Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Με φονικές επιδρομές κλιμακώνει την κατοχική βία σε βάρος των Παλαιστινίων

Τουλάχιστον 20 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας - Βάναυση καταστολή στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
Κλιμακώνει την κατοχική βία το κράτος του Ισραήλ, με βάναυση καταστολή σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, ελάχιστες μέρες πριν την ολοκλήρωση της νηστείας του Ραμαζανιού, αλλά και με φονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με πολλούς νεκρούς αμάχους.

Το όργιο βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην Ιερουσαλήμ το οποίο ξεδιπλώθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, με «αέρα» από την αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, εντάθηκε χτες τα ξημερώματα σε βάρος χιλιάδων Αράβων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά, με απροκάλυπτη εισβολή πάνοπλων αστυνομικών όχι μόνο στον περίβολο αλλά και στο εσωτερικό του τεμένους. Από σφαίρες καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και βροχή τοξικών δακρυγόνων, μόνο χτες το πρωί τραυματίστηκαν σοβαρά πάνω από 300 Παλαιστίνιοι προσκυνητές και διαδηλωτές, ενώ οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για τραυματισμό 16 αστυνομικών.

Νωρίς χτες το βράδυ ακολούθησαν ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιών, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω σφοδρότερες επιθέσεις. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 9 νεκρούς, ωστόσο πηγές από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 20, συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών...

Προδιαγράφοντας την παραπέρα κλιμάκωση της κατοχικής βίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επαίνεσε την αστυνομική καταστολή, καθώς έκανε λόγο για επιβολή «της τάξης και του νόμου» ενάντια σε εκείνους «που επιχειρούν να απαλλοτριώσουν τα δικαιώματά μας». Το βράδυ κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» και απείλησε με σοβαρά αντίποινα, με αφορμή την εκτόξευση επτά ρουκετών.

Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντς, μετά από διαδοχικές συναντήσεις και συσκέψεις με τον επιτελάρχη στρατηγό Αβίβ Κοχάβι, ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατευμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης και αύξηση της επιφυλακής στα σύνορα με τη Γάζα.

Το νέο ρεσιτάλ βίας συνδυάστηκε με τις προ ημερών απόπειρες βίαιης μαζικής έξωσης άνω των 200 οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με πρωτοβουλία Εβραίων εποίκων. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε εκ νέου την - προγραμματισμένη για χτες - ανακοίνωση της απόφασης.

Αντιδράσεις και επαφές ΗΠΑ - Ισραήλ

Η βάναυση βία των κατοχικών αρχών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς να καταγγέλλει την ωμή βία σε βάρος των αμάχων.

Εκτάκτως χτες το βράδυ συγκλήθηκε κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από αίτημα της Τυνησίας.

Τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων καταδίκασαν υποκριτικά και δυνάμεις της ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα και με πολλούς τρόπους έδωσαν «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας. Αντιδράσεις στις επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ εξέφρασαν ακόμα αραβικές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία, με τον Πρόεδρό της Ρ. Τ. Ερντογάν να επιχειρεί εκ νέου να αξιοποιήσει την κατάσταση για να ενισχύσει το γεωπολιτικό εκτόπισμα της Αγκυρας, σε μια περίοδο που επιδίωκε αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι εξελίξεις στο Αλ Ακσά συζητήθηκαν επίσης το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, με τον δεύτερο να εκφράζει δυσφορία για τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για τις συγκρούσεις στο Αλ Ακσά και τις προσπάθειες έξωσης Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ. Επέκρινε τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «τέτοιες αντιδράσεις επιβραβεύουν όσους υποκινούν τις ταραχές». Στη συνέχεια οι δύο τους συμφώνησαν πως οι ρουκέτες και τα μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα στο Ισραήλ «είναι απαράδεκτα», ενώ ο Σάλιβαν εξέφρασε την «αφοσίωση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια του Ισραήλ» και στην «ειρήνη και σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ