όπως εσείς οι ίδιοι μάς τα έχετε μεταφέρει. Ετσι όπως εσείς οι ίδιοι τα ζείτε.

Με την ευκαιρία της σημερινής τηλεδιάσκεψης, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το ΚΚΕ κατέθεσε το 2020 στη Βουλή 127 Ερωτήσεις και τους πρώτους μήνες του 2021 επιπλέον 30 Ερωτήσεις, για πολλά από τα προβλήματά σας.

Αναφέρω τις κυριότερες απ' αυτές τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή:

- Πρώτον: Η αποζημίωση της νυχτερινής σας απασχόλησης, που αν και, μετά από πίεση των Ενώσεών σας και της ΠΟΕΣ, νομοθετήθηκε, η κυβέρνηση δεν σας έχει καταβάλει μέχρι και σήμερα ούτε ένα λεπτό του ευρώ, παίζοντας το γνωστό πινγκ - πονγκ ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και το υπουργείο Οικονομικών, για να κερδίσει χρόνο.

- Δεύτερον: Τα πτυχία των αποφοίτων από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) να είναι ισότιμα με αυτά των πρώην ΑΤΕΙ, με αντίστοιχη και συνακόλουθη αναγνώριση των προσόντων των αποφοίτων τους.

- Τρίτον: Η αποζημίωσή σας για το πραγματικό παραγόμενο έργο σας, ακόμη και για την υπερωριακή σας εργασία και την εργασία σας πέραν του πενθημέρου, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

- Τέταρτον: Ακόμη και αυτήν την κουτσουρεμένη αποζημίωση, για την εργασία σας τα Σαββατοκύριακα - δηλαδή, τα 13 περίπου ευρώ - γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι δεν σας την έχει καταβάλει για δύο και πλέον έτη, γιατί, όπως οι ίδιοι επικαλούνται, δήθεν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν το αντέχουν!!!

- Πέμπτον: Οι μεταθέσεις σας και η εσωτερική μετανάστευσή σας: Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι οι μεταθέσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τη νομιμότητά τους, δεν γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του στρατεύματος και εσάς των ιδίων και βασιζόμενες στην οικεία (κανονιστική) νομοθεσία.

- Εκτον: Τα δικαιώματα, όσων από εσάς έχετε στην οικογένειά σας άτομα με ειδικές ανάγκες. Απροκάλυπτα πλέον στις απαντήσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας διαβεβαιώνει ότι τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, ειδικώς για τις μεταθέσεις των δικαστικών συμπαραστατών, αλλά γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

- Εβδομον: Η συνυπηρέτηση με συζύγους δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας παραμένει κενό γράμμα. Ακόμη και αυτή η επιτυχία των Ενώσεών σας και της ΠΟΕΣ, για τη συνυπηρέτηση με όσους από τους συζύγους είναι εκπαιδευτικοί, εναπόκειται πάντα στη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

- Ογδοον: Τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ): Νομοθετήματα του παρελθόντος, ακόμη και της χουντικής περιόδου που χωρίς πολιτική τόλμη και βούληση παραμένουν ενεργά, εξακολουθούν και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά σας.

- Ενατον: Βίαιες αλλαγές, ως συνέπεια των μνημονιακών απαιτήσεων, στα συνταξιοδοτικά δεδομένα, όχι μόνο των δικών σας, αλλά όλων των εργαζομένων, σας φέρνουν στο κατώφλι της αποστρατείας, χωρίς να έχετε συμπληρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με ολοφάνερη την απειλή χαμηλών, πενιχρών συντάξεων, χωρίς τη θέλησή σας.

Επίσης, με τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις αναδείξαμε:

- Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των καταταγέντων κατά τα έτη 1990 - 1992. Οι βίαιες ανατροπές του Ασφαλιστικού από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2010 και οι μεταβατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν την περίοδο εκείνη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σας φόρτωσαν επιπλέον έτη εργασίας.

- Τα επιδόματα που λαμβάνετε όλοι οι στρατιωτικοί και ιδίως το επίδομα παραμεθορίου και των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, δυστυχώς, με βούληση των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας δεν χορηγείται στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Τι μας είπαν τα υπουργεία; Οτι μετά την απόλυση αυτών των συναδέλφων σας από τις Ενοπλες Δυνάμεις, δεν μπορούν ούτε στο Ταμείο Ανεργίας να μπουν. Γιατί δεν λένε την αλήθεια, στις διαφημίσεις τους, για την επερχόμενη πρόσληψη νέων ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης), όπως προανήγγειλαν;

- Αναδείξαμε τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση αποζημίωσής σας για την εργασία σας στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου, εργασία την οποία μάλιστα συνεχίζετε να παρέχετε.

- Επίσης, την - πέραν του ρόλου και του σκοπού σας - εργασία σας στα εμβολιαστικά κέντρα, στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, χωρίς ξεκούραση και αποζημίωση για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας. Και όλα αυτά όχι για να καλύψετε μια έκτακτη - επείγουσα ανάγκη, αλλά αυτό γίνεται σε μόνιμη πλέον βάση.

- Αναδείξαμε την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στις μονάδες σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσα προστασίας και ασφάλειας δεν υπάρχουν σε επάρκεια. Δεν θα επιβεβαιώσουμε εμείς τίποτα, γιατί εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η πλειοψηφία των ΕΔΕ που διενεργούνται μετά από τραυματισμό κάποιου στελέχους εντός των στρατοπέδων, καταλήγουν πάντα με το κλισέ «μετά από βαριά αμέλεια του τραυματισθέντος»!

Και βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην πανδημία και τις επιπτώσεις της ιδιαίτερα στο χώρο σας, όπου αντικειμενικά υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και τα μέτρα προστασίας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα.

Στο ζήτημα αυτό βεβαίως φανερώθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στα μέσα προστασίας της υγείας σας.

Θα επιμείνουμε με όλους τους τρόπους να διεκδικούμε λύσεις

Αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να αναγκαστεί να δώσει λύση σε ορισμένα από τα προβλήματα, όπως είναι:

- Η ανανέωση των συμβάσεων με φαρμακευτικούς συλλόγους για την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους στρατιωτικούς.

- Η καταβολή των οφειλόμενων οδοιπορικών στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και μέρος των οφειλομένων στα στελέχη που απασχολήθηκαν στα γεγονότα του Εβρου.

- Η οφειλόμενη αποζημίωση στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που απολύθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

- Η μερική χορήγηση υλικών και μέσων, εν μέσω πανδημίας.

- Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλα.

Βέβαια, η κυβέρνηση τις περισσότερες φορές μεταθέτει τις ευθύνες για την επίλυση των προβλημάτων σε άλλο υπουργείο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα των στρατιωτικών.

Εμείς, ως Κόμμα, θα επιμείνουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να αναδεικνύουμε αλλά κυρίως να διεκδικούμε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία βέβαια με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και τις Ενώσεις σας.

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι από την πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία και της σημερινής τηλεδιάσκεψης, να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στον βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό ο οποίος δοκιμάζεται από τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύνες για το έγκλημα αυτό έχουν οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ και προσπαθούν να ταυτίσουν τον θύτη με το θύμα.

Ευθύνες όμως έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όχι μόνο αναβάθμισαν τις στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ αλλά αρνούνται και να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Γνωρίζετε πως έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι σ' αυτήν τη γωνιά του πλανήτη κονταροχτυπιούνται μεγάλα συμφέροντα αντιτιθέμενων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, έχουμε την εκτίμηση ότι η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους όχι μόνο για το λαό μας αλλά για όλους τους λαούς της περιοχής.

Κίνδυνοι που μεγαλώνουν από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Μεγαλώνουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις - κανονικές πρόβες πολέμου.

Μεγαλώνουν από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος "Patriot" στη Σαουδική Αραβία, τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις συνθήκες εξελίσσεται το παζάρι με την Τουρκία, μέσω των διερευνητικών συνομιλιών, όπου με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στρώνεται το έδαφος ενός γενικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος ενεργειακών ομίλων.

Ακόμα και οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τον συμβιβασμό που προωθείται ανάμεσα στη συνομοσπονδιακή "λύση" των δύο συνιστώντων κρατών και στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η Τουρκία, που καμιά σχέση δεν έχει με τη δίκαιη επίλυσή του και το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Γιατί: Δίκαιη επίλυση σημαίνει: Κύπρος ενιαία - ένα και όχι δύο κράτη - ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Γνωρίζετε πως το Κόμμα μας σταθερά παλεύει για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή η προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Κατά συνέπεια μπορεί να ικανοποιήσει τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας.

Σας ευχαριστώ».

Παρεμβάσεις του προέδρου και μελών του ΔΣ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος, Aν. Τσουκαράκης, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την τιμητική πρόσκληση για την τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η αναγνώριση συντάξιμης πενταετίας που αποφασίστηκε προηγουμένως και δεν εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Επίσης, στους καταταγέντες το '90 - 92, που φορτώθηκαν επιπλέον χρόνια εργασίας δίχως μεταβατικές διατάξεις και περιόδους αλλά και στο γεγονός ότι πρέπει να πληρώσει δυσβάσταχτα ποσά ένας εργαζόμενος στις Ενοπλες Δυνάμεις για να αναγνωριστούν συντάξιμα χρόνια.

Ο Λευτ. Καράτογλου, γγ της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αναφέρθηκε στη βαθμολογική αποκατάσταση στρατιωτικών και ανισοτήτων στην ιεραρχική τάξη, που πρέπει να διορθωθούν για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη μεταξύ των υπηρετούντων.

Ο Δ. Αρβανιτούτης, γγ της Ενωσης Ροδόπης, εστίασε στην άδικη και πρόωρη αποστρατεία των Επαγγελματιών Οπλιτών, γεγονός που οδηγεί σε συντάξεις πείνας.

Ο Χρ. Μαρινέλης, πρόεδρος της Ενωσης Καστοριάς, μίλησε για την ανάγκη μισθολογικής αποκατάστασης των αξιωματικών προερχόμενων από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Ο Μ. Μοσχοβάκης, πρόεδρος της Ενωσης Εβρου, εστίασε στη μη καταβολή επιδομάτων στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (όπως παραμεθορίου και νυχτερινά), μιλώντας για δημιουργία επιπλέον ανισοτήτων σε ένα ήδη προβληματικό πλαίσιο.

Ο Θ. Μωράτης, πρόεδρος της Ενωσης Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στις εισφορές που έχουν κληθεί να διπλοπληρώσουν υπηρετούντες προερχόμενοι από τους ΕΜΘ για να εξαγοράσουν συντάξιμα χρόνια, όντας προηγουμένως ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Ο Δ. Μεθενίτης, πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής, αναφέρθηκε στα ζητήματα ανισοτιμίας των πτυχίων των στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών σε σχέση με τα ΤΕΙ, καθώς κατεύθυνση των κυβερνήσεων είναι η δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών. Επισήμανε ακόμα ότι δεν συμμετέχουν εργαζόμενοι στρατιωτικοί σε επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας (προβλέπονται για το πολιτικό προσωπικό) και δεν αναγνωρίζονται ατυχήματα ως εργατικά.

Ο Β. Μαυρίδης, πρόεδρος της Ενωσης Πιερίας, αναφέρθηκε σε ζητήματα αναγνώρισης καθεστώτος «συμπαράστασης» ή επιμέλειας σε στρατιωτικούς προς πρόσωπα με αναπηρίες, άτομα που δεν μπορούν να επιμεληθούν τον εαυτό τους ούτε στο ελάχιστο.

Ο Δ. Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Βόρειου Τομέα Περιφέρειας Αττικής, εστίασε στα προβλήματα που προκύπτουν στη συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών με τους/τις στρατιωτικούς συζύγους τους (δεν επιτρέπεται κατ' εξαίρεση απόσπαση ή μετάθεση για τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς).

Ο Δ. Παπαποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, επισήμανε τη δραματική μείωση των εισακτέων ιατρών στις στρατιωτικές σχολές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες, ειδικά σε περίοδο πανδημίας.

Ο Β. Τσαπρούνης, πρόεδρος της Ενωσης Ξάνθης, αναφέρθηκε στο θέμα της υπερεργασίας των στρατιωτικών, δέκα χρόνια μετά από την υποτίθεται καθιέρωση 8ωρου κ.λπ., που δεν τηρείται, με αποτέλεσμα χιλιάδες ώρες απλήρωτης εργασίας για τους υπηρετούντες.

Τέλος, η Ιωάννα Βάρσου έθεσε σοβαρότατα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες στρατιωτικών, οι οποίοι στην πράξη δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση π.χ. ασκήσεων, και δεν τους δίνεται το αμετάθετο.

Χαιρετισμό απηύθυναν και άλλα στελέχη της ΠΟΕΣ.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τα στελέχη της ΠΟΕΣ για τις επισημάνσεις και τη λεπτομερή ενημέρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η επικοινωνία να συνεχιστεί και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει τα αιτήματά τους και να διεκδικεί λύσεις, να πιέζει σχετικά σε κάθε κατεύθυνση, μέσα κι έξω από τη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ